Війна на Донбасі: очевидець згадав про перші жертви і божевільну пропаганду
Категорія
Україна
Дата публікації

Війна на Донбасі: очевидець згадав про перші жертви і божевільну пропаганду

Війна на Донбасі: очевидець згадав про перші жертви і божевільну пропаганду
Джерело:  online.ua

Відомий журналіст із Донецька Денис Казанський, згадуючи події навколо так званої «російської весни» навесні 2014 року на Донбасі, згадав про перші жертви війни та роботу проросійської пропаганди.
Про це Казанський розповів в інтерв'ю ONLINE.
«13 квітня вбили капітана СБУ Геннадія Біліченка. У Слов'янськ їхала колона джипів, в ній СБУшне начальство - розбиратися, що відбувається. Вони під'їхали до блокпосту, не думали, що в них будуть стріляти. Колону покришили із засідки в посадці: двоє вбитих, шість поранених. Тоді загинув Біліченко, були поранені полковник СБУ і полковник "Альфи". Розстріляні машини "Громадське" знімало - перші дні, журналісти ще не відчували небезпеку. Пам'ятаю, така була туга, ці розстріляні машини в крові», - розповів Казанський.
За його словами, поки «СБУ "чесало ріпу", в справу вступили добровольчі батальйони. "Правий сектор" під'їжджав до сепарських блокпостів і стріляв тих, хто там чергував. Першим з сепарів загинув Рубен Аванесян - житель Донецька. До речі, напевно, з тієї ж вірменської діаспорної движухи, яка займалася постачанням тітушек, коли активістів били на мітингах в Донецьку. Російська пропаганда стала роздувати історію: мовляв, "правосеки" вбили "мирного донеччанина", але Губарєв у своїй книжці визнає, що тоді загинула їх людина. Аванесян віз в Слов'янськ продукти або якусь іншу допомогу в машині з написами типу "Слава" Новоросії" - і його замочили. Це була перша жертва з боку сепарів», - згадує донецький журналіст.
«Почалися битви на блокпостах: "Правий сектор" атакував вночі, 20 квітня вбили трьох "ополченців" і спалили дві машини, двоє нападників загинуло - це той епізод, коли знайшли "візитку Яроша", - коментує Казанський.
За його словами, 17 квітня він побував в Слов'янську. «На в'їздах до міста в кілька рядів влаштовані барикади. Охороняли пацани в масках і касках - хто з автоматом, хто з палицею. На деяких були одягнені жилети співробітників ДАІ. Біля райвідділу міліції барикади були солідні - до двох метрів, і в мурі пробиті бійниці для стрільби. Було багато народу зі зброєю - гвинтівки, рушниці, автомати, ПМ», - згадує журналіст.
«Ну, і мітинги, як зазвичай: "хунта" готує обов'язкову вакцинацію дітей Донбасу, заборона російської мови, введення біометричних паспортів, звільнення з державних посад всіх, хто не має українського походження. І інші подібні байки з інтернету. "Правий сектор" вже став брендом, на нього всі жахи списувалися: так, в Слов'янську розповідали, що "правосеки" вбили десять кримчан десь під Черкасами, коли ті поверталися з Києва додому на автобусі», - розповідає Казанський про проросійську пропаганду.
За словами журналіста, «щосили йшли грабежі і погроми». «У Слов'янську взялися чомусь за циган: в їх будинки вдиралися, грабували, били всіх, незалежно від статі і віку», - розповідає Казанський.
Журналіст також згадує, що в той час постійно дізнавався про проблеми своїх друзів і знайомих. «Пам'ятаю день, дзвонять з Донецька і Тореза - і там, і там побили і пограбували моїх знайомих. До кінця квітня вже почалася військова кампанія, був серйозний штурм Слов'янська. З обох сторін - втрати. І коли з'явилася армія, вертольоти полетіли, знову з'явилася надія. Я думав, що Стрєлкова і всіх цих типів зачистять за один день», - згадує донецький журналіст.
Більше читайте в інтерв'ю Дениса Казанського ONLINE.UA: Сепаратисти говорили, що у Ахметова була своя ДНР.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?