Як війна вплинула на дітей Донбасу: відомий американський сайт опублікував фото
Категорія
Культура
Дата публікації

Як війна вплинула на дітей Донбасу: відомий американський сайт опублікував фото

Як війна вплинула на дітей Донбасу: відомий американський сайт опублікував фото
Джерело:  BuzzFeed News

Знаменитий американський новинний сайт BuzzFeed порівняв фото школярів на Донбасі, зроблені з різницею в два роки, щоб на прикладі учнів всього однієї української школи показати, як війна впливає на дітей, і розповісти про те, як навчальні заклади та діти, які в них навчаються, стають жертвами військових конфліктів.


ONLINE.UA зробив переклад їх статті.


Перша фотографія 1-А класу в школі №1 села Миронівка, розташованого на сході України, була зроблена в квітні 2014 року. Друга фотографія була зроблена в квітні цього року - це той же клас, але вже 3-A.



А ось ще один клас, теж із різницею в два роки.



Помітили різницю? Якщо ви сказали, що на другій набагато менше учнів, ніж на першій - ви маєте рацію. Їх школа розташована в Донецькій області України, недалеко від місць нерегулярних важких бойових дій між українським урядом і підтриманими Росією бойовиками.


Ще в січні 2014 року школа №1 потрапила під сильний обстріл, в результаті чого залишилася без електрики, газу і тепла. «На наступний день, рано-вранці, до школи почали йти діти і деякі батьки, і з того часу вона слугувала притулком приблизно для 30 дітей і дорослих», - сказали Buzzfeed News в ЮНІСЕФ.


Але здебільшого сім'ї рятувалися від бойових дій втечею, в результаті чого число учнів у школі №1 зменшилося вдвічі. Станом на грудень понад два мільйони людей були переміщені в регіоні.


Загалом, за даними ЮНІСЕФ, кожна п'ята школа і дитячий сад в регіоні були пошкоджені або зруйновані. Близько 300 000 дітей потребують допомоги для можливості продовжувати свою освіту.


Україна лише одна з багатьох країн по всьому світу, де школи перебувають під загрозою. В середньому чотири школи або лікарні щодня піддаються нападу або захопленню (згідно з даними Організації Об'єднаних Націй).


«Дітей вбивають, ранять і калічать в тих місцях, де вони повинні бути захищені і почуватися в безпеці», - йдеться в заяві директора ЮНІСЕФ з надзвичайних програм Афшана Хана, представленій Buzzfeed News.


«Напади на школи і лікарні під час конфлікту є тривожною і ганебної тенденцією, - додала вона. - Навмисні і прямі удари по цих об'єктах, а також на медичних працівників і вчителів, можуть бути військовими злочинами».


ЮНІСЕФ сподівається, що її новий фонд «Education Can not Wait» («Освіту не можна відкладати»), запущений в понеділок на Всесвітньому саміті з гуманітарних питань в Туреччині, може допомогти позитивно вплинути на життя учнів, які постраждали від конфлікту, як в школі №1 села Миронівка.


Все фото: UNICEF

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?