Розкрито ланцюжок фінансування сепаратистів на Донбасі: гучний компромат від екс-нардепа
Категорія
Політика
Дата публікації

Розкрито ланцюжок фінансування сепаратистів на Донбасі: гучний компромат від екс-нардепа

Розкрито ланцюжок фінансування сепаратистів на Донбасі: гучний компромат від екс-нардепа
Джерело:  online.ua

Колишній народний депутат, луганський бізнесмен Володимир Ландик

в деталях розповів, як на Донбасі організовувалися проросійські сепаратистські акції, результатом яких стала окупація територій бойовиками.


Про це він розповів в інтерв'ю ONLINE.UA.


"Ніхто дарма нічого не робив, всі ці рухи сепаратистські фінансувалися. Слідству потрібно пройти весь ланцюжок, з самого низу: і докази приведуть спочатку до місцевих регіоналів і комуністів, а потім - до Єфремова", - повідомив Ландик.


"Візьмемо ці випадки, коли навесні 2014-го перед українською армією перекривали дороги. Скажімо - на станції Вільхова (Станично-Луганський район Луганської області, - ONLINE.UA). Залізницею підвозилися наші БТРи, знімали їх з платформ і відправляли на кордон в Красну Талівку. Хто вийшов цьому перешкоджати - бабусі-дідусі? Ні, вийшли активісти Партії регіонів. Яким за це заплатили. Або заходить наш батальйон в Старобільськ. люди перекривають дорогу - хто ці люди? Я знаю - хто! Я - керівник Луганської облспоживспілки, і я знаю, що це м'ясники з ринку, і це таксисти, які працювали на привокзальній площі. І якщо їх допитати, вони розкажуть, що гроші отримали від комуністів. Тепер беріть секретаря райкому КПУ в Старобільську, запитуйте: "Ти такий крутий, у тебе грошей багато?" І він розповість, звідки гроші", - розповів екс-нардеп.


За його словами, подібні акції були всюди в Луганській області: в Рубіжному, Сєвєродонецьку, Лисичанську.


"Людей частково давала Партія регіонів, а платив за це Спиридон Кілінкаров (перший секретар Луганського обкому КПУ, на той момент народний депутат України, - ONLINE.UA). - Звідки ви знаєте, що саме Кілінкаров давав гроші? - Сам бачив. На моїх очах у своєму кабінеті Кілінкаров давав гроші першому секретареві Рубіжанського міськкому КПУ Неллі Задираці, яка потім проголосила себе "міністром закордонних справ" ЛНР. І він давав гроші, які отримав від Симоненка (лідера КПУ Петра Симоненка, - ONLINE.UA)", - розповів Ландик.


Читайте також: Ви

нуватці війни на Донбасі спокійно живуть в Києві - екс-нардеп назвав імена


Він нагадав, що до перекриття доріг українській армії, до захоплень адмінбудинків був "антимайдан" в Києві.


"Туди Донбас поставляв своїх мітингувальників і тітушек. Але тітушками займалася більше міліція - автобусами направляла до Києва свій спеціальний контингент. А на "антимайдан" возилися масово прості люди. І питання: кого можна було швидко відправити у таку поїздку? Тільки тих, хто залежний від влади: або держслужбовців, або працівників держпідприємств. Глава райадміністрації давав команду, відбиралися люди. Вони їхали на два дні, їм ставили "вісімки" (зараховували робочий день, - ONLINE.UA)", - розповідає політик.


У кожному районі, за його словами, була така "трійка": голова районної адміністрації, прокурор району і головний міліціонер.


"Наприклад, прокурор давав гроші на "тормозки", міліція забезпечувала квитки. А глава райадміністрації по 200 гривень на відрядження роздавав. Так було всюди по області. І довести це дуже легко. Ось глава адміністрації віддав наказ: відправляти людей з моторвагонного депо Сватового (Луганська області, - ONLINE.UA). Люди в робочий час були в Києві з прапорами - це легко довести, а "вісімки" їм проставлені. І це ж везли і не десять чоловік - везли сто або більше. Якщо всіх їх допитати, п'ять-десять людей правду скажуть. І тоді вже можна запитати: "Пане колишній голова райадміністрації! Ти такий багатий, що оплатив відрядження на "антимайдан" сотні людей?" І коли цей глава райадміністрації повірить, що попереду в'язниця, він розповість, звідки у нього взялася ця сума, і скільки він собі поклав в кишеню (бо я знаю - виділялося по 400 гривень на людину, а він давав 200)", - розповів колишній депутат.


Ландик продовжує: "Або візьмемо проведення референдуму про утворення ЛНР - в тому ж Сватовому. Звідки Мозговий (командир бригади бойовиків "Привид", убитий в 2015 році, - ONLINE.UA)? Зі Сватового. Сватове було захоплено бойовиками? Не було. А чому там проводили референдум? Тому що начальник міліції його організовував, і до цього дня міліцію там очолює. І він особисто приймав у себе в кабінеті Мозгового. Той пообіцяв: "Вас викидати не будемо, захоплювати місто не будемо, але ти нам референдум проведеш! "Начальник міліції пообіцяв провести і провів. А рідна сестра Мозгового була головним бухгалтером райвідділу міліції. І на підвищення пішла: коли Луганське обласне УВС переїхало в Сватове, вона стала головбухом і там".


"Я кажу неправду? Так запитайте ж у цього міліціонера, чому він провів референдум і забезпечив явку? І ніхто не захоче сидіти довго в тюрмі, всі розкажуть, звідки гроші - і цей потік призведе до найближчого оточення Єфремова. І ті його здадуть, вони всі злі на Єфремова. Вони зрозуміли, що ця сволота грала свою гру", - заявив Ландик.


Більше про винуватців війни на Донбасі

читайте на ONLINE.UA: Єфремов здав Луганськ під гарантії від Путіна - екс-нардеп Ландик

.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?