Кремль змінює позицію щодо Донбасу, але радіти рано
Категорія
Україна
Дата публікації

Кремль змінює позицію щодо Донбасу, але радіти рано

Кремль змінює позицію щодо Донбасу, але радіти рано
Джерело:  online.ua

Міністр закордонних справ Росії

Сер

гій Лавров визнав за необхідне озброїти співробітників спеціальної місії ОБСЄ на сході України пістолетами. Ця заява, на перший погляд, виглядає як зрушення в позиції Кремля, але до появи поліцейських під прапорами ОБСЄ на Донбасі ще дуже далеко.


Ідея поліцейської місії ОБСЄ з'явилася після усвідомлення офіційним Києвом неможливості направити на Донбас «блакитні каски» ООН. Відповідне рішення приймає Рада Безпеки Об'єднаних Націй, де у Росії є можливість накласти вето на неприйнятне для неї рішення. Поліцейська місія Європейського Союзу виглядала б, можливо, більш привабливою, але знайти можливість для її формування не видається можливим. Залишається ОБСЄ як вимушений варіант, оскільки позиції Росії в цій організації досить сильні.


Сьогодні на Донбасі працює спеціальна моніторингова місія ОБСЄ, якість роботи якої викликає справедливі нарікання в української сторони. Співробітники місії періодично потрапляють в скандальні ситуації за участю бойовиків-сепаратистів, українські військові періодично звинувачують ОБСЄшних спостерігачів у шпигунстві. У цьому немає нічого дивного, оскільки в складі СММ ОБСЄ є чимало російських представників, серед яких раз у раз проскакують персонажі з офіцерською виправкою.


Заява Сергія Лаврова про можливість надання місії ОБСЄ поліцейських функцій має двояке значення. З одного боку, шеф російської дипломатії фактично дезавуював позицію Москви, офіційні особи якої стверджували, що не погоджувалися на направлення поліцейської місії ОБСЄ на Донбас. Згода на озброєння спостерігачів пістолетами в наповненому важким озброєнням регіоні - хороша міна при поганій грі, оскільки

Росія бореться за ослаблення західних санкцій

і прагне демонструвати наближену до конструктивної позицію.


Однак не варто поспішати радіти змінам в позиції Кремля. Лавров підкреслив, що Росія не погодиться на направлення місії ОБСЄ на російсько-український кордон до закріплення в українській Конституції особливого статусу Донбасу. Нагадаю, що прагнення змінити Основний Закон нашої країни РФ демонструє ще з часів подій на Євромайдані, при цьому тасуючи різноманітні варіанти - позаблоковий статус, федералізація, особливі права Донбасу. Другий важливий момент в заявах глави російського МЗС - він вважає, що поліцейські ОБСЄ зможуть разом з так званою «народної міліцією» спостерігати за проведенням виборів на неконтрольованій сьогодні Києвом території Донбасу.


Петро Порошенко в ході своєї підсумкової прес-конференції

, присвяченій двом рокам його перебування на посаді глави держави, підкреслив, що в ОБСЄ почалося обговорення перспектив направлення поліцейської місії на Донбас. Цей процес не обіцяє бути швидким і легким з кількох причин. Перша - поліцейська місія на сході України може стати першим подібним досвідом для ОБСЄ, рішення в якій, як відомо, приймаються консенсусом. Друга - для формування місії необхідно 7-10 тисяч фахівців, яких запропонують різні учасники Організації, за винятком України. І станом на сьогодні досить високі шанси на формування складу місії російськими співробітниками і представниками союзних Росії держав. Протистояти цьому буде непросто.


Сьогодні навряд чи хто-небудь візьметься прогнозувати з високою часткою впевненості не тільки направлення поліцейської місії ОБСЄ на Донбас, а й сам факт її узгодженого формування. Українському керівництву доведеться маневрувати між вимогами Заходу, який прагне врегулювати конфлікт на Сході нашої країни часом за рахунок українських національних інтересів, і ситуацією в суспільстві, де політичні кроки, які можуть бути розцінені як поступки бойовикам і Кремлю, будуть сприйняті вкрай негативно. Процес створення поліцейської місії ОБСЄ нагадує випробування нового автомобіля або літального апарату принципово нової конструкції, в якому буде ще чимало проб і помилок.


Євген Магда,

політичний експерт, спеціально для ONLINE.UA

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?