На кого обміняли українських в'язнів: озвучено ще одне прізвище
Категорія
Україна
Дата публікації

На кого обміняли українських в'язнів: озвучено ще одне прізвище

На кого обміняли українських в'язнів: озвучено ще одне прізвище
Джерело:  Думська

В обмін на засуджених в Росії українців Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва в Росію направили обвинувачених в сепаратизмі одеських журналістів Віталія Діденка і Олену Гліщинську.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на власні джерела Думскої.
Гліщинська і Діденко були в числі організаторів і активних учасників так званої "Народної ради Бессарабії". За словами голови СБУ Віталія Грицака, це було частиною плану дестабілізації, який російські спецслужби почали реалізовувати рік тому. Надалі планувалося здійснити політичні вбивства (зокрема, нардепа Олексія Гончаренка), підірвати мости і відрізати південь Одеської області від решти території України, ввести "зелених чоловічків", проголосити "незалежну Бессарабію" і дестабілізувати ситуацію в Україні, Молдові та Румунії.
"У березні-квітні були проведені арешти, серед затриманих були журналісти Артем Буян, Віталій Діденко та Олена Гліщинська. Згодом Буян був засуджений до чотирьох років обмеження волі, через рік вийшов на волю за "законом Савченко" і одразу ж покинув Україну. Гліщинська і Діденко відправляться в Росію сьогодні", - наголошується в повідомленні.
Олена Гліщинська є директором телекомпанії "Нова хвиля" і була заарештована співробітниками СБУ в квітні минулого року. Півтора місяці тому в СІЗО у неї народився син. Крім того, у неї є ще двоє неповнолітніх дітей.
Віталій Діденко - головний редактор сайту "Інфоцентр", що належить сепаратистові Антону Давидченку. Під час арешту Діденко намагався втекти від співробітників СБУ і вистрибнув з 3-го поверху своєї квартири, в результаті чого отримав кілька переломів. Під час обшуку правоохоронці виявили у нього кокаїн. Суд засудив Діденка до трьох років обмеження волі, зараз справа перебуває в апеляції.
Видання підкреслює, що обмін Гліщинської і Діденка на Солошенка і Афанасьєва - не рівнозначний обмін і не жест доброї волі, бо всі учасники обміну - громадяни України. Передача Гліщинської і Діденка в Росію в обмін на українців, які перебувають там в ув'язненні, означає, що Росія фактично визнає їх своїми агентами впливу.
У свою чергу, в СБУ підкреслили, що Солошенка і Афанасьєва обміняли на людей, які мають відношення до подій в Одесі. "Якщо говорити про умови звільнення, можу тільки сказати, що в рамках домовленостей на вищому рівні була реалізована формула 2 на 2. Ті двоє людей, яких передала Україні, вони мають пряме відношення до подій в Одесі. Більше ми не коментуємо", - повідомив радник глави СБУ Юрій Тандіт 112.ua.
При цьому, Діденко підтвердив російському виданню "Новая газета", що перебуває на борту літака і летить в Росію.
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше Грицак заявляв, що Солошенка і Афанасьєва ймовірно обміняють на фігурантів справи 2 травня в Одесі Євгена Мефьодова та Олену Гліщинську.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?