Чи піде Росія в наступ на Донбасі: приватна розвідка США назвала напрямок удару
Категорія
Україна
Дата публікації

Чи піде Росія в наступ на Донбасі: приватна розвідка США назвала напрямок удару

Чи піде Росія в наступ на Донбасі: приватна розвідка США назвала напрямок удару
Джерело:  Stratfor

Останні події дозволяють припустити, що

на Донбас

чекають посилення боїв і зростання насильства. Гарячі точки вздовж лінії зіткнення (сил АТО і бойовиків, - ONLINE.UA) в останні тижні під сильним вогнем сепаратистів; 58 порушень режиму припинення вогню були зафіксовані 15 червня - помітне зростання в порівнянні з 10-20 щоденними порушеннями в попередні місяці. А 14 червня місцеві ЗМІ цитували повідомлення українських військових чиновників про те, що підтримані Росією сепаратисти на Донбасі зосередили 30 танків у районі стратегічно важливого міста Авдіївка.


Експерти американської приватної розвідувально-аналітичної компанії Stratfor розповіли про можливе нарощування присутності російської військової техніки на Донбасі, дали прогноз про те, чи реальна загроза нових серйозних бойових дій, і вказали, які ознаки варто шукати, щоб бути готовими до такого розвитку подій. Звіт приватної розвідки США є в розпорядженні ONLINE.UA.


Протягом усього конфлікту в Україні присутність танків (на Донбасі, - ONLINE.UA) була звичайним явищем, навіть після відводу важкого озброєння за лінію дотику в лютому 2015 року. Але з тих пір тільки невелика кількість танків діяла близько до лінії розмежування. Українські ЗМІ та спостерігачі від ОБСЄ іноді публікують звіти про військові транспортні засоби в цьому районі, але кількість танків ніколи не перевищувала 30 (це майже цілий танковий батальйон). Концентрування танків на Донбасі в такому масштабі незвично, і це вказує на вірогідність військових дій в цьому секторі лінії розмежування.


З військової точки зору, вважають в Stratfor, така велика кількість танків передбачає існування заздалегідь спланованих військових операцій. Кілька інших доповідей українських військових, що детально описують розгортання в тому ж районі артилерійських систем, в тому числі систем залпового вогню «Град», підтверджують такий сценарій. Наразі, однак, достовірність цих тверджень неясна. Українські військові часто роблять подібні заяви, а незалежні джерела підтверджують їх лише зрідка, вважають в приватній розвідці США.


Українські військові також стверджували, що танки були розгорнуті в рамках підготовки до наступу в ніч на 15 червня, але ніяких повідомлень про нові військові кампанії в регіоні не надходило. Хоча Авдіївка була метою артилерійських обстрілів і місцем зіткнень в останні кілька днів, участь повного танкового батальйону, ймовірно, призведе до більш масштабних бойових дій. При цьому така операція була б нехарактерна для Росії, яка утрималася від будь-яких серйозних наступальних операцій на Донбасі в минулому році (з часів боїв за Дебальцеве в лютому 2015 року та спроби наступу в Мар'їнці в червні того ж року, - ONLINE.UA ). Москва навіть зробила кілька примирних жестів останнім часом. В кінці травня Росія звільнила Надію Савченко в спробі добитися переговорів з Україною і Заходом і переконати Європейський Союз послабити санкції.


З іншого боку, Авдіївка - стратегічно важливий об'єкт. Там розташований важливий коксохімічний завод, який дав би бойовикам матеріально-технічні та економічні переваги. Тому не можна повністю виключати спробу з боку Москви захопити її.


Читайте також: Нов

ий наступ на Донбасі: військовий експерт про те, як далеко може зайти Путін

Не тільки ознаки підготовки масштабного наступу в Авдіївці можуть провіщати початок військової кампанії. До ознак належать також додаткова концентрація військових сил поблизу Авдіївки і в інших місцях уздовж розмежувальної лінії, посилений збір розвідувальної інформації, інтенсивна артилерійська підготовка розгортання засобів матеріально-технічного забезпечення. Зміни в розвідувальної діяльності, ймовірно, буде помітно, якщо, наприклад, польоти безпілотників стануть частішими або інтенсивними. Однак, з огляду на, регулярні артилерійські обстріли, які вже відбуваються в цьому регіоні, артпідготовку буде складніше розрізнити (як ознаку майбутнього наступу, - ONLINE.UA). На основі російської військової доктрини і доповідей про розгортання обладнання неподалік, артилерійські системи «Град» можуть з'явитися в цьому районі перед початком будь-яких пересувань на місцях.


Крім того, будь-який сплеск дипломатичної активності між Україною, Заходом і Росією, поза полем бою, може свідчити про більш серйозні дії в майбутньому, резюмували в Stratfor.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?