Один з лідерів ЄС їде до Путіна, в Європі стурбовані - західні ЗМІ
Категорія
Світ
Дата публікації

Один з лідерів ЄС їде до Путіна, в Європі стурбовані - західні ЗМІ

Один з лідерів ЄС їде до Путіна, в Європі стурбовані - західні ЗМІ
Джерело:  Politico

Глава Європейської комісії Жан-Клод Юнкер зіткнувся зі зростаючим опором з боку США, деяких європейських країн і навіть деяких своїх найближчих колег в зв'язку з його поїздкою до Росії в наступному місяці. Їх страх, за словами джерела в дипломатичних колах, в тому, що візит Юнкера зміцнить позиції президента Росії Володимира Путіна прямо перед важливим рішенням про 

продовження економічних санкцій проти Москви.



У своїй статті для американського журналу POLITICO, переклад якої зробив ONLINE.UA, італійський журналіст Якопо Барігацці (Jacopo Barigazzi) розповів про те, як візит Юнкера на міжнародну конференцію в Санкт-Петербург викликав критику серед світових політиків, оскільки може створити хибне враження про підтримку політики РФ.


Юнкер планує взяти участь у великій міжнародній конференції в Санкт-Петербурзі - щорічному зборі політиків, бізнес-лідерів і аналітиків, який часто описують, як путінський аналог Всесвітнього економічного форуму в Давосі. Голова Єврокомісії буде першим керівником Євросоюзу, який відвідав Росію з моменту запровадження санкцій в березні 2014 року після вторгнення країни в Україну і анексії Криму.


«Зустрічі заради зустрічей як таких не приносять користь відносинам Росії і ЄС, - сказав міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус. - Кремль використовує такі зустрічі, щоб створити враження, що справи йдуть як зазвичай, і, як правило, саме це враження надає своїй громадськості».


Помічники говорять, що Юнкер планує поїхати, не дивлячись на те, що поїздки немає в його офіційному графіку, а його імені досі немає в програмі заходу Санкт-Петербурзького міжнародного економічного форуму, який проходитиме з 16 по 18 червня. «Він запрошений і планує там бути, але ми підтверджуємо його плани тільки на тиждень вперед, тому що вони часто змінюються», - сказав прес-секретар голови ЄК.


Читайте також:

ЄС ухвалив сумне для Путіна рішення щодо санкцій: Bloomberg дізнався подробиці


Це дає Юнкеру можливість відмовитися від поїздки, що, за словами офіційних осіб, може статися, якщо Путін зробить несподіваний провокаційний хід, або в разі погіршення ситуації в Україні. У той же час два дипломатичних джерела в ЄС заявили на цьому тижні, що деякі представники глави Єврокомісії радять йому не брати участі в конференції через чутливість питання про санкції. Прес-секретар глави ЄК відмовився прокоментувати, чи є розбіжність у думках про поїздку в штаті Юнкера.


Поклик Москви


Очікується, що Євросоюз продовжить санкції проти Росії, голосування з цього питання відбудеться в липні. Рішення буде прийнято, незважаючи на те, що деякі країни ЄС коливалися в рішенні про підтримку обмежень, заявляючи, що вони шкодять сільськогосподарському та промисловому секторам Європи.


Хоча програма конференції сповнена сучасних бізнес-лідерів, аналітиків і медійних особистостей, єдині з актуальних спікерів, які хоч трохи наближаються до рівня великих західних політичних фігур, це міністр закордонних справ Угорщини та міністр туризму Греції. Колишній міністр закордонних справ Франції Юбер Ведрін також в списку ораторів, як і колишній комісар ЄС з торгівлі, а нині лобіст Пітер Мендельсон.


Зустріч з Путіним не є жорстким табу для великих західних політичних фігур.


Держсекретар США Джон Керрі зустрівся з російським лідером в березні, щоб обговорити питання Сирії, а дипломатичні відносини між країнами-членами ЄС і Росією тривають. У період з вересня 2015 по лютий 2016 року було 19 візитів національних делегацій в Москву, в основному на рівні міністрів. Німецький канцлер Ангела Меркель відвідала Москву в травні 2015 року. Міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро зустрівся з Путіним у минулому місяці.


За даними дипломатичних джерел, деякі країни - включаючи Великобританію і США, а також деякі держави Балтії і Центральної Європи - негласно висловили занепокоєння, що участь Юнкера в заході, який явно призначений для підвищення рейтингу Путіна як державного діяча, може тільки зміцнити російську позицію в делікатний момент обговорення санкцій. Поки неясно, чи зустрінуться Путін і Юнкер тет-а-тет.


В останні дні кілька високопоставлених чиновників ЄС дали зрозуміти, що союз продовжить санкції, аргументуючи це тим, що не було ніякого істотного прогресу в реалізації Мінських угод 2015 року, які вимагали виведення важких озброєнь із зони конфлікту (на Донбасі, - ред.), проведення місцевих виборів в східній частині України, а також передачі Україні повного контролю над українсько-російським кордоном по всій території конфлікту.


Незважаючи на те, що деякі країни ЄС, зокрема Франція і Італія, підштовхували до активнішої взаємодії з Москвою і навіть закликали до скасування санкцій, голова Європейської ради Дональд Туск на цьому тижні підкреслив намір їх продовжити.


Виступаючи перед журналістами на саміті G7 в четвер у Японії, Туск сказав, що «ця криза може бути вирішена тільки в повній відповідності з міжнародним правом, зокрема, юридичним зобов'язанням поважати суверенітет, територіальну цілісність і незалежність України". "Я хочу чітко заявити, що наша позиція по відношенню до Росії, в тому числі економічні санкції, залишаться незмінними до тих пір, поки Мінські угоди не будуть виконані в повному обсязі", - сказав європолітик.


Юнкер не апелював безпосередньо до питання санкцій, і його запланована поїздка в Санкт-Петербург не була оголошена як вираз підтримки Путіна або його політики в Україні з боку ЄС.


Але деякі критики стверджують, що одна його присутність там може виявитися контрпродуктивною. Навіть якщо Юнкер зробить сильну публічну заяву на заході про відсутність в Росії поваги до угод і прав людини, «враховуватися буде те, що він поїхав, що він там», сказав один дипломат.


У міру того, як Євросоюз прагне підтримувати жорстку лінію у відносинах з Москвою, в березні він вирішив спробувати політику «батога і пряника», і міністри закордонних справ погодилися почати «вибіркову співпрацю» з Росією з таких питань як Сирія, Близький Схід і боротьба з тероризмом.


Будь-яка взаємодія, як і раніше, дуже суперечлива. Коли глава зовнішньої політики блоку Федеріка Могеріні порушила питання про можливість поїхати в Москву в березні, дипломати говорили, що міністри закордонних справ ЄС різко розділилися з приводу того, чи давати їй мандат на цю поїздку. Федеріка Могеріні, член Європейської комісії від Італії, зрештою вирішила не їхати. Вона може спробувати ще раз найближчим часом, якщо візит Юнкера надасть таку можливість. «Тепер, якщо Юнкер поїде, цілком ймовірно, що за цим послідує візит Федеріки Могеріні», - прокоментував ситуацію один з дипломатів.


В інтерв'ю німецькій газеті Die Welt від 19 травня Федеріка Могеріні сказала, що ЄС перебуває на шляху до продовження санкцій, але й натякнула на більш широкий перегляд політики найближчим часом. «У другій половині року уряди країн ЄС повинні зробити істотну політичну переоцінку ступеня реалізації Мінських угод, а також того, як виглядає шлях до вирішення конфлікту в Україні», - сказала вона.



Об'єднані в питанні санкцій наразі


Посадові особи Європейської ради кажуть, що Туск не має наміру їхати в Росію, але це зовсім не означає, що у нього сильна антиросійська позиція.


Юнкер сам в жовтні здивував багатьох, коли виступив за тісніші зв'язки з Москвою. «Ми повинні докласти зусиль для створення практичних відносин з Росією, - сказав він на заході в німецькому Пассау. - Це непривабливо, але це потрібно зробити, ми не можемо продовжувати в тому ж дусі».


Проте навіть найсильніші союзники Путіна в Європі, такі як Угорщина, не цілком готові вийти з європейського ладу з питання санкцій. «Питання санкцій не може бути вирішене автоматично. Ми повинні провести політичні дебати на найвищому рівні», - сказав міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто.


Сийярто, який сам планує виступити на конференції Путіна, додав, що «нам важливо, щоб Мінські угоди були виконані якомога швидше. Яким би не було рішення, ми не будемо руйнувати єдність ЄС».

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?