Повернення Савченко: шість головних питань і відповідей
Категорія
Політика
Дата публікації

Повернення Савченко: шість головних питань і відповідей

Повернення Савченко: шість головних питань і відповідей
Джерело:  online.ua

Повернення Надії Савченко в Україну стало справжньою сенсацією. Мало того, що воно збіглося з другою річницею обрання Петра Порошенка президентом, так ще і сталося подібно грому серед ясного неба. Постараємося відповісти на найактуальніші питання, пов'язані з цією неординарною подією.


Чому все сталося несподівано?

У міжнародній практиці переговори про повернення або обмін заручників не йдуть публічно. Тому нічого дивного в такому стрімкому розвитку подій немає. Тиск західних лідерів на Володимира Путіна мав місце, і його після завершення переговорів визнають українські дипломати. Сумніваюся, що Петро Порошенко підбудовував повернення Савченко під річницю свого обрання, тут більш імовірна інтрига з боку Кремля. Чому? Про це трохи нижче.


Що з Надією Савченко буде далі?

Вона повернулася не на порожнє місце. Надія - парламентарій, Герой України, відома особистість, рівень довіри до якої досить високий. Її заклик «Не дайте мені скурвитися» виглядає криком душі людини, яка не очікувала можливості босоніж пройтися по рідній землі. Савченко буде шукати себе в житті після полону. Можливо, їй допоміг би досвід іншого відомого льотчика, який побував в полоні і став відомим політиком - Джона Маккейна. Вона чітко дала зрозуміти, що має намір боротися за звільнення інших українських полонених. Ще один маркер - доля «закону Савченко», завдяки якому місця позбавлення волі достроково покинули куди менш героїчні, ніж його формальний автор, персонажі.


Чи є у Савченко президентські амбіції?

Відповідь на це питання складніше, ніж здається. Вік дозволяє Надії вже плекати президентські амбіції, але перебування в російській в'язниці суперечить (з формальної точки зору) нормі про необхідність постійного проживання в Україні протягом останніх 10 років. Але і це, за великим рахунком, не головне. Президентська кампанія в українських умовах - битва ресурсів, яких у Надії Савченко сьогодні немає. Хоча не доводиться сумніватися, що їй їх незабаром запропонують. Сьогодні її головна зброя - неабияка харизма і колючий характер, що не завжди створюють сприятливі умови для розвитку політичної кар'єри.



Хто виграв від повернення Надії Савченко в Україну?

У людському плані - мама і сестра, які очікували повернення Надії і боролися за неї щосили. У політичному чималі дивіденди отримав Петро Порошенко, який обіцяв забезпечити повернення української героїні і дотримав свого слова. Очевидно, що без міжнародної підтримки в цьому питанні не обійшлося, і чимала заслуга глави держави полягає в мобілізації світової громадської думки. Чи посилить Савченко фракцію «Батьківщина»? Чесно кажучи, важко уявити, як будуть уживатися в одному політичному проекті дві популярні жінки, одна з яких з посмішкою узгоджувала з Володимиром Путіним деталі газового контракту, а інша - голодувала в російській в'язниці. Буде непогано, якщо повернення Савченко зробить українську політику більш відповідальною, якщо вона стане каталізатором сплеску патріотизму.



Чому Путін вирішив відпустити Надію?

Причин у цього кроку може бути кілька. Найбільш очевидна: помилування Савченко для російського президента - вагомий аргумент у боротьбі за ослаблення санкцій Заходу. У Кремлі розуміють їх важкий вплив на російську економіку і змушені маневрувати, щоб знайти можливість для діалогу. Ще один резон - якщо в російській в'язниці Надія Савченко становила проблему для Путіна, то після повернення до Києва вона може становити загрозу для української влади. Не виключаю, що такі висновки зробили російські аналітики. Ймовірно, саме тому для повернення Савченко на Батьківщину була обрана саме дата другої річниці обрання Порошенка президентом - Росія немов натякає, що може і далі домовлятися з українським президентом.


Які уроки для суспільства в поверненні Надії Савченко?

Напевно, головний - держава повинна боротися за повернення своїх громадян з неволі. Тому з поверненням Надії боротьба за наших співгромадян в українському полоні не закінчується, а отримує новий імпульс. Героїчна поведінка в полоні - не привід для остаточної індульгенції і приписування тій чи іншій людині надприродних якостей. «Не сотворити собі кумира» - мабуть, найважливіше на сьогодні для українського суспільства.


Євген Магда, політичний експерт, спеціально для ONLINE.UA

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?