Є умова, за якої Путін подумає про повернення Криму - російський економіст Іноземцев
Категорія
Україна
Дата публікації

Є умова, за якої Путін подумає про повернення Криму - російський економіст Іноземцев

Є умова, за якої Путін подумає про повернення Криму - російський економіст Іноземцев
Джерело:  online.ua

Про те, чому Володимир Путін звільнив Надію Савченко, Захід не скасує санкції проти РФ, і в якому випадку Москва задумається про повернення анексованого Криму в інтерв'ю ONLINE.UA розповів російський соціолог і економіст Владислав Іноземцев.


-

Що означає 

звільнення Надії Савченко?

- Уся історія з Савченко спочатку була грою. Для Путіна було важливо показати винних в загибелі російських журналістів і те, що вони засуджені. Це була пропагандистська гра, яка була виконана. Савченко була засуджена. Але потім це все стало невигідно самому Путіну. Міжнародне обговорення процесу не стихало. Одна справа, коли сидить Олег Сенцов, який, швидше за все, сидітиме. Інша справа - депутат (Верховної Ради, - ONLINE.UA) України та депутат ПАРЄ. Путін схопив наживку, яку переварити було неможливо, краще було б її виплюнути. Він і виплюнув. Це все. Можливо, у Путіна був розрахунок, за яким Савченко з її заявами тепер потрібна Кремлю в Україні.


-

Заява

великої сімки в Японії з приводу продовження санкцій стала несподіванкою?


- Ні. Це чергові висловлювання: щодо Росії санкції не знімуть, вона Мінські угоди не виконує, але всі хочуть мати хороші відносини з Росією. Це все декларації ні про що.


- Зараз всі говорять про те, як до

Криму

приїжджав Медведєв і сказав пенсіонерам, що грошей немає. Чи можна говорити про те, що санкції діють?


- Зі слів Медведєва сміються, але я не думаю, що хтось думає про санкції як причину відсутності індексації пенсій. У Росії вважають, що Захід шкодить їй. Люди кажуть, що санкції ні на що не впливають, але ось Захід в цілому, його агресивність, змушують нас більше витрачати на оборону. Не думаю, що санкції пов'язують з пенсіями.


- Економічна криза і санкції можуть змінити політику Путіна?


- Ні. Вона не зміниться. Є економічні проблеми. Якщо він їх бачить, то він готовий торгуватися, придумувати хитрі методи, підкуповувати олігархів, забезпечувати додаткові переваги своїм друзям, які опинилися під санкціями. Ось недавно були розміщені російські євробонди, новий борг, там дуже складна система, коли під виглядом євробондів були заведені певні російські офшорні кошти. Тобто, коли Путін бачить економічні проблеми - вирішує їх економічними методами. Коли бачить політичні - вирішує політичними. Але ніколи їх не змішує. Зв'язку між санкціями і необхідністю повернення Криму просто не існує. А ось якщо сили НАТО пригрозять наступом на Петербург - тоді в Москві подумають. Якщо SWIFT вирубають, то все одно ніяких політичних рухів не буде. Погіршення життя в Росії більше пов'язують з падінням цін на нафту. Хто в цьому винен в свідомості людей - це інше питання.



- Влітку можливе зняття санкцій з РФ?


- Ні. Влітку неможливо, нічого не буде. Політична еліта РФ до продовження санкцій готова.



- Відскакування ціни на нафту до показника майже $50 за барель допоможе російській економіці і владі?


- Так. Але через певний період. Приблизно з лагом в 4-5 місяців. Резерви будуть витрачатися довше. Уряд більше не кидатиме гроші в економіку, тому що зараз вони бояться це робити, запас міцності буде розтягнутий.



- Політика уряду пов'язана з виборним циклом в РФ?


- Ні. У Кремлі проходження виборів 2016 року вважають очевидним завданням. Ніхто не боїться парламентських виборів. Про вибори президента-2018 зараз не думають, позаяк ще далеко.


Олександр Куриленко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?