Саакашвілі жорстко висловився про Порошенка і пройшовся по Кабміну Гройсмана - The Guardian
Категорія
Політика
Дата публікації

Саакашвілі жорстко висловився про Порошенка і пройшовся по Кабміну Гройсмана - The Guardian

Саакашвілі жорстко висловився про Порошенка і пройшовся по Кабміну Гройсмана - The Guardian
Джерело:  The Guardian

Коли

Міхеїл Саакашвілі був призначений губернатором Одеської області рік тому, колишній президент Грузії постійно згадував главу Росії Володимира Путіна. Реформи в післяреволюційній Україні, а також спроби реформувати Одесу були частиною грандіозного плану, спрямованого на те, щоб показати середній палець Кремлю і довести як українцям, так і росіянам, що пострадянське життя може бути перетворене, що можна позбутися корумпованої еліти і просувати демократичні цінності.


Міхеїл Саакашвілі в інтерв'ю The Guardian, переклад якого зробив ONLINE.UA, розповів про головні проблеми, з якими пов'язана відсутність реформ в Україні, і розкритикував Петра Порошенка за його позицію з цього питання.


Пройшов рік, а Саакашвілі, як і раніше, говорить про Путіна під час інтерв'ю, яке відбулося пізно ввечері в його резиденції на околиці Одеси. Але так само, як про президента Росії, людину, яка розгромила його грузинську армію під час короткої війни 2008 року, Саакашвілі досить жорстко говорить і про того, хто привів його на посаду в Одесі - президента України Петра Порошенка.


Саакашвілі вважає, що підійшов вирішальний момент, який визначить, чи є Порошенко частиною проблеми чи частиною рішення. Минулого місяця глава Одеської області провів прес-конференцію, в якій піддав різкій критиці президента за невиконання передвиборних обіцянок за час з тих пір, як він вступив на посаду після революції в 2014 році.


«Протягом довгого часу Порошенко був дуже гнучким, - говорить Саакашвілі The Guardian у властивій йому швидкій манері англійською мовою, яку він вивчив під час навчання в США, з легким акцентом. - Якщо ви реформатор - він говорив мовою реформ. Якщо ви старомодні, він говорив: «Добре, ми знайдемо спосіб розібратися з цим». Зараз він набрав уряд, у якого зовсім немає ніякого реформаторського бачення».


Порошенко, шоколадний магнат (як його характеризує The Guardian, - ред.), який став політиком-реформатором, в останні місяці зіткнувся зі зростаючою критикою в Україні. Витік Панамських документів передбачає, що його компанії створювали офшорні холдинги, в той час як українська армія вела вирішальну битву з російськими військами в 2014 році (мається на увазі поразка українських військ в Іловайську, - ред.). Все частіше українці вважають його уряд підпорядкованим старій системі олігархічних закулісних угод, а не серйозно зосередженим на питанні зміни системи української політики і суспільства. Багато хто звинувачує його в зраді ідеалів Майдану, в результаті якого загинули більше 100 демонстрантів.


Новий уряд України було призначено минулого місяця після кількох тижнів політичних перипетій і безславного падіння колишнього прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, рейтинги якого сильно впали, його фізично винесли з трибуни парламенту, і він ледь пережив голосування про висловлення недовіри в лютому.


Ряд ключових реформаторів покинули уряд, і було багато цинічних висловлювань з приводу того, чи зможе новий прем'єр-міністр Володимир Гройсман проштовхнути необхідні реформи. Західні дипломати, незважаючи на дедалі більше розчарування у зв'язку з повільними темпами реформ, прагнули до призначення компромісної уряду, щоб уникнути дострокових виборів і нового періоду політичної нестабільності.


Саакашвілі, однак, назвав новий уряд «групою посередніх людей». Здається, що майже кожен день з'являються нові гнітючі зміни: налаштовані на реформи чиновники йдуть з уряду, прогресивні призначення блокуються або затримуються.


Одіозний аутсайдер


Чарівне приморське місто високої культури і низької ділової практики, Одеса вже давно відома своїми виверткими угодами і мафіозними структурами, що розростаються, - це архетипне корумповане українське місто. Будучи "енергійним аутсайдером", Саакашвілі виглядав як ідеальний варіант вирішення величезної проблеми реформування міста.


Балакучий грузин (знову таки, за формулюванням видання, - ред.) завжди був неоднозначною фігурою - шанований деякими за реформи, впровадження яких він домігся, будучи президентом Грузії, і зневажається іншими, особливо в Москві. Саакашвілі прийняв українське громадянство, щоб зайняти пост в Одесі, і був позбавлений грузинського громадянства. Він оголошений у розшук за різними звинуваченнями в Грузії, але відхиляє їх, називаючи відплатою з боку його політичних супротивників.


Саакашвілі керував Революцією троянд в Грузії в кінці 2003 року і до 2013 року залишався президентом країни, де він міг використовувати величезну силу своєї посади, щоб йти в обхід правил. Багато хто говорить, що він, врешті-решт, запустив диктаторські тенденції.


В Україні його повноваження як призначеного губернатора одного з регіонів дали Саакашвілі набагато менше можливості почати все з чистого аркуша, хоча те, що він - колишній президент, а також має високі рейтинги за свої публічні висловлювання про корупцію, дало йому можливість говорити з Порошенком в дещо повчальному тоні, який чиновники, як правило, використовують в спілкуванні зі своїми підлеглими, а не начальством.


У минулому році він виконував функцію свого роду політичного вогняного колеса - палаючого яскраво і інтенсивно, але завжди на межі виходу з-під контролю. Як правило, він поєднує в собі впевненість, збалансованість з чимось маніакальним; в своєму інтерв'ю The Guardian він говорив твердо і з великим переконанням, але був одягнений в синю футболку, на якій були сліди значної кількості розлитої води.


Проте в країні, де надії на новий тип управління почали випаровуватися через повернення олігархічного впливу на політику і бізнес, дуже емоційні і громадські пориви Саакашвілі користуються популярністю. Наразі вони починають фокусуватися на самому президенті.


«Він знав про ризики», - сказав Саакашвілі, відповідаючи на питання, чи стала така різка критика його боса чимось на зразок головного болю для Порошенка. У нього репутація шибайголови, про що українцям нагадали в грудні, коли Саакашвілі почав кричати, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков корумпований і повинен бути в тюрмі. Аваков хлюпнув стакан води в обличчя Саакашвілі і назвав його "блазнем і популістом".



Гіпертрофовані амбіції


В Одесі, за словами критиків, його цілі були вибірковими - він не чіпав підприємців, які роблять внески в фонд, створений для збільшення міського бюджету, але влаштовував публічний рознос іншим. У його нестійких методів роботи - тирад на телебаченні, імпровізованих прес-конференцій та опівнічних зустрічей - є як прихильники, так і противники.


Одеський бізнесмен Андрій Ставніцер, прихильник Саакашвілі, сказав, що в діловому кліматі міста відбулися реальні зміни. Зараз люди бояться брати хабарі, але він побоюється, що це швидше через страх перед імпульсивними поривами Саакашвілі, а не інституційні реформи. «Старі чиновники як проблемні гравці, - сказав він. - Вони йдуть повз казино і справді хочуть зайти, у них починають тремтіти руки, але вони цього не роблять. Але ще трохи, і вони туди повернуться, як і раніше».


Інші одесити кажуть, що в той час, як після повалення колишнього президента Віктора Януковича і революції на Майдані політичний тон змінився, і суспільний простір для вільних ЗМІ і відкритої дискусії тепер набагато ширше, проблема корупції не пішла.


«Люди Януковича думали, що вони будуть при владі довгі роки, тому вони приходили і говорили вам, що хочуть половину компанії, - сказав Вадим Чорний, одеський бізнесмен, який пережив ряд замахів на його життя, в тому числі дві підірвані машини, за останні десять років. - Ці нові хлопці вважають себе тимчасовими, тому намагаються вкрасти у вас якомога більше грошей готівкою. Вони не позбулися корупції; вони тільки змінили її форму».


Одним із найважливіших пріоритетів Саакашвілі була реформа митної служби в Одеському порту. Він вважає, що існує простий спосіб позбутися корупції в державних органах - звільнити всіх. У Грузії він хвацько розпустив весь інститут дорожньої поліції, у якої на території всього колишнього Радянського Союзу була репутація найбільш корумпованої інстанції.


Він хоче зробити те ж саме з Одеським портом. «Нам потрібно їх всіх звільнити. У нас є 130 нових людей. Вони молоді, нові і навчені, а старі безнадійні», - сказав він. Ряд підприємців відзначили, що хабарі в порту дійсно припинилися в останні місяці, в основному тому, що люди бояться стати наступною жертвою однієї з громадських антикорупційних чисток Саакашвілі.


Але через примхи українського законодавства, в якому товари можуть проходити митницю в будь-якій точці країни, а не в точці входу, багато компаній просто вирішили обійти Одесу і проходити митницю в інших місцях, де до цього часу працюють старі схеми.


Критики кажуть, що недавній зліт Саакашвілі на національній арені викликаний його гіпертрофованими амбіціями і бажанням в один прекрасний день стати прем'єр-міністром країни. Замість того, щоб зосередитися на поліпшенні Одеси, кажуть вони, він почав критикувати уряд і їздити з «антикорупційними гастролями» по всій країні. Очікується, що він створить свою політичну партію, хоча відсутність дострокових виборів наразі пригальмувала цю ідею. Він, однак, наполягає, що його увага до національної безпекової політики є необхідним продовженням його роботи в Одесі.


«Ви не можете створити щось прекрасне в цьому потворному середовищі; оаза в пустелі, - сказав Саакашвілі. - Я сподіваюся, що Порошенко розуміє важливість того, що не можна робити щось лише наполовину. Реформи, зроблені наполовину, означають, що вони будуть дискредитовані; ви отримуєте типову для пострадянського простору ситуацію, коли люди думають, що реформи провести неможливо, і тому не робиться нічого».

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?