Стало відомо про великий провал Путіна в Європі
Категорія
Світ
Дата публікації

Стало відомо про великий провал Путіна в Європі

Стало відомо про великий провал Путіна в Європі

Головна мета російської зовнішньої політики полягає в ліквідації західного опору

агре

сії Москви в Україні. Але багато які з тактик РФ незграбні і приречені на провал. І тому не дивно, що Європейський союз, швидше за все, в черговий раз продовжить термін дії санкцій.



У своїй статті "Путін намагається залякати Європу, щоб позбутися санкцій" для видання Newsweek, переклад якої зробив ONLINE.UA, колишній посол США в Казахстані і Грузії Вільям Кортні і старший науковий співробітник Центру трансатлантичних відносин Джона Хопкінса Майкл Хальтзель розповіли про провальні спроби президента Росії Володимира Путіна залякати Захід і провели паралелі між нинішньою поведінкою Москви і спробами Радянського Союзу боротися з розгортання НАТО в 1980-х

.


Дехто в Європі не дуже задоволений жорсткими санкціями, запровадженими у відповідь на агресію Росії на сході України, особливо в фінансовому та енергетичному секторах, адже вони завдають шкоди економічним інтересам в країнах, де діють.


Однак минулого місяця в Японії лідери G-7 - включаючи прем'єр-міністра Великобританії Девіда Кемерона, президента Франції Франсуа Олланда, канцлера Німеччини Ангелу Меркель і прем'єр-міністра Італії Маттео Ренці - їх підтримали. Санкції зв'язали "з повною реалізацією Росією Мінських угод і повагою суверенітету України".


Щоб домогтися звільнення від західних санкцій, Кремль веде кампанію спотворення і залякування громадськості, спрямовану на розкол між Європою і Америкою і між самими європейцями.


Є тривожні ознаки підтримки ослаблення санкцій, наприклад, від провідних німецьких соціал-демократів і Сенату Франції, який в середу підтримав в необов'язковому голосуванні резолюцію, яка закликає до "поступового і часткового" скасування санкцій; додатково до цього ходять гнітючі чутки, що правий уряд Угорщини може спробувати блокувати консенсус, необхідний для продовження обмежувальних заходів, на саміті Європейського союзу в цьому місяці. Але в цілому зусилля Росії ослаблені внутрішніми протиріччями.


У чому Москва припустилася помилки? Вважаючи європейців слабкими, безпринципними і довірливими, Кремль викликає у них злість і тривогу своєю війною в Україні і пов'язаною з нею пропагандою. Подібна помилка на початку 1980-х років завадила Москві досягти своєї головної зовнішньополітичної мети - відмовити НАТО від розгортання ракет середньої і малої дальності (РСМД) в Європі на противагу радянським ракетам СС-20.


Як зауважив Марк Твен, «історія не повторюється, але часто римується». Як це показує політика Москви щодо ракет в 1980-х роках і сьогодні в Україні:


  • У 1980-і роки радянські пропагандисти сподівалися послабити прихильність Великобританії і Західної Німеччини до розгортання НАТО ракет, піддавши жорсткій критиці прем'єр-міністра Великобританії Маргарет Тетчер і західнонімецького канцлера Гельмута Коля. Сьогодні російські пропагандисти підтримують вихід Великобританії з Європейського союзу, проти якого виступає Кемерон; вони критикують Ангелу Меркель; а у Франції підтримують популістського лідера Марін Ле Пен, яка виступає проти Олланда.

  • У 1980-ті роки радянська війна в Афганістані і підтримка воєнного стану в Польщі підірвали зусилля Москви схилити Захід до згортання його ракетного плану. Тепер спроба Москви послабити санкції Заходу підривається її підтримкою неодноразових порушень режиму припинення вогню на сході України (умови Мінських угод) і військовими тактиками залякування в регіоні Північних і Балтійських країн.

  • Атаки на пасажирські авіалайнери зіграли свою роль як тоді, так і зараз. У 1983 році, за два місяці до того, як РСМД повинні були бути розгорнуті, Радянський Союз збив корейський Boeing 747, в результаті чого загинули 269 осіб. У 2014 році над Україною російські війська або їх довірені особи збили малайзійський літак рейсу MH17, в результаті чого загинули 298 осіб. В обох випадках Москва не показала каяття, тим самим посилюючи ставлення Заходу.

  • У листопаді 1981 року президент США Рональд Рейган запропонував ліквідацію ракет середньої дальності в Європі в рамках «двовекторної» політики розгортання ракет поряд з переговорами про виключення їх необхідності в принципі. НАТО провело розгортання РСМД в кінці 1983 року, але через чотири роки був укладений договір, що втілює «нульовий варіант» (початкову концепцію ліквідації розміщених в Європі ракет середнього радіусу дії, - ONLINE.UA). Сьогодні двовекторна політика НАТО спрямована на повну реалізацію Мінських домовленостей і водночас зміцнення безпеки і економічну допомогу Україні і зміцнення військового потенціалу Альянсу в Центральній Європі і Північних і Балтійських країнах Європи, де в обговорення НАТО нещодавно вперше були включені міністри закордонних справ Фінляндії і Швеції.

  • Водночас надійні переговори щодо РСМД були важливі для збереження єдності НАТО щодо розгортання ракет. Сьогодні наполегливість Заходу щодо реалізації Мінських домовленостей - незалежно від їх недоліків - має життєво важливе значення для збереження європейської підтримки санкцій.

  • На початку 1980-х років західна єдність була складною через розбіжності з приводу передачі технології в СРСР для будівництва великого газопроводу з Сибіру до Європи, а також плану Рональда Рейгана по розробці засобів захисту від балістичних ракет дальнього радіусу дії, що порушило б умови договору з протиракетної оборони. Сьогодні у Заходу немає внутрішніх розбіжностей порівнянного рівня, через що Кремлю складніше переламати консенсус.


Ці фактори, разом узяті, протидіють меті Москви послабити західний опір агресії Росії в Україні. Пропаганда і дезінформація Russia Today і Sputnik, судяи з усього, не особливо ефективні. Проте підвищений тиск лівоцентристів і націоналістів в Європі можуть послабити підтримку санкцій. Захід повинен докласти всіх зусиль, щоб зберегти єдину позицію щодо них.


Більш широка громадська думка може бути стійкішою. В середині травня виконавець з Росії, який вважався фаворитом в популярному пісенному конкурсі Євробачення, програв артистці з України (Джамалі, - ред.). Росіяни обурилися, заявивши, що своїм голосуванням інші європейські країни політизували конкурс. Можливо, в цей раз це була не російська параноя. Ніхто не любить агресорів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?