Кому платили Янукович і компанія: опублікована сенсаційна "чорна бухгалтерія ПР"
Категорія
Політика
Дата публікації

Кому платили Янукович і компанія: опублікована сенсаційна "чорна бухгалтерія ПР"

Кому платили Янукович і компанія: опублікована сенсаційна "чорна бухгалтерія ПР"

Журналісти опублікували чорну бухгалтерію Партії регіонів, в якій зазначено, як екс-президент-втікач Віктор Янукович і його наближені спонсорували на виборах 2012 року опозиційну партію "Наша Україна" і комуністів, оплачували піар партії на українських телеканалах і багато іншого
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на дані Української правди.
Як відзначають журналісти, книга витрат Партії регіонів, яка практично одночасно виявилася у нардепа Сергія Лещенко та екс-заступника глави СБУ Віктора Трепака, розкриває таємницю кланово-олігархічної системи, побудованої в Україні в останні двадцять років. Витрати на політику розписані до копійки, загальна сума витрат становить понад $66 мільйонів. Ці гроші регіонали витратили "на партійні потреби" менш ніж за шість місяців 2012 року.
Журналісти проаналізували і оприлюднили тільки ті окремі сторінки, які є в розпорядженні редакції. Частина інформації в документах відсутня. Наприклад, немає даних про витрати регіоналів з початку жовтня по 23 листопада 2012 року - за основний період парламентської кампанії.
"Калейдоскоп прізвищ вражає уяву: як колишні, так і нинішні депутати, екс-міністри, члени Центральної виборчої комісії, топ-менеджери телеканалів, керівники соціологічних служб і політтехнологи", - йдеться в матеріалі.
Тут є прізвища та ініціали, які повністю збігаються з прізвищами колишнього міністра і депутата Сівковича, екс-міністра юстиції Лукаш, екс-міністра закордонних справ Кожари, керівника Центрвиборчкому Охендовського, колишніх і діючих депутатів Геллера, Миримського, Калюжного, Костенко, Скубашевського, Демидко, Ковалевської, охоронця Януковича з російським паспортом Заневського, політтехнологів Бондаренко, Мустафіна і Грановського.
З документів можна дізнатися, через кого мільйони доларів передавалися за піар-супровід Партії регіонів на каналах Інтер і ICTV, в регіональній пресі і FM-радіостанціях. Крім того, як видно з документів, Партія регіонів фінансувала на виборах 2012 року "Нашу Україну" і комуністів.
Величезні суми виділялися не тільки на побудову політичної корпорації Партії регіонів, а й на дрібні задоволення лідерів. Наприклад, серед платежів зустрічається "передоплата за годинник" в розмірі 67 тисяч доларів.
Аналіз документів дає підставу припустити, що депутати-регіонали Євген Геллер і Віталій Калюжний були основними кураторами життєдіяльності Партії регіонів. Їхні помічники отримували гроші на партійні витрати, та й самі вони частіше за інших фігурують в списках.



Дані охоплюють короткий період, тоді як  колишній високопоставлений співробітник СБУ Трепак подав у Національне антикорупційне бюро документи за всі роки правління Януковича. За словами Трепака, загальні витрати регіоналів на політичну корупцію склали близько 2 млрд доларів.






Журналісти порівняли деякі підписи в документі з аналогічними в відкритих джерелах. Підпис депутата Калюжного, який очолював парламентський комітет з міжнародних справ за квотою Партії регіонів, збігається з його підписом в інших джерелах - наприклад, в протоколі лічильної комісії Верховної Ради. Також ідентичні підписи депутата Демидко в "амбарній книзі" і в цьому ж протоколі. Якщо звірити підпис колишнього нардепа Ігоря Рибакова, якому приписують отримання 50 тисяч доларів "за голосування в ВР", з його декларацією про доходи, можна також побачити однакові автографи.
Ознайомитися з даними з документів в зручному форматі можна самостійно за цим посиланням в  Google таблиці.


Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?