Втрачають позиції: в УПЦ КП розповіли про Московський патріархат
Категорія
Україна
Дата публікації

Втрачають позиції: в УПЦ КП розповіли про Московський патріархат

Втрачають позиції: в УПЦ КП розповіли про Московський патріархат
Джерело:  apostrophe.ua

З початку  військового конфлікту на Донбасі  Українська православна церква Московського патріархату істотно втратила позиції в Україні.


Про це розповів Митрополит Луцький і Волинський Української православної церкви Київського патріархату Михаїл (Зінкевич), повідомляє ONLINE.UA з посиланням на інтерв'ю "Апострофу".


Владика пояснив, що до початку конфлікту українці не відчували великої різниці між церквами УПЦ КП і УПЦ МП: "У назві обидві Церкви мають слово українська і Православна, і люди ходили туди, куди звикли. А війна змінила ситуацію. Зараз люди запитують: якщо це Українська Православна Церква, то чому вона не допомагає воїнам? Чому їх військових капеланів немає на фронті, і чому вони не називають Росію агресором? Чому вони не відспівують героїв, яких привозять убитими з фронту? У чому різниця між Київським і Московським Патріархатом? Обидві Церкви однакові в вірі і обрядах, різниця тільки в тому, що ми стоїмо на державницьких позиціях, а Московський Патріархат стоїть на імперських позиціях".


Він розповів, що фіксувалися випадки, коли священики УПЦ МП відмовлялися приймати записки загиблих воїнів, відмовлялися приймати в храмах записки за здоров'я тих, хто воює. "Зараз вже ситуація дещо змінилася і в деяких храмах беруть, уже немає такої відкритої агресії. Раніше вони говорили: ви на фронті вбиваєте своїх побратимів, маючи на увазі росіян, агресорів, які приїхали на нашу територію. Це, на їхню думку, було гріхом. І люди почали відходити від тієї Церкви. В селі люди просто перестали ходити до храмів Московського Патріархату, а в містах, де є альтернатива - почали ходити до храмів УПЦ КП", - пояснив Митрополит Михайло.


Також він навів дані соціологічного опитування Центру Разумкова, згідно з якими, на Волині 56% жителів вважають за краще УПЦ КП, і тільки 28%, - УПЦ МП.


"Тенденція така: чим далі на захід України, тим більше людей відходить від Московського Патріархату. В центрі і на сході України цей процес більш спокійний і тільки набирає обертів, немає такої великої кількості переходів", - резюмував Митрополит Луцький і Волинський УПЦ КП.


Як повідомляв ONLINE.UA, раніше  російський блогер Володимир Голишев розповідав, як Російська церква втрачає Україну і терпить катастрофу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?