Спочатку просто били: Афанасьєв детально розповів про тортури в путінській тюрмі
Категорія
Україна
Дата публікації

Спочатку просто били: Афанасьєв детально розповів про тортури в путінській тюрмі

Спочатку просто били: Афанасьєв детально розповів про тортури в путінській тюрмі

Геннадій Афанасьєв, який повернувся в Україну після обміну на одеських сепаратистів

, докладно розповів, як його катували в російській тюрмі.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на

Українську правду

.


"9 травня 2014 я йшов на параді до Дня Перемоги в Сімферополі з фотографією прадіда. Після цього вирушив до знайомої дівчини, яка жила неподалік - в центрі міста. Але дорогою на мене накинулися хлопці в цивільному з автоматами і заштовхали до машини. Поруч стояли журналісти, які знімали все це. У машині мене кинули на підлогу, надягли на голову мішок і відвезли", - розповів він в інтерв'ю виданню.


Він повідомив, що спочатку його відвезли додому, обшукали квартиру, після чого доставили в ФСБ в Криму і тримали там 10 днів.


"Поки їхали - били в живіт і голову, розпитували про різних людей, погрожували, що везуть в ліс, що буду сам собі рити могилу. Зрештою, довезли додому - вони вже знали, де я живу. Забрали ключі від квартири, і ось так, з мішком на голові, завели в квартиру, кинули на підлогу. Вдома-то шукали, але нічого не знайшли. Після цього вже повезли в ФСБ в Криму, і звідти - до місця тимчасового утримання на 10 днів. Зазвичай там тримають три дні, а далі перевозять в слідчий ізолятор. Але мене тримали 10 - їм це було потрібно. Адвоката при мені не було, зате було дуже багато слідчих з Москви і таких дуже великих хлопців з Кавказу, співробітників ФСБ. Я був прикутий до залізного столу. Спочатку вони говорили, погрожували, я нічого не говорив", - згадує Афанасьєв.


Він також розповів, як його били в перший день арешту.


"У перший день було просто побиття. Підняли на другий поверх - там спеціальні люди і слідчий. Знову ставили різні питання. Зрозумівши, що я не знаю фактів, які їх цікавлять, зажадали дати свідчення проти себе. Що я зізнаюся в тому, що нібито хотів підірвати пам'ятник Вічного вогню 9 травня. Це абсурдно, тому що я сам був серед людей, які йшли до пам'ятника! Мене там і затримували, і це бачило дуже багато народу. На цьому другому поверсі вони наділи боксерські рукавички і били ними по голові - щоб не було синців. Це був перший день".


Колишній полонений згадує, які були умови його утримання у в'язниці.


"Мене відвезли на ніч в це місце тимчасового утримання. Всі 10 днів, поки був в цьому місці, - не давали спати, їсти, не було навіть туалетного паперу, нічого не було. Якесь підвальне приміщення, було дуже холодно. Протягом 5 днів застосовували ... Просто пакет надягали на голову, душили ... Це треба говорити. Люди повинні знати, що відбувається. Я не один такий. Я бачив багато таких прикладів: так робили не з усіма - а з тими, хто їм був потрібен", - зазначає Афанасьєв.


За його словами, на нього дав свідчення Олексій Черній, з яким він познайомився на самому початку окупації Криму, коли організував спільноту, яка займалася медичною допомогою для українських бранців, які перебували в оточенні.


Він також розповів, що слідчі погрожували йому 25-ма роками ув'язнення, якщо він не підпише зізнання.


"Слідчі говорили, що у мене немає шансів: "Ти отримаєш 20-25 років. Можеш тільки зізнатися, і тоді отримаєш менше". Я вирішив, що якщо на мене дали свідчення, і мова йде лише про підпал - я підписав згоду. Я ні на кого не давав свідчення, лише сам визнав свою провину. Потім вони зацікавилися вже Олександром Кольченком та Олегом Сенцовим. На них дав свідчення Черній. Після цього почалися вже серйозні тортури", - говорить Афанасьєв.


Він в подробицях описав тортури, які застосовували проти нього окупанти.


"Одягали протигаз на голову зі шлангом, відкручували нижній клапан і бризкали туди балончиком - починалася блювота, ти починав захлинатися в цьому, тому що ти в масці. Коли захлинаєшся, маску знімають, дають понюхати нашатир - і все повторюють. Продовжилося тим, що під'єднували електричні дроти до статевих органів - і били струмом. Якщо удушення ще можна було витримати, це був інший біль. Так змушували підписуватися на документах. Просто ставити підписи, і все. Я розумів, що там. Я бачив, що написано. Але я сам власноруч не писав, все було вже заготовлено, весь текст. Майже під кінець, коли вони вимагали укласти з нами угоду, мене роздягли, поклали на підлогу, якісь люди тримали - і паяльником навколо тіла водили і розповідали, що буде, коли цей паяльник потрапить під мене.


Найголовніше - у мене є мама - і вони погрожували дістатися до неї. Це подіяло...


Я себе засуджую, караю зараз за те, що не був міцніше. Я відмовився від своїх слів, але...


Я підписав ті документи, і мене перевезли вже в Москву".


За словами кримчанина, після цього його змусили сказати на російському телебаченні те, що було їм потрібно.


"З тими ж погрозами змусили виступити на телебаченні, сказати, що їм потрібно. Я пам'ятав, що зі мною робили останні дні - і не вірив, що хтось мене може захистити, щоб це не повторилося. Тому я просто повторив те, що вони вимагали сказати. Мені говорили: "та будеш спокійно сидіти в тюрмі біля дому, де тепло і добре, а якщо ні - потрапиш в дуже погані місця". Я вірив, що вони можуть це зробити. Коли до мене приходили правозахисники, я їх побоювався. Ну, скажу я цим людям, що зі мною було. А що буде потім? Не знаю", - згадує Афанасьєв.


Раніше повідомлялося, що

Юрій Солошенко і Геннадій Афанасьєв розповіли про російські в'язниці і пропаганду в РФ

.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?