Катастрофа MH17 над Донбасом: з'явилася ясність щодо приватного детектива і його відомостей
Категорія
Світ
Дата публікації

Катастрофа MH17 над Донбасом: з'явилася ясність щодо приватного детектива і його відомостей

Катастрофа MH17 над Донбасом: з'явилася ясність щодо приватного детектива і його відомостей
Джерело:  Meduza

До  справи про катастрофу малайзійського Боїнга рейсу МН-17 на Донбасі залучили в якості свідка приватного детектива Йозефа Реша, який провів власне розслідування обставин авіакатастрофи. Слідчі з Нідерландів вважають, що з ним могли зв'язатися люди, причетні до авіакатастрофи..
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Медузу.
Клієнт, на замовлення якого діяв детектив, пропонував 47 мільйонів доларів тому, хто надасть інформацію про винуватців в авіакатастрофі. Сищик стверджує, що знайшов інформатора, який розповів, як був збитий Боїнг.
Як відомо, влада Нідерландів займається розслідуванням причин катастрофи Боїнга. Крім голландців, розслідуванням займався і німецький приватний детектив Йозеф Реш, якому належить детективне агентство Wifka. Розслідування йому замовив в 2014 році анонімний клієнт. Реш стверджує, що вони ніколи не зустрічалися і що він поняття не має, хто його клієнт. Всі переговори велися через довірену особу. Про «зв'язкового» теж немає ніяких даних; обставини його спілкування з детективом в різних джерелах викладені по-різному: за одними даними, вони спілкувалися листуванням, за іншими - представник клієнта «говорив» німецькою мовою зі швейцарським акцентом.
Клієнт запропонував заплатити 30 мільйонів доларів тому, хто надасть інформацію про винних у катастрофі (в цю суму не входить гонорар самого детектива). Пізніше він вирішив збільшити винагороду на 17 мільйонів доларів - за відомості про уряди або організації, які намагаються приховати обставини події. Він також пообіцяв надати потенційному інформатору документи на нове ім'я.
Перелік запитань, за відповіді на які було оголошено винагороду, у вересні 2014 року публікувався на сайті детективного агентства Wifka: «Хто збив MH-17 17 липня? Хто віддав наказ? Хто приховує докази про те, що сталося (у тому числі, якщо це сталося випадково і не з політичних, економічних або військових причин)? Хто може надати інформацію про обставини, які призвели до катастрофи? Хто безпосередньо причетний до події? Що сталося з людьми, які брали участь в операції? Що трапилося з використаною зброєю? Хто може назвати імена людей, які схвалили пуск ракети?».
Щедра винагорода привернула велику кількість інформаторів: за словами Реша, загалом з ним зв'язалися дві тисячі осіб. Однак лише один з них надав інформацію про тих, хто намагається приховати обставини авіакатастрофи. За даними Der Spiegel, серед інших, з Решем зв'язувався представник української секретної служби (який саме, не уточнюється). Відомості інформаторів суперечили один одному; багато повідомлень відсіяли одразу (в основному ті, які надходили електронною поштою), але більше сотні пройшли перевірку.
Як розповів Реш, основним інформатором став чоловік середніх років з європейської країни. Він з'явився зі своєю розповіддю до детектива додому на розкладному велосипеді - інформатор вирішив не їхати на автомобілі, оскільки так його можна було відстежити за номерами; щоб позбутися можливих «хвостів», частину шляху він зробив через ліс.
Детектив організував для нього приватну зустріч з представником клієнта, за підсумками якої всі залишилися задоволені. Чи отримав інформатор повну суму (47 мільйонів доларів), невідомо. Розмір свого гонорару детектив не розкриває.
Через зобов'язання перед клієнтом Реш не може навести докази того, що розказане ним - правда. Німецьким журналістам він показував виписку зі свого рахунку, куди надходив гонорар за розслідування. «[Якщо мені хтось не вірить], доведеться їм жити з цим. Повірте, мої пошуки інформації про те, як був збитий MH-17, тривали більше місяця. Це був непростий час», - сказав Реш в інтерв'ю журналу Stern.
Детектив стверджує, що не знає відповіді на питання «Хто збив Боїнг?» - А якби знав, то все одно не сказав би через зобов'язання перед клієнтом. При цьому Реш заявляє, що якби люди з'ясували, що сталося з Боїнгом, «горя стало б більше». За його словами, «якби це стало відомо, влада деяких країн отримала б проблеми, а разом з ними і жителі [цих країн]». З цих причин Реш вважав за краще завершити розпочате на замовлення клієнта, а потім самоусунутися. «Я недооцінив цю історію», - зазначив він. Через розслідування йому надходили дзвінки та листи з погрозами, його телефон також нібито поставили на прослуховування.
У березні 2016 року будинок і офіс сищика в Німеччині обшукали нідерландські поліцейські (за погодженням з місцевими правоохоронними органами). 1 червня за запитом Нідерландів влада Швейцарії вилучила вміст банківської шухлядки Реша - в ній можуть бути документи, що стосуються замовника розслідування і головного інформатора. Слідчі з Нідерландів вважають, що через оголошену винагороду з Решем могли зв'язатися люди, причетні до авіакатастрофи. Самого детектива вже допитали у справі про малайзійський Боїнг в якості свідка.
Нагадаємо, восени 2016-го влада Нідерландів планує опублікувати результати кримінального розслідування; серед іншого, в звіті передбачається відповісти на питання, звідки саме стріляли по малайзійському Боїнгу. Ці дані доповнять інший нідерландський звіт, присвячений катастрофі літака; його автори дійшли висновку, що Боїнг був збитий з російського зенітного ракетного комплексу «Бук» боєголовкою 9H314M.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?