ІДІЛ знищив частину російської авіації в Сирії: фото з супутника
Категорія
Світ
Дата публікації

ІДІЛ знищив частину російської авіації в Сирії: фото з супутника

ІДІЛ знищив частину російської авіації в Сирії: фото з супутника
Джерело:  Stratfor

Терористи "Ісламської держави"

артобстрілом знищили сирійську авіабазу Т4, на якій перебували російські вертольоти Мі-4. Чотири вертольоти-штурмовика РФ, судячи з усього, також були знищені.


Про це свідчать супутникові знімки, оприлюднені приватною американською розвідувально-аналітичною компанією Stratfor, звіт якої є в розпорядженні ONLINE.UA.

Авіабаза T4, одна з найважливіших сирійських баз в країні, розташована в провінції Хомс неподалік від міста Пальміри і поблизу від стратегічного перехрестя шляхів, які ведуть до Дейр ель-Зуре, Ракки, Дамаска та інших важливих районів країни. Там розташовуються дві штурмові ескадрильї, одна з літаками Су-24, а інша - з Су-22. Ці літаки здійснювали штурмові вильоти по всій Сирії, в тому числі операції, в результаті яких бойовики ІДІЛ були витіснені з Пальміри. Крім того, на базі були шість навчально-тренувальних літаків L-39 і кілька транспортних вертольотів Мі-8/17 ВПС Сирії.


Росіяни відправляли вертольоти-штурмовики на авіабазу T4, починаючи з, як мінімум, березня 2016 року, підтримуючи наступ лояльних Башару Асаду сил, щоб допомогти їм повернути Пальміру. На основі супутникових знімків, а також відео бази, можна зробити висновок про те, що з російської авіації там було приблизно чотирьох бойових вертольоти Мі-24Р. Згідно з відкритими джерелами, жоден сирійський вертоліт Мі-24 не працював з авіабази T4 в останні місяці.


На початку травня "Ісламська держава" розпочала операцію із захоплення родовища природного газу Шаєр на північний схід від авіабази. Після цього терористи просунулися на південь, намагаючись відрізати урядові сили в Пальмірі, знищивши дорогу, яка веде на захід від Пальміри, проходить повз авіабази Т4 і далі у бік міста Хомс. Хоча ІДІЛ не міг знищити дорогу протягом тривалого періоду часу, він пересував артилерію так, що в межі її досяжності потрапила база, яка згодом була обстріляна.


Увечері 14 травня, за твердженнями "Ісламської держави", чотири російських вертольота-штурмовика і 20 вантажівок з боєприпасами були знищені в результаті нападу. Приблизно в той же час урядові сили повідомили, що в зоні зберігання боєприпасів на авіабазі стався випадковий вибух. Stratfor вже зробив висновки про те, що сталося, дивлячись на супутникові знімки авіабази за цей часовий період.


Як добре видно на знімках, північно-східна частина авіабази Т4, ділянка аеропорту, де стояли вертольоти, була істотно зруйнована. На фото видно точки удару артилерії, особливо навколо авіаукриття, і області зосередження вантажних автомобілів. Зображення дають вагомі підстави припускати, що вибухи, які знищили близько 20 автомобілів і чотири російських штурмових вертольоти, були невипадковими, а пов'язані з артилерійським вогнем. Крім того, очевидно, був пошкоджений сирійський літак МіГ-25, який, швидше за все, вже вийшов з ладу.


Знищення чотирьох російських вертольотів на базі є суворим нагадуванням про постійну загрозу, яка загрожує Росії в її сирійській "місії", також відзначає приватна розвідка США. Згідно з висновком Stratfor, фактично російські військові в Сирії ніяк не захищені від небезпеки (що б не говорили представники офіційної РФ, Міноборони якої вже спростувало знищення вертольотів в Сирії - ред.).

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?