Донбасу загрожує нова велика катастрофа - The Washington Post
Категорія
Україна
Дата публікації

Донбасу загрожує нова велика катастрофа - The Washington Post

Донбасу загрожує нова велика катастрофа - The Washington Post
Джерело:  The Washington Post

Наземні міни та снайперський вогонь, танкові пастки і снаряди перекрили автодорогу H-20 (Слов'янськ - Донецьк - Маріуполь) - магістральне шосе, що веде до

оплоту

сепаратистів на сході України - Донецька. Але, незважаючи на заворушення, викликані двома роками війни, звичайний хід життя за маршрутом, хоч і з труднощами, але тривав. У зв'язку з новою хвилею насильства це може змінитися.


У своїй статті для The Washington Post, переклад якої зробив ONLINE.UA, журналіст Джек Лош говорить про те, як бої на Донбасі можуть стати питанням не тільки віднесених життів, а й порушеної екології, гуманітарної катастрофи.


Одна будівля, розташована поруч з пустельною дугою асфальту - це водофільтровочна станція, на якій працюють 117 українських інженерів та інших робітників. Сотні тисяч цивільних осіб з обох сторін лінії фронту залежать від цієї найважливішої комунальної споруди - символу стійкості в нерозв'язному конфлікті, який забрав життя понад 9 тисяч людей.


Зараз міжнародні спостерігачі за дотриманням режиму припинення вогню попереджають, що

відновлення бойових дій між армією України і підтриманими Росією бойовиками (які і загострюють ситуаціюю

, - ред.) в області загрожує знищити станцію, що може привести до екологічного хаосу і гуманітарного лиха.


І хоча війна зараз мало з'являється на перших сторінках видань, бойові дії, що продовжуються, як і раніше, глибоко турбують багатьох - від цивільних осіб на місці подій до західних лідерів. Минулого тижня президент Обама закликав членів G-7 врегулювати ситуацію в Україні, переконуючи: «Ми все ще спостерігаємо надто багато насильства».


У квітні серія ударів і контрударів досягла гіршого рівня з минулого літа. Нове перемир'я в минулому місяці, встановлене з нагоди православного Великодня, надало перепочинок для фронтових населених пунктів, але це коротке перемир'я тривало всього кілька днів. У неділю, 29 травня, українські військові повідомили, що п'ять їх солдатів загинули в боях на північ від Донецька. Це друге за масштабом число загиблих за день в цьому році після загибелі в боях семи чоловік в попередній вівторок.


Артилерійські вибухи навколо контрольованого українською владою міста Авдіївка не тільки можуть пошкодити прилеглу фільтраційну систему і перекрити доступ води для 400 тисяч цивільних осіб. Пряме влучення також може поширити небезпечні хімічні речовини, в тому числі хлор, на території, що вже прийшли в занепад в результаті війни.


«Важливо, щоб сторони припинили вогонь, особливо поблизу житлових районів і життєво важливих об'єктів інфраструктури», - сказав Олександр Хуг, заступник голови Організації з безпеки і співпраці в Європі. Випадкове вивільнення хімікатів із заводу, вважає він, може привести до «екологічної катастрофи».


Понад тонни хлору, який в концентрованих формах високотоксичний, надходить щодня на станцію. Пошкодження контейнерів для зберігання може спричинити серйозні проблеми зі здоров'ям у 20 тисяч осіб, за твердженням компанії «Вода Донбасу», яка експлуатує об'єкт.


Українське командування заборонило своїм солдатам відкривати вогонь у відповідь по сепаратистах, які окопалися навколо станції, визнаючи величину цього ризику, а також перспективу катастрофи.


«Сепаратисти використовують водофільтровальну станцію в якості прикриття для запуску атак на нас, - сказав Влад Юшкевич, командир 58-ї механізованої бригади Збройних сил України, що дислокується на схилі навпроти заводу. - Ми заборонили відстрілюватися. Ворог знає це і використовує в своїх інтересах».


Позиція Юшкевича дає можливість спостерігати за трасою Н-20, її бетонними бункерами і каламутними лабіринтами траншей, які надають похмурий вигляд зубожілим полях. Звідси відкривається вид на розбомблені котеджі і першу лінію підтриманих Росією бойовиків, а також на станцію. Люди тут живуть у спартанських умовах з монотонною рутиною, яка переривається періодами битв.


«Зараз дуже складна ситуація, - сказав військовий, прикриваючись камуфляжною павутиною. - Російська Федерація продовжує посилати нові «гуманітарні конвої». А ми всі знаємо, що вони перевозять - зброя та боєприпаси».


Його заяви підтримують представники української розвідки, які говорять, що Росія надала бойовикам десятки артилерійських систем, більше 300 танків і бойових броньованих машин і 6800 тонн боєприпасів з початку цього року.


Олександр Турчинов, секретар Ради національної безпеки і оборони України, заявив минулого тижня, що з боку сепаратистів «значно зросла інтенсивність обстрілів». Промисловий район Авдіївки, відомий як «промзона», є основною зоною найзапекліших штурмів - іноді проводяться рейди, але, як правило, ведеться позиційна війна.


Військовий конфлікт створив в східній Україні стабільний, але, мабуть, локалізований територіально, цикл насильства.


Після більш ніж двох років після того, як вибухнула війна, поле бою - як і динаміка, яка його регулює - докорінно змінилося. Масовий наступ тепер здається таким же далеким, як і конструктивний політичний діалог.


Навіть зараз, коли західні лідери відчувають себе зобов'язаними домагатися співпраці Кремля з приводу тупикової ситуації в Сирії, Росія відчуває, що перебуває в скрутному становищі через санкції, впроваджені після анексії Криму та прихованого вторгнення в Україну в 2014 році. Європейський Союз збереться для відновлення цих санкцій через кілька тижнів.


На утримуваній бойовиками території багато старших командирів (ватажки так званих ДНР-ЛНР, - ред.), яких Москва вважала занадто ідейними або свавільними, були зняті з займаних посад, часто за кривавих і підозрілих обставин. І драматичний обмін ув'язненими минулого тижня - Надії Савченко на двох російських спецназівців - був моментом розрядки напруженості між Москвою і Києвом.


Проте протиборчі сторони завзято звинувачують один одного в порушенні режиму припинення вогню. Під час останнього раунду переговорів між Україною, Росією, Німеччиною і Францією в квітні не вдалося досягти прориву з таких питань, як статус утримуваної сепаратистами території і місцеві вибори. Крім того, триває балансування на межі війни в Балтійському морі, де російські винищувачі продовжують "атакувати" військові літаки і кораблі США, в той час, як Сполучені Штати збільшують чисельність військ уздовж східного флангу НАТО.


Минулого тижня президент Росії Володимир Путін попередив, що Москва буде реагувати на дії США в Європі, і назвав розміщення Вашингтоном систем протиракетної оборони в Польщі і Румунії безпосередньою загрозою безпеці його країни.


Тим часом, схід України залишається вкрай нестабільним. В деякі дні лінія дотику піддається сильному обстрілу з зенітних гармат, мінометів і гранатометів. В інші дні гарячі точки лякаюче тихі. Кінцевим результатом є регіон, який продовжує дестабілізувати усталений після закінчення холодної війни порядок і перешкоджає подальшій інтеграції України з Європою.


У декількох милях на захід від водофільтровальної станції і промзони Авдіївської - ліс, який колись був популярним місцем полювання. Тепер це нейтральна зона, пронизана фугасами і місце випадкових, непотрібних сутичок.


51-річний Тарас Липка, мобілізований, який перебуває на цій території, не бачить кінця смертельним заворушенням.


«Це не ведення війни, це очікування війни, - сказав він. - Зачекайте кілька років. Настрої зміняться, люди будуть змінюватися. Ніхто це не зможе виграти військовими діями. Найкраще тримати лінію і чекати».

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?