У Путіна проблеми: він багатьох дістав, а грошей немає - російський політолог Орєшкін
Категорія
Світ
Дата публікації

У Путіна проблеми: він багатьох дістав, а грошей немає - російський політолог Орєшкін

У Путіна проблеми: він багатьох дістав, а грошей немає - російський політолог Орєшкін
Джерело:  online.ua

Про те, як Росія буде "тягнутиме резину"

на Донбасі, чому згода Москви на збройну місію ОБСЄ не гарантує Україні повернення контролю над кордоном, і яких результатів виборів чекати в РФ, в першій частині інтерв'ю ONLINE.UA розповів незалежний російський політолог Дмитро Орєшкін.



- Наскільки реальним є сценарій появи

збройної місії ОБСЄ на Донбасі?


- Точно сказати складно. Але у Володимира Володимировича Путіна проблеми, адже економічна ситуація погіршується з кожним місяцем. Йому треба якось миритися з Заходом, знімати санкції і демонструвати здатність домовлятися. Тому міністр закордонних справ РФ Лавров не заперечує проти збройної місії на Донбасі. Тим більше є розрахунок, що сьогодні вибори на Донбасі не порадують Україну, тому вона буде тягнути час. Наявність місії, з одного боку, буде підтримувати мир, а з іншого боку, це стає доброю нагодою тиску на Україну.


Однак, думаю, справжнього розведення сторін ми скоро не побачимо, процес буде тягнутися. Це гума. Кремль каже: так. Але це нічого не означає в контексті реального вирішення проблеми, українські війська не допустять до кордону (з Росією, - ONLINE.UA). Буде затягування процесу, але тепер уже з ввічливими формулюваннями. Сьогодні Путін може демонструвати жорсткість тільки на внутрішньому ринку, а не на зовнішньому. Тому місію будуть підтримувати, але тільки на словах.


- А санкції? Адже вони пов'язані з мінським процесом.


- Звичайно, в Європі є люди, які зацікавлені в знятті санкцій з Росії. Але Путін багатьох дістав. У Кремлі думали, що будуть купувати і лякати як раніше, але у Путіна вже перебір: Сирія, збитий Boeing, Крим і війна на Донбасі. Занадто багато на себе взяли. Країни Заходу показують здатність консолідуватися. Путін повинен демонструвати здатність домовлятися, але це все тільки на словах. Тому і тут процес затягуватиметься.




У Путіна і Медведєва проблеми з грошима



- Вибори в Росії вплинуть на російську політику?


- Впливають чи не впливають, а

грошей немає, тому, як казав Дмитро Медведєв, - тримайтеся

. Ситуація в економіці перед парламентськими виборами ще терпима. Більш проблемними, на мій погляд, будуть вибори президента 2018 року. Якщо через рік економіка не почне зростати, а я не розумію, за рахунок чого, то 2018 рік стане проблемним.


Вибори в Думу-2016 проблемою не будуть. Парламентські вибори, по суті, не можуть бути проблемою, тому що особливо не важливо, якою буде Дума за складом. Ясно, що «Єдина Росія» втратить 10-15%, але це все буде компенсовано одномандатними округами: прийдуть люди, які зняли майку «Єдиної Росії» і одягли з написом «незалежний кандидат». ЛДПР і комуністи теж обслуговуватимуть Кремль. Просідання рейтингу «Єдиної Росії» стане ударом по престижу. Але не Путіна, а Медведєва, який асоціюється з «Єдиною Росією», а Путін від неї завбачливо дистанціювався ще рік тому. У Кремлі не проти, щоб пройшло «Яблуко». Це для того, щоб показувати всім «демократію». Всі партії залежатимуть від Кремля, тому що він їх годує (в РФ партії отримують бюджетне фінансування, - ОNLINE.UA).


Склад Думи трохи зміниться, але це не матиме ніякого впливу на політику. Але сам процес виборів може запустити виток внутрішніх скандалів і сутичок, люди відчуватимуть роздратування. Багато хто не підуть на вибори. Тому щось цікаве може бути в процесі. Сьогодні для Кремля процес виборів сам по собі небезпечніше результату.


Далі буде...


Олександр Куриленко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?