"Трон візантійських імператорів" для Путіна виявився черговою пропагандою
Категорія
Світ
Дата публікації

"Трон візантійських імператорів" для Путіна виявився черговою пропагандою

"Трон візантійських імператорів" для Путіна виявився черговою пропагандою
Джерело:  Meduza

Повідомлення про те, що під час візиту на Афон президента РФ Володимира Путіна посадили на «трон візантійських імператорів», виявилися звичайною пропагандою - російський лідер зайняв місце, призначене для почесних гостей храму.
Про це заявив фахівець з Візантії, аспірант Центрально-Європейського університету (Будапешт) Роман Шляхтін, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на російське видання Медуза.
За його словами, «те, на чому стояв Путін, це не візантійський імператорський трон, це стасидія, тобто спеціальне сидіння, яке встановлюють в середземноморських храмах православних традицій уздовж стін».
«У стасидії можна стояти, але є і відкидна лавочка: якщо служба дуже довга, а чоловік - шановний, він може на неї сісти», - розповів Шляхтин.
Також вчений додав, що «стасидії - місце, природно, поза вівтарем».
«На мій погляд, додатковий символічний сенс тому, що відбувалося, надала відмінна робота фотографа, який зробив кілька знаменитих кадрів з одного ракурсу. На цих фотографіях людина в стасидії представлена в панівному становищі, у всій пишноті цього багато прикрашеного місця», - підкреслив аспірант.
На його думку, «в Афонському контексті в цьому немає нічого незвичайного, та й в грецькому теж - великого ажіотажу в Греції фото не викликало: місцева преса пише про те, що говорилося під час візиту, про сам факт візиту і про те, як це вплине на туризм, але не про те, що Володимир Путін стояв саме на цьому самому місці».
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше користувачі соцмереж після фото на «троні» передбачили Володимиру Путіну повторення долі Віктора Януковича.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?