Куди подіти Довженка: українцям розповіли про складнощі з декомунізацією
Категорія
Культура
Дата публікації

Куди подіти Довженка: українцям розповіли про складнощі з декомунізацією

Куди подіти Довженка: українцям розповіли про складнощі з декомунізацією
Джерело:  online.ua

Під час декомунізації  перед Україною постають питання, на які поки немає відповідей, наприклад, про те, як ставитися до режисера Олександра Довженка або письменникові Миколі Хвильового.


Про це заявив фотограф Віктор Марущенко в своєму блозі на ONLINE.UA.


«Ми стикаємося з дуже великою проблемою: якщо ми переходимо до декомунізації духовних цінностей, наприклад, письменників або історичних особистостей, виникає маса проблем і питань. Скажімо, як ставитися сьогодні до Олександра Довженка, який мав прямий діалог зі Сталіним? Як ставитися сьогодні до Миколи Хвильового, який був чекістом і вмирав зі словами «хай живе комунізм», покінчив життя самогубством і залишив таку записку, в той же час, будучи прекрасним прозаїком.


Як ставитися ... ну, з Малевичем зрозуміло - він величина світова, його чіпати як би вже не можна. Теж людина, яка, в общем-то, оспівувала комуністичні ідеї, ініціювала, була одним з ініціаторів мавзолею Леніна. Леніна називав богом і так далі. Як бути з цими людьми? », - вважає Марущенко.



«Навіть для того, щоб назвати аеропорт чиїмось ім'ям, з'ясовується, що не всі наші люди з минулого підходять. Сікорський був проросійським, його батько був лікарем, який залишив не дуже приємний слід в історії. Якщо брати, хто там ще може бути - Малевич, можливо, як світова величина. Але, напевно, з усіх людей найбільш підходящим є академік Корольов, який народився в Україні, по матері - Москаленко. Був репресований, працював в катівнях. Можливо, Корольова потрібно було б якось залишити в пам'яті і в історії?


Коротше кажучи, це питання, які виникають по ходу, і на які фактично немає відповідей », - резюмував блогер.


Повний текст  блога Віктора Марущенко читайте на ONLINE.UA: Нецікаве місто: у Києва не виходить розлучитися з комунізмом

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?