На Заході Порошенка закликали скасувати санкції проти пропагандистів Путіна
Категорія
Політика
Дата публікації

На Заході Порошенка закликали скасувати санкції проти пропагандистів Путіна

На Заході Порошенка закликали скасувати санкції проти пропагандистів Путіна
Джерело:  Human Rights Watch

Українська влада повинна негайно скасувати санкції проти 17 російських журналістів і захищати свободу ЗМІ, заявила сьогодні організація Human Rights Watch.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на заяву організації.
Як відомо, 27 травня 2016 року президент Петро Порошенко підписав указ про запровадження резолюції Ради національної безпеки і оборони від 20 травня, яка забороняє 17 російським журналістам, редакторам та медіа-менеджерам в'їзд в Україну до 31 грудня 2017 року.
"Україна цілком обґрунтовано стурбована наслідками російської пропаганди, але вдаватися до заборони свободи ЗМІ є помилкою, неадекватною реакцією на те, що розбіжності український уряд може мати з медіапокриттям Росії про Україну, - заявила Таня Купер, дослідник Європи і Центральної Азії в Human Rights Watch . - Подібне поводження з журналістами неминуче призводить до цензурування".
Серед цих 17 чоловік - Костянтин Ернст, генеральний директор «Первого канала», головного державного телеканалу Росії, і Маргарита Симоньян, головний редактор міжнародного телеканалу Росії RT (раніше Russia Today) і інформаційного агентства «Росія сьогодні». Список також включає Владислава Фроніна, головного редактора офіційної урядової «Російської газети», і Віталія Лейбіна, кореспондента в журналі «Русский Репортер». Росія (тобто владна вертикаль президента РФ Володимира Путіна - ONLINE.UA) або володіє, принаймні частково, або здійснює значний контроль над ЗМІ, перерахованими в президентському указі, відзначають в Human Rights Watch.
В указі йдеться, що ці журналісти «створюють реальну і потенційну загрозу для національних інтересів, національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України; сприяють терористичній діяльності та порушують права і свободи громадян; роблять свій внесок в окупацію територій і перешкоджають повній реалізації прав і свобод громадян України».
Представник Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) з питань свободи ЗМІ Дунья Міятович виступила із заявою, висловлюючи жаль з приводу санкцій відносно журналістів і заявила, що «впровадження більш широких обмежень, приборкання вільного пересування журналістів - це не шлях до забезпечення безпеки».
Human Rights Watch відзначає, що Україна є учасником Європейської конвенції про захист прав людини і Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, які захищають свободу вираження: "У той час як у журналістів немає абсолютного права на в'їзд в Україну, заборона на в'їзд в результаті здійснення їх свободи слова та вираження поглядів дійсно є втручанням в закон про свободу вираження і, ймовірно, зробить негативний вплив на інших журналістів. Для того, щоб бути законним, втручання або обмеження свободи вираження думок має бути передбачено законом, він повинен бути недискримінаційним, наочно демонструвати необхідність захисту законної мети і бути пропорційним захисту цієї мети".
"Подальші обмеження також дозволені під час надзвичайного стану, якщо країна оголосила про часткове скасування - про тимчасове призупинення - деяких своїх договірних зобов'язань. Навіть тоді, щоб бути законним часткове скасування закону повинно бути конкретним - із зазначенням певного періоду часу, необхідного для задоволення вимог конкретної ситуації - і підлягати судовому контролю. Україна не робила жодних заяв про припинення дії закону щодо свободи вираження в рамках будь-якого з договорів", - говорять в організації.
"Міжнародні партнери України повинні висловити протест проти указу і закликати Київ його скасувати, - заявила Купер. - ЄС, США та інші повинні ясно дати зрозуміти, що вони не підтримують такі довільні заходи щодо засобів масової інформації та заохочувати президента Порошенка і його уряд поважати свободу ЗМІ, навіть якщо вони не згодні з матеріалами деяких видань".
Нагадаємо, раніше журналіст New York Times Іен Бейтсон, який з часів Майдану висвітлює події в Україні та чиє ім'я також з'явилося в списку акредитованих в так званих ДНР і ЛНР на сайті "Миротворець", звинуватив українських чиновників в тому, що вони "сприяють становленню журналістської культури, подібної до тієї, яка існує в Росії".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?