Путін хоче знищити кримських татар, але забуває важливий момент - The New York Times
Категорія
Україна
Дата публікації

Путін хоче знищити кримських татар, але забуває важливий момент - The New York Times

Путін хоче знищити кримських татар, але забуває важливий момент - The New York Times
Джерело:  The New York Times

Ро

сія зазнала несподіваної поразки в конкурсі Євробачення-2016 в суботу, коли її представник посів третє місце, в той час як Україна посіла перше місце. Учасниця від України Джамала має кримськотатарське походження. І вона співала не просто якусь пісню, а пісню про безжальну депортацію свого народу радянською владою в 1944 році, коли понад 230 тисяч кримських татар - переважна більшість населення - були заслані з Кримського півострова. Багато хто загинув в результаті цієї етнічної чистки.


Американська режисер і мультимедійний журналіст Христина Пашин в своїй статті "Росія намагається знищити кримських татар" для The New York Times, переклад якої зробив ONLINE.UA, розповіла про давню зв'язку кримських татар з Кримським півостровом (про що забувають РФ і Володимир Путін) і закликала світову громадськість підтримати їх і продовжити санкції проти Росії.


Російські чиновники критикували перемогу України як ще один приклад "пропаганди та інформаційної війни" Заходу проти своєї країни. Водночас Європа, поза сумнівом, пишається тим, що завдала такого кармічного удару по президенту РФ Володимиру Путіну, чия анексія Криму в 2014 році і тривала війна в Україні все ще є болючими темами.


Але перемога на Євробаченні - це подія індустрії розваг. У реальному світі Росія посилює репресії проти кримських татар, які наразі складають 12% населення Криму після того, як Радянський Союз в 1989 році дозволив тим, хто пережив депортацію, і їх родичам повернутися.


26 квітня Росія наклала заборону на роботу Меджлісу, назвавши його екстремістською організацією. 12 травня влада затримала кількох кримських татар, в тому числі Ільмі Умерова - заступника голови Меджлісу. Активісти кажуть, що найближчим часом, швидше за все, буде проводитися ще більше обшуків і арештів. Це було б особливо неправильним кроком з боку Росії, беручи до уваги річницю депортації 1944 року на цьому тижні.


Але якщо судити по попереднім діям щодо кримських татар, то РФ навряд чи це турбує.


Кримські татари завжди були легкою мішенню для Росії. Йосип Сталін виправдав їх депортацію тим, що вони нібито стали на бік Німеччини у Другій світовій війні. Відносно деяких це правда, кажуть історики - їх або змусила армія, що вторглася, або вони вважали, що німці звільнять їх від Радянського Союзу. Але історичні дані показують, що стільки ж кримських татар, якщо не більше, не перейшли на бік противника під час війни. Багато хто відважно боровся за Червону Армію.


Брайан Глин Вільямс, історик з Університету штату Массачусетс в Дартмуті, стверджує, що справжньою мотивацією Сталіна була не помста, а плани почати війну проти Туреччини, щоб повернути собі землю, яку Росія втратила під час Першої світової війни. Сталін хотів нейтралізувати потенційних "колабораціоністів", і кримські татари, мусульманський тюркський народ, були головними підозрюваними.


Страждання кримських татар почалися ще в 1783 році, коли Росія вперше завоювала і анексувала півострів і почала їх витісняти. За сотні років до того, як Росія отримала контроль над півостровом, у кримських татар була своя власна держава, Кримське ханство.


Кримські татари досі відмовляються підкоритися російській окупації. Більшість була проти анексії 2014 року, і їх лідери продовжують вимагати возз'єднання Криму з Україною.


Росія не поставилася з участю до такого інакомислення. Російська влада закрила кримськотатарські ЗМІ. Російські війська здійснювали нальоти на будинки і мечеті, переслідували і ув'язнювали кримськотатарських активістів, деякі з яких зникли або були вбиті. Росія намагалася не дати кримським татарам публічно вшанувати пам'ять депортації і навіть знову вигнала

Мустафу Джемілєва

, політичного лідера кримських татар.


За даними МЗС України, близько 20 тисяч кримських татар покинули півострів з моменту анексії. Це нищівно для людей, які провели 45 років у вигнанні зі своєї батьківщини. Багато хто думав, що вони раз і назавжди розпрощалися з Росією, коли Радянський Союз розпався, і Крим став належати Україні. Мало хто очікував, що їх кошмар знову повториться в 2014 році.


Щоб кримські татари вижили, західні уряди повинні допомагати більше.


Перший крок - це офіційне визнання кримських татар корінним народом Криму. Україна нарешті зробила це два роки тому, пізніше Європейський парламент наслідував її приклад. Аналогічним чином депортацію 1944 року слід визнати актом геноциду. Україна офіційно заявила про це в 2015 році і зараз закликає інші уряди і організації, включаючи Організацію Об'єднаних Націй, зробити те ж саме.


Державний департамент США випустив спеціальний прес-реліз, що засуджує поводження Росії з татарами, але цього недостатньо. Після вторгнення Росії до Криму президент Обама підписав розпорядження з викладом санкцій, які застосовуватимуться Сполученими Штатами. Вони повинні бути оновлені і включати покарання за порушення прав людини Росією. США повинні також закликати посадові особи Європейського Союзу відновити санкції проти Росії, що спливають в кінці липня. Якщо цього не зробити, це дасть сигнал Путіну, що він може уникнути покарання за зневажливе поводження з суверенітетом України.


Крім того, американські парламентарії повинні підтримати законопроект Stand for Ukraine, який був внесений до Конгресу в квітні. Він підтвердить відмову Сполучених Штатів визнати анексію Криму Росією. Що ще більш важливо, це завадило б президенту США скасувати перераховані в розпорядженні санкції, поки статус Криму не буде вирішено.


Кримські татари роблять все можливе, щоб протистояти руйнуванню їх культури. Торік активісти перекрили доступ продуктів і електрики з України на півострів. Блокада викликала відключення електроенергії і продемонструвала, наскільки Крим залежить від материкової України. Джемілєв і інші кримськотатарські лідери в Україні часто зустрічаються з іноземними лідерами і з'являються в засобах масової інформації. Представники кримських татар намагаються зібрати доказову базу для ООН.


Чи слухає їх хто-небудь? У світової громадськості не найкраща репутація, коли мова йде про захист корінних народів - занадто часто їх прагнуть принести в жертву політичній доцільності.


Є ті, хто кажуть, що Крим - це безнадійна справа, що Путін ніколи не дозволить йому стати частиною України, оскільки російські зв'язки з півостровом занадто глибокі. Вони забувають той факт, що Крим належав кримським татарам задовго до Російської імперії, Радянського Союзу і Путіна.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?