Небойові втрати АТО: журналіст пояснив жахливу цифру
Категорія
Україна
Дата публікації

Небойові втрати АТО: журналіст пояснив жахливу цифру

Небойові втрати АТО: журналіст пояснив жахливу цифру
Джерело:  online.ua

Відомий журналіст Роман Бочкала пояснив, чому така  велика кількість українських військовослужбовців загинула в небойових ситуаціях.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Facebook журналіста.


"У нас дійсно величезні небойові втрати. Перше, що мені спадає на думку в зв'язку з цим: історія визволення міста Ясинувата, який потім, на жаль, було втрачено, але все ж таки... Під час звільнення цього міста, я не буду називати бригаду, але було втрачено п'ять бійців, п'ять 200-х. Перший, трохи, так би мовити, в нетверезому вигляді кидає гранату в під'їзд, вона невдало зрикошетила, він себе підірвав. Інші двоє заснули прямо на дорозі, четвертий п'яний сів за кермо БМП і задавив їх на смерть, ще один самостріл - сам себе застрелив, і так далі. і в підсумку п'ять бійців загинули, хоча жоден з них в бою не постраждав", - згадав Бочкала.


Також він зазначив, що сам не раз був свідком того, як відбуваються подібні ситуації. "Один мій знайомий боєць, який служить у Військовій службі правопорядку (ВСП), пам'ятаю, розповідав, що в СІЗО міста Маріуполь приблизно рівне співвідношення тих, хто сидить в цьому СІЗО між сепаратистами і бійцями Збройних Сил. Я не хочу оперувати цифрами, але просто збентежило мене саме співвідношення. І ті, які сидять, вони сидять не просто так, а за порушення. Як правило, це або алкоголь, або грубе порушення статуту. і те й інше призводить до таких ось тяжких наслідків", - написав журналіст.


"Що стосується посттравматичного синдрому, це вже питання адаптації, військовий синдром так званий. У нас був в країні афганський синдром, колись давно був в'єтнамський синдром, а тепер у нас такий донбаський синдром, який, на жаль, у нас в країні на офіційному рівні поки не визнаний. До сих пір не прийнята загальнодержавна програма реабілітації військовослужбовців, які пройшли АТО. Поки що, на жаль, цією проблемою більшою мірою займаються волонтери. - Зазначив Бочкала. - Природно, в силу своїх обмежених можливостей ця допомога фрагментарна: комусь допомогли, про кого-то забули. А так, щоб централізовано, на належному рівні, як це відбувається в багатьох державах, в тих же Сполучених Штатах, Ізраїлі, і інших країнах, які постійно беруть участь в якихось військових конфліктах. Ось у нас цього немає. У нас військовий конфлікт є, ми прекрасно усвідомлюємо його масштаб, те, що він завтра не закінчиться, а ось програми реабілітації загальної державної немає. І це питання не лише надання психологічної допомоги, або будь-якої іншої медикаментозної допомоги. Це питання соціальне. Це питання працевлаштування, це питання входження людини в мирне життя, це все дуже непросто. Поки що це питання системно абсолютно ніяк не вирішується".


Крім іншого, Роман Бочкала підкреслив, що йому не раз доводилося спілкуватися з військовими медиками, з госпитальерами, які відзначають, що більшість втрат серед військовослужбовців відбувається не від смертельних поранень, а через те, що вчасно не була надана перша допомога.


"У нас нема належної системи медичної підготовки на рівні кожного бійця. У нас була проблема - не вистачало аптечок. Потім волонтери її більш-менш вирішили і забезпечили бійців аптечками. А хтось запитав, чи вміють вони ними користуватися? Так ось, в більшості випадків в екстремальних ситуаціях боєць не знає, як користуватися аптечкою. Він знає, що десь там у нього є Celox. Він там десь приблизно уявляє, що це препарат зупиняє кров. А як? Як потрібно використовувати цей порошок? Вони не розуміють. Або як потрібно накласти цей джгут? Вони не знають. Ось в чому проблема. Це, по-перше, проблема в освіті. І вона більш-менш зараз почала вирішуватися на рівні Нацгвардії. У ВСУ ситуація трохи гірше", - резюмував журналіст.


Як повідомляв ONLINE.UA, головний військовий прокурор Анатолій Матіос серед основних причин небойових втрат серед бійців ВСУ назвав самогубства, алкоголізм, необережне поводження зі зброєю і нестатутні відносини.


Нагадаємо,  за інформацією ООН, з початку конфлікту на Донбасі загинули 9 тисяч 371 осіб і 21 тисяча 523 були поранені.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?