Скандал: в охороні стратегічних об'єктів України побачили російський слід
Категорія
Україна
Дата публікації

Скандал: в охороні стратегічних об'єктів України побачили російський слід

Скандал: в охороні стратегічних об'єктів України побачили російський слід

Охорону стратегічних об'єктів в Україні довірили фірмам, якими володіє Савелій Житомирський, глава корпорації ТИРА, зайнятої на військових замовленнях спецслужб і Міноборони РФ.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на журналістське розслідування програми "Схеми".
Житомирський, який народився в українському Донецьку, є лауреатом премії уряду Росії, має багато заслуг в сфері спецзв'язку і пов'язаних областях.
Тим часом, за даними Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб в Україні, Житомирський є власником шести фірм, які займаються будівельними роботами, орендою нерухомості, торгівлею, а також послугами охорони.
Водночас офіційно росіянин є власником тільки однієї охоронної фірми - київського "Агентства безпеки" Легіон-Київ", але Антимонопольний комітет встановив, що цей бізнесмен також пов'язаний зі, щонайменше, ще двома - "Агентством безпеки "Легіон" та "Енергобезпека-Комплекс".
За даними офіційного "Вісника державних закупівель", за два роки російської агресії охоронні фірми Житомирського виграли в Україні ряд тендерів на загальну суму понад 10 мільйонів гривень.


Серед клієнтів виявилися такі українські підприємства, як "Укрзалізниця", "Укртрансгаз" і "Укренерго".
Зараз фірма "Енергобезпека-Комплекс" охороняє лінії електропередач, які постачають електроенергію з Запорізької АЕС в міста кількох областей країни, а також охороняє в Волинській та Львівській областях об'єкти "Укртрансгазу" - оператора української газотранспортної системи, через яку здійснюється транспортування газу в Європу.
Загалом фірми Житомирського активно діють мало не в усіх регіонах України.
У Луганській, Одеській, Волинській та Львівській областях вони охороняють об'єкти "Укртрансгазу", у Кіровоградський області - "Укрзалізниці", а в Київській, Дніпропетровській, Запорізькій, Черкаській, Сумській, Донецькій і Луганській областях - об'єкти "Укренерго".
Крім того, за даними розслідування, пов'язані з Житомирським підприємства подали заявки на участь в тендері по охороні об'єктів "Украероруху" - підприємства, яке надає послуги аеронавігації всім повітряним судам в українському небі.
Тим часом сам Житомирський в розмові з журналістами заявив, що охоронною діяльністю не займається і відношення до вказаних компаній не має.
У Службі безпеки України також запевнили, що зараз Житомирський вже не є власником агентства безпеки "Легіон-Київ", і замість нього там керує його родичка Ірина Адамова.
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше в Україні вибухнув скандал після публікації даних про те, як окупація Донбасу допомагає заробляти ряду бізнесменів.


Відео: Радіо Свобода

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?