ЄС прийняв сумне для Путіна рішення щодо санкцій: Bloomberg дізнався подробиці
Категорія
Світ
Дата публікації

ЄС прийняв сумне для Путіна рішення щодо санкцій: Bloomberg дізнався подробиці

ЄС прийняв сумне для Путіна рішення щодо санкцій: Bloomberg дізнався подробиці
Джерело:  Bloomberg

Країни Європейського союзу мають намір продовжити

санкції проти Росії ще на шість місяців. Таке рішення буде прийнято на тлі відсутності прогресу в зусиллях, спрямованих на рішуче завершення бойових дій на сході України між армією і підтриманими Росією бойовиками. Про це з посиланням на шістьох європейських чиновників повідомляє Bloomberg, переклад статті якого зробив ONLINE.UA.


Рішення про продовження обмежень проти РФ, за даними агентства, відображає існуючий консенсус між 28 державами-членами ЄС. На їхню думку, усунення санкцій вимагає повної реалізації мирних угод, підписаних в лютому 2015 року (Мінських угод, - ред.). Про це розповіли четверо чиновників з чотирьох країн, в тому числі тих, які меншою мірою підтримують санкції. Вони просили не називати їх імен, оскільки це рішення поки не є остаточним.


Такий крок буде зроблений в контексті глухого кута у виконанні умов Мінських домовленостей, в тому числі надання більшої автономії сепаратистським регіонам (окупованим Росією районам Донецької і Луганської областей, - ред.), відзначає Bloomberg. Чотири країни, які беруть участь в мирному процесі - Росія, Україна, Німеччина і Франція - обговорюють пропозицію зі створення нейтральних зон уздовж лінії фронту і встановлення телефонного зв'язку між двома сторонами, щоб запобігти ескалації, сказали дві близьких до переговорів людини. Водночас заморожування конфлікту на Донбасі виглядає все більш імовірним.


«Я сказав Володимиру Путіну, коли я був в Москві, що ми хочемо скасувати санкції, навіть якщо це буде відбуватися поступово, - сказав французькому ТБ в п'ятницю міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро. - Але для цього, повинен бути якийсь прогрес, а його поки немає».


Єдність Євросоюзу


Торговельні та інвестиційні санкції закінчуються 31 липня, і їх продовження вимагає одноголосного голосування. Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Федеріка Могеріні заявила, що переговори між державами-членами про їх продовження почнуться в найближчі тижні. Блоку "вдалося побудувати і зберегти нашу єдність" в питанні Росії, сказала вона журналістам у п'ятницю в Брюсселі.


ЄС разом із США запровадив обмеження на доступ Росії до міжнародних ринків капіталу і енергетичних технологій, що, поряд із падінням цін на нафту, привело до найдовшого економічного спаду в країні за останні два десятиліття. Заходи, вжиті у відповідь на анексію Кремлем Криму і підтримку масових заворушень, також викликали зустрічну заборону від Росії на більшість європейських продуктів харчування, в результаті чого експортери втратили мільярди доларів.


Продовження санкцій затримає рішення про можливе їх ослаблення до грудня, якраз перед тим, як нова адміністрація США прийде до влади. Поки немає ніяких підстав для скасування санкцій найближчим часом, сказав французький чиновник.


Налагодження відносин


Дипломати з Італії та інших країн, які прохолодно ставляться до санкцій, кажуть, що вони все ще хочуть їх ослаблення, хоча зусилля з налагодження відносин з Росією не заперечують вимоги Німеччини щодо прогресу, в першу чергу, в мирному процесі. Прем'єр-міністр Італії Маттео Ренці буде запрошеним почесним гостем на щорічному інвестиційному форумі президента Путіна в рідному місті президента РФ Санкт-Петербурзі в наступному місяці.


Незгода в питанні того, як повинні бути проведені місцеві вибори в двох сепаратистських регіонах в переважно російськомовному Донбасі, залишається політичним глухим кутом, який оновленому уряду минулого місяця не вдалося пом'якшити, пише агентство. Президент України Петро Порошенко намагається зібрати мінімальну більшість, щоб ухвалити закон, необхідний для проведення виборів, сказав один з європейських дипломатів.


Без дозволу поділ України, на думку журналістів Bloomberg, може протривати ще невизначений термін і в довгостроковій перспективі створює перешкоду для відновлення відносин між Росією і ЄС, чия проблемна економіка отримає вигоду від скасування санкцій.


За даними Організації Об'єднаних Націй, за час конфлікту на Донбасі загинуло понад 9000 чоловік.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?