Forbes запропонував ефективний спосіб боротьби з тролями і брехнею Путіна
Категорія
Світ
Дата публікації

Forbes запропонував ефективний спосіб боротьби з тролями і брехнею Путіна

Forbes запропонував ефективний спосіб боротьби з тролями і брехнею Путіна
Джерело:  Forbes

Шокуючі заголовки показують, як працює пропаганда Росії. Випадково чи навмисно, спровоковані нею новини з'являються в таких серйозних ЗМІ, як BBC, Reuters або NBC. Це дає невелику можливість для спотвореної інтерпретації подій, яка експлуатується у вигляді сенсаційних заголовків у жовтій пресі або російських провладних виданнях. Дезінформація повторюється знову і знову, поки люди не починають вірити в неї.



У своїй статті для Forbes «Як Кремль бреше заголовками в стилі «Український винищувач збив Malaysia Airlines MH17»», переклад якої зробив ONLINE.UA, Пол Родерік Грегорі, науковий співробітник Інституту Гувера при Стенфордському університеті, розкрив суть роботи пропаганди РФ.


Відповідний приклад: 3 травня

на BBC 2 вийде документальний фільм під назвою "Файли теорії змови: хто збив літак рейсу MH17?".

Документальний фільм є збіркою теорій змови, які оскаржують офіційний висновок голландського розслідування про те, що малайзійський Boeing був збитий влітку 2014 року російською ракетою з "Бука", випущеною із займаної сепаратистами території під Донецьком.


Змови, які розглядає BBC, включають такі, як історія про те, що авіалайнер був "збитий українськими бійцями" або "українською ракетою "Бука", а також версія про неймовірну спільну секретну операцію ЦРУ і голландських спецслужб, які підклали бомбу на борт літака в Амстердамі. Документальний фільм BBC представляє кожну історію змови і називає їх вельми малоймовірними, утримуючись від таких влучних описів, як "божевільні" або "відфотошоплені російською владою".


Документальний фільм BBC серед більш диких теорій називає також ту, згідно з якою бомба, закладена США і голландськими агентами, щоб дискредитувати Росію (і вбити майже триста мирних людей), привела до катастрофи літака. Звичайно, BBC спростовує цю божевільну теорію, але вона є в цьому розділі, можливо, щоб показати особливих фанатиків серед конспірологів.


Слідуючи за російською практикою в зворотному порядку, я міг би легко назвати свою статтю "Безглуздий документальний фільм BBC звинувачує ЦРУ і голландських шпигунів в катастрофі MH17". Тролі Путіна не пішли на повідку в історії про бомбу ЦРУ. Це важко продати, і їх головний пріоритет - дискредитувати Україну, а не Нідерланди.


Документальний фільм BBC дав таблоїдам і російським пропагандистським ЗМІ можливість, і вони на неї накинулися. Британський таблоїд Sunday Express обрав заголовок "Шокуюча заява: український винищувач збив малайзійський літак рейсу MH17". Тема говорить про те, що фільм BBC нібито суперечить офіційним висновкам, що літак був збитий проросійськими силами. Можливо, було продано чимало номерів видання по всій Великобританії, але це не просуває справу істини.


Російські пропагандистські джерела підхопили цю історію одразу. Зокрема, деякі хвалилися, що "документальний фільм BBC ппипускає, що MH-17 був збитий українськими винищувачами. Це перший раз, коли західне видання підтримує звинувачення, які до сих пір робила тільки Росія".


Незважаючи на заперечення BBC про неджентльменську гру, дружні РФ ЗМІ продовжують свою справу. Зокрема, були помічені заголовки в стилі «Тепер докази остаточні: два українських державних винищувачі збили малайзійський літак рейсу MH17. Це була не ракета «Бук» системи земля-повітря», посилаючись на документальний фільм BBC в першому абзаці. Звичайно, в Росії інтернет гуде привітаннями, що західні засоби масової інформації, нарешті, повинні визнати українську провину в катастрофі MH17.


BBC мимоволі зробив Путіну подарунок на блюдечку з блакитною облямівкою. Багато читачів просто прочитають заголовок і перший абзац, і необхідне зерно сумніву буде посіяно. Корпорація Кремля може збільшити швидкість поширення нових наукових даних, втрачених з уваги свідчень очевидців, відфотошоплені супутникові зображення і причіпки до деталей. Російська аудиторія Путіна вже переконана в невинності РФ, але йому потрібно струснути громадську думку перед появою нових офіційних звітів.


Я б порадив використовувати "бритву Оккама", щоб не йти на поводу у Кремля. Принцип цього методу свідчить, що якщо є два конкуруючих пояснення події, то слід обирати більш простий.


У разі MH17 "бритва Оккама" явно на боці провини Росії в трагедії, що сталася. Вина Росії пояснюється просто до крайності: підтримані РФ сепаратисти не могли дозволити Україні вільний доступ до повітряного простору зони конфлікту; вони збили український літак, що летів на висоті 17000 футів в тому ж місці трьома днями раніше. Перехоплені телефонні дзвінки показують, як російська сторона святкувала, коли літак був збитий, а потім почала панікувати, коли дізналася, що це був цивільний лайнер. У соціальних медіа є свідчення того, як «Бук», екіпаж якого звинувачують в причетності до катастрофи, в'їхав з Росії, був переміщений до місця пострілу, а потім втік назад в Росію. Найголовнішим є те, що просте пояснення каже: це не була випадковість, що має сенс, тому що російська сторона нічого не отримує, але дуже багато втрачає через цей інцидент.


А тепер розглянемо, які складні хитрощі необхідні, щоб зробити правдоподібною історію про українських винищувачів: Україні (за підтримки союзників з ЦРУ) довелося б провернути один з найскладніших, небезпечних і жахливих сюжетів в історії. Якщо її на цьому впіймають, Україна перестане існувати як держава, а Сполучені Штати будуть зруйновані в іміджевому плані на довгі десятиліття - як вдома, так і за кордоном. Можливим виграшем буде те, що, якщо все вдасться, Росія буде звинувачена і відчує деякі наслідки, далекі від фатальних.


Український льотчик-винищувач (якщо вірити роспропаганді, - ред.), так чи інакше, повинен був змусити його літак літати вище, ніж верхня межа, і переслідувати Boeing 777, рухаючись на швидкості на 100 миль на годину швидше, ніж його максимальна швидкість. Пілот повинен залишатися невидимим для радарів, що вимагало б летіти на відстані декількох метрів від Boeing. Оскільки, як показують технічні дані, літак був збитий в результаті вибуху в носовій частині, винищувач повинен був би обігнати його, зробити розворот над територією Росії і вистрілити ракетою класу «повітря-повітря», яку він не переносить, прямо по кабіні.


Інтерпретація російської провини зводиться до вбивства з необережності. Історія з українським винищувачем є випадком умисного вбивства, вчиненого Україною та Сполученими Штатами.


Мій прогноз: Путін отримає те, що він хоче - заплутану дискусію щодо технічних деталей, які можуть змінити думки деяких з приводу російської провини, яка повинна бути очевидною. Мої пропозиції - не пов'язати в деталях, а використовувати "бритву Оккама", що дає чіткий результат, який все можуть зрозуміти, можливо, навіть російська громадськість.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?