Курйоз з декомунізацією в Одесі: перейменували не через тих
Категорія
Україна
Дата публікації

Курйоз з декомунізацією в Одесі: перейменували не через тих

Курйоз з декомунізацією в Одесі: перейменували не через тих
Джерело:  Думська

В Одесі в рамках декомунізації перейменували вулиці не через тих людей, які були в списку, складеному Українським інститутом національної пам'яті, а через їх однофамільців.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Думскую.
Декомунізаційне розпорядження Одеської облдержадміністрації спочатку підписав губернатор Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі, а потім його заступник Володимир Жмак.
Одесити, м'яко кажучи, здивувалися, побачивши в переліку перейменованих вулиць прізвища літературного критика Віссаріона Бєлінського (помер за півстоліття до революції), партизанського командира Бадаєва (Молодцова), учасників оборони Одеси, Героїв Радянського Союзу Миколи Богданова і Льва Шестакова. І якщо Бадаєва з натяжкою можна вважати «гебістом», то інші абсолютно не відповідають критеріям, зазначеним у законі «Про засудження комуністичного і нацистського режимів».
Члени комісії, які готували проект розпорядження, розповіли, що, обираючи «комуністичні» об'єкти топоніміки, керувалися «Списком осіб, які підпадають під закон про декомунізацію», складеним Українським інститутом національної пам'яті. У документі справді є імена Бєлінського, Бадаєва, Богданова і Шестакова.
Ось тільки це не ті люди, на честь яких названі одеські вулиці, а їх однофамільці. Бєлінський, якого має на увазі інститут - учасник Січневого повстання в Києві в 1918 році; Бадаєв - член ЦК ВКП (б), нарком, Богданов - член ВУЦВК, Шестаков - автор «Короткого курсу історії СРСР». Жоден з них не увічнений в одеській топоніміці.
Нагадаємо, депутати Болградської районної ради Одеської області відмовилися скасувати закон, що суперечить декомунізації, яка активно проходить в Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?