Українські політики і глави церков попросили вибачення у поляків
Категорія
Україна
Дата публікації

Українські політики і глави церков попросили вибачення у поляків

Українські політики і глави церков попросили вибачення у поляків
Джерело:  LB.ua

Перший президент України Леонід Кравчук, третій президент України Віктор Ющенко, глава УПЦ Київського патріархату Філарет, глава Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук та провідні представники української інтелігенції підписали відкрите звернення до Польщі і польського суспільства, в якому попросили вибачення за Волинську трагедію 1943 року № №.
Про це повідомлять ONLINE.UA з посиланням на Лівий берег.
"Болем і для України, і для Польщі залишається трагедія Волині та польсько-українського конфлікту в роки Другої Світової війни, в прірві якого були знищені тисячі невинних братів і сестер. Вбивство безневинних людей не має виправдання. Просимо вибачення за скоєні злочини і образи - це наш головний мотив. Просимо вибачення і в рівній мірі прощаємо злочини і несправедливості, вчинені щодо нас - це єдина духовна формула, яка повинна бути мотивом кожного українського і польського серця, яке хоче миру і злагоди", - йдеться в заяві.
У зверненні наголошується, що український і польський народи зможуть існувати тільки, якщо навчаться ставитися один до одного як рівні брати.
"Найбільшим злом наших відносин була нерівність, що походила від бездержавності України. З приреченою послідовністю катастрофа української державності вела до руїни державності польської. Ця закономірність є трагічною аксіомою відносин України і Польщі", - наголошується в листі.
За словами авторів, історія повторюється зараз, і агресія Росії проти України одночасно є наступом на Польщу.
"Сьогодні нагадуємо про це з особливою тривогою, щоб застерегти політиків обох країн від мови ненависті і ворожнечі, яка може підмінити християнські почуття прощення і розуміння. Трагедії минулого вимагають покаяння. В свою чергу, використання спільного болю для політичних рахунків зробить нескінченними взаємні звинувачення".
"Закликаємо наших союзників, польське державне керівництво і парламентаріїв, зупинити будь-яку незважену політичну декларацію, схвалення якої не вгамує біль, а лише дозволить нашим спільним ворогам використовувати його проти Польщі та України. Напередодні меморіальних подій, які з липня почнуться в обох державах, закликаємо повернутися до традиції спільних парламентських звернень, які не розділятимуть, а об'єднуватимуть нас в покаянні і прощення. Керуючись духом братерства, закликаємо разом встановити загальний день пам'яті про жертви нашого минулого і віри в неповторення зла", - йдеться в листі.
Відкрите звернення складено від імені двох президентів України, глав УПЦ КП і УГКЦ, почесного президента Києво-Могилянської академії В'ячеслава Брюховецького, академіка Івана Дзюби, колишнього заступника міністра закордонних справ Данила Лубківського, професора КМА Володимира Панченка, письменника Дмитра Павличка, філософа Мирослава Поповича, академіків Вадима Скуратівського та Ігоря Юхновського.
Як відомо, Волинською трагедією прийнято називати етнічні чистки українського і польського населення, здійснені Українською Повстанською Армією та польською Армією Крайовою за участю польських батальйонів шуцманшафт і радянських партизанів у 1943 році під час Другої світової війни на Волині. У традиційній польській історіографії тенденційно сприймається як етнічна чистка винятково польського населення; в українському - як "дія у відповідь" на звірства поляків щодо українських цивільних.
Раніше повідомлялося, що на українському військовому цвинтарі в Польщі невідомі вандали осквернили пам'ять воїнів Української повстанської армії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?