Зачароване коло: військовий блогер розповів про ротацію в зоні АТО
Категорія
Україна
Дата публікації

Зачароване коло: військовий блогер розповів про ротацію в зоні АТО

Зачароване коло: військовий блогер розповів про ротацію в зоні АТО

Українські бійці зі Збройних сил України потрапляють в зачароване коло, починаючи обговорювати питання ротації передових підрозділів із  зони АТО на Донбасі.
Про це розповів військовий блогер Серж Марко, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на його Facebook.
«Кілька днів тому ми з Мартіном Брестом (українським воїном, який пише популярні пости про стан справ в зоні АТО - Ред.) Дискутували на тему ротації», - написав він.
Блогер зазначив, що в розмові з'ясувалося - коли підрозділ довго стоїть на передовій, солдати починають «нити»: «Ось, нас не ротують, ми вже більше ніж півроку на бойових без ротацій, все погано, ми втомилися, чому нас не змінюють та інше . Коли цей підрозділ відправляється на ротацію, ниття втім продовжується, оскільки тяготи і позбавлення на бойових позиціях здаються квіточками в порівнянні з армійський дубізмом в ППД (пункт постійної дислокації - Ред.)».
«Виняток в цьому правилі складають лише підрозділи які знаходяться в самих гарячих точках, типу Бутівки або Авдіївської промки. Їх треба ротувати, але тут причина зрозуміла. Замкнуте коло виходить. На бойових - погано, в ППД - теж погано», - зазначив Марко.
Як з'ясувалося в ході обговорення, «насправді, бійцю не так потрібна ротація, як елементарна відпустка».
«Боєць не прагне на ротацію, так як на бойових у нього є певна свобода, так, йому треба тягнути на собі свої обов'язки, але все одно він більше наданий собі, а повертатися в частину або на полігони і знову починати стройову/навчання/фарбування парканів - для тих, хто побували на передовій це вже не лізе ні в яке горло», - стверджує блогер.
У той же час, «життя бійця на передовій досить одноманітне».
«Броди по своїх позиціях, вночі вдивляйся в зеленку у вмираючий тепловізор, навколо тебе одні й ті ж самі особи і їх історії і життєві шляхи ти знаєш напам'ять. Рятує лише інтернет і спілкування з рідними», - додав він.
Також він написав, що «виняток становить лише той момент, коли треба з'їздити в магазин за продуктами/хімією або в місто за посилками».
«Тоді боєць з дозволу командира сідає в битий, як правило японський позашляховик, в якому давно вже померли амортизатори, кондиціонер, ручник, третя передача і прилади на торпеді, і на цьому конструкторі, який глохне, їде в місто. Кілька годин, коли ти можеш побачити щось відмінне від своїх вивчених напам'ять позицій», - розповів Марко.
Тим часом, найрозкішніші дні починаються у воїна під час відпустки.
«Але відпустка... Відпустка це божественно. Боєць приїжджає додому, два дні не вилазить з ліжка з дружиною. Йде б'є обличчя сусідові, який заявив його дружині що її чоловік ідіот, що поперся в армію, потім три дні п'є з друзями, розповідаючи про себе, як про самого бойового захисника свого ВОПа (взводного опорного пункту - Ред.), на якого моляться всі побратими, а командир його поважає більше ніж кого-небудь. І ось, через тиждень, з рюкзаком випраних речей і сумкою продуктів і домашніх солінь, виблискуючи свіжим фингалом під оком боєць гордою ходою зайде на свій ВОП, окине навколишню дійсність і запитає у побратимів: - Ну як ви тут? Що нового?», - З гумором розповів блогер.
Після такої відпустки «піде знову розкладатися на своєму місці в бліндажі, паралельно прикидаючи, куди заховати пару пляшок коньяку, прихованого серед речей».
«І ось після всього, що сталося, бажання ротації як мінімум у одного індивіда на ВОПі буде на рівні нуля. Так що прохання командирів різних рівнів - відправляйте у відпустки своїх бійців. Їм це необхідно», - резюмував він.
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше  українські воїни виклали в мережу вражаюче відео боїв в найбільш гарячих точках Донбасу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?