Росія готова віддати Донбас, тому що ніякої "Новоросії" не буде - Аркадій Бабченко
Категорія
Україна
Дата публікації

Росія готова віддати Донбас, тому що ніякої "Новоросії" не буде - Аркадій Бабченко

Росія готова віддати Донбас, тому що ніякої "Новоросії" не буде - Аркадій Бабченко
Джерело:  online.ua

Про те, як довго Росія здатна воювати проти України, чому більшості громадян РФ байдужа доля Донбасу, і що може похитнути владу

Володимира Путіна в інтерв'ю ONLINE.UA розповів російський журналіст Аркадій Бабченко.



-

На Донбасі

знову інтенсифікація обстрілів. Наскільки ймовірно, що така інтенсивність конфлікту триватиме кілька років?


- Сказати про точний час продовження війни на Донбасі важко. У такій інтенсивності конфлікт може йти довго, а може все і затихнути. У Росії ресурсів достатньо, щоб довго воювати. Путін сказав про Сирію, що ресурси є, щоб «довго тренуватися». Тому таку інтенсивність бойових дій Кремль може підтримувати десятиліттями.



- З політичної точки зору росіяни готові до затяжної війни?


- Так. Опірності до влади у суспільства немає, всіх все влаштовує. Є війна чи нема війни - тут всіх все влаштовує. Хоча навіть український порядок денний пішов зі списку головних новин.


- Який зараз порядок денний?


- За великим рахунком, зараз в Росії немає жодної політичної повістки. Донбас тепер не важливий, периферійна тема. Загалом Донбас Росія готова віддати, тому що стало зрозуміло, що ніякої «Новоросії» не буде. У ментальній карті росіян Донбас - українська територія. Це сприймається як українська розборка.


- А Крим?


- Ні. Крим - це ментальна частина Росії і її досягнення. Донбас віддати готові, як і готові приймати факт продовження там війни десятиліттями.



- Російське суспільство створює запит на зняття санкцій Заходу?


- Немає такого запиту. Зрозумійте, що суспільство тепер готове коливатися разом з лінією партії на всі 100%. Якщо про санкції сказали, що це добре - це добре. Якщо Путін завтра скаже, що Барак Обама - найбільший друг Росії, то всі почнемо цілувати Обаму в дупу. Суспільство перебуває в стані Лівії та Іраку останнього десятиліття перед падінням тамтешніх режимів. На словах всі підтримують, а що думають - ніхто не каже. Потім в один прекрасний момент рейтинг в 90% бере і розвалюється.


- Це пофігізм?


- Ні. Це не пофігізм, це - радянська людина.


- Чому в РФ дуже сильні силові інститути, такі, як ФСБ або армія, але водночас існують етнічні мафії. Як це поєднується?


- Немає жодних сильних інститутів в РФ. ФСБ - це служба, яка повинна працювати для захисту безпеки держави. ФСБ цим не займається. Контора складається з конкуруючих один з одним кланів, які хочуть захопити владу, як можна довше її утримувати і збагачуватися. На все інше їм начхати. У РФ немає такого інституту поліції в європейському розумінні. Немає і армії або суду. І держави в цілому теж немає. Є угруповання, які дорвалися до влади і багатіють.



- Наскільки реальним є в таких умовах переворот?


- Майже неможливий такий варіант.


- У Путіна великий рейтинг чи ніким його замінити?


- Ні. У нас так не буває. У РФ переворот через те, що порушуються права людини або Конституція, неможливий. Може бути тільки пугачовщина (Омелян Пугачов - виходець з «малоросійської станиці Зимовейської» на території Області Війська Донського, ватажок повстання на півдні Росії проти влади Катерини Другої 1773-1775 років, «пугачовщина» в російській свідомості сприймається переважно в негативному сенсі, - ОNLINE.UA). Народ вийде і знесе все. Але це буде не якась буржуазно-демократична революція заради чогось, а бунт.


- А що потім, хаос чи зовнішнє управління?


- Можливо, навіть і те, і інше разом. А після - новий СРСР. Все по колу.


- Ви бачите зовнішні загрози для РФ, крім байок про «агресивний» блок НАТО?


- Ніяких об'єктивних загроз зараз немає. Якщо РФ не буде порушувати міжнародне право, порядок і норми поведінки, ніяких проблем не буде.


- Внутрішні виклики є?


- На найближчий час - ніяких. Радянське болото буде продовжуватися. Але якщо цар програє війну, то революція може і статися. Тобто, якщо Путін програє війну, тоді, можливо, буде революція. Донбас не виграний, але і не програний. Якщо Росія вплутається в якусь велику війну - все можливо. А так, Саддам Хусейн довго сидів під санкціями і довів людей до злиднів. Володимир Володимирович теж так зможе.


Олександр Куриленко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?