Незрозуміло, навіщо там люди живуть: з'явилась розповідь про розруху прифронтового Донбасу
Категорія
Україна
Дата публікації

Незрозуміло, навіщо там люди живуть: з'явилась розповідь про розруху прифронтового Донбасу

Незрозуміло, навіщо там люди живуть: з'явилась розповідь про розруху прифронтового Донбасу
Джерело:  online.ua

Археолог Сергій Теліженко описав, яку занедбаність побачив в Лисичанську Луганської області, куди попрямував в рамках  місії "Захист культурних цінностей під час збройного конфлікту".


Про це він розповів в інтерв'ю ONLINE.UA.


За словами археолога, руїни Содового заводу, а також будівель кінця XIX-початку XX століть справили неприємне враження. "Для чого руйнувати (саме руйнувати!) Дореволюційні будівлі, не розумію... Навпаки Содового (точніше, його руїн) розташовується чудний будинок, побудований ще бельгійцями. Там до недавнього часу була лікарня. А нині - скла розбиті, наср*но все, шприци валяються. Що цікаво, на стінці збереглася облицювальна плитка - дореволюційна, з клеймами. Її там постійно хтось здирав, тому багато плитки валяється на підлозі. Загалом, будівля виглядає жахливо і похмуро. Додало похмурості повідомлення сторожа (привітний мужичок) про те, що в будівлі планують розмістити обласний онкоцентр. Я помітив, що це місце дійсно підходить якнайкраще для того, щоб померти", - зазначив він.


Також Теліженко додав, що однією з визначних пам'яток Лисичанська був пам'ятник Леніну, від якого залишилися тільки ноги і шестиметровий курган. "Класний курган, стоїть на держобліку. У тих місцях такі високі кургани (штучні насипи) - велика рідкість. Там поховання цікаві повинні бути, швидше за все, бронзового століття. Дослідити його навряд чи вже можна, з одного боку телевізійний центр підпирає, крім того, курган попід'їдали гаражі, вони врізалися в тіло древнього об'єкта по повній програмі. в смітник його перетворили, а також тусуються різні особистості", - розповів археолог.


Крім іншого, він пояснив, що на тому ж кургані у колишнього пам'ятника Леніну в Лисичанську їх місію прийняли за коректувальників артилерії.


"Біля кургану сиділи якісь молоді люди, пили горілку, смажили шашлики поруч зі смітником. Коли побачили, що ми з GPS-приладом полізли на вершину, то почали бігати, кудкудакати, чіплятися: "Хто ви такі, де ваші документи, ми викличемо поліцію!" Документи після короткої словесної перепалки таки показали. Вони нам поскаржилися, що вже бояться таких як ми - з незрозумілими приладами і підозрілими фізіономіями. Останній візит схожих хлопців закінчився серйозним артобстрілом Лисичанська. ми їх заспокоїли, що ми не коректувальники - на тому і розлучилися", - розповів археолог.


"У Попаснянському районі відвідали курганну групу в районі Тошківка. Місце похмуре, незрозуміло, навіщо там люди ще живуть. Мабуть, інших варіантів у людей більше немає", - резюмував Сергій Теліженко.


Повний текст інтерв'ю  читайте на ONLINE.UA: "Осколки "Градів" на древніх курганах і ЛНРовські "побрехеньки" - археолог про поїздку на Донбас".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?