В Європі зріє серйозний розкол через Путіна, Україна під загрозою - Reuters
Категорія
Світ
Дата публікації

В Європі зріє серйозний розкол через Путіна, Україна під загрозою - Reuters

В Європі зріє серйозний розкол через Путіна, Україна під загрозою - Reuters
Джерело:  Reuters

У той час, як країни Європейського союзу з'ясовували стосунки через біженців, виведення Греції з кризи і заходи суворої економії в попередні роки, ЄС показав єдність в іншій області: свою рішучість покарати Росію за

анексію Криму і підтримку сепаратистів (бойовиків ДНР-ЛНР) на сході України. Зараз же цій єдності загрожує розкол, що може мати негативні наслідки і для України.


Журналісти Reuters у статті «В європейському консенсусі щодо Росії з'являються тріщини», переклад якої зробив ONLINE.UA, розповіли, як розкол з питання відносин з РФ всередині німецького уряду може привести до більш серйозного розколу в Європейському союзі.


Консенсус в ЄС був можливий тому, що канцлер Німеччини Ангела Меркель змогла залишити дружніх щодо Росії членів німецького уряду на своєму боці і переконати такі скептично налаштовані держави Європи, як Словаччина, Угорщина та Італія, підтримати продовження економічних і фінансових санкцій проти Москви.


Ще одне продовження санкцій на шість місяців, швидше за все, буде погоджено у вівторок, 21 червня. Але це не приховає того факту, що настрої в Берліні змінюються. І з цими змінами з'являються перші реальні тріщини в європейському консенсусі про те, що робити з президентом Росії Володимиром Путіним.


В останні тижні, разом з реалізацією планів НАТО щодо розміщення батальйонів уздовж західного кордону Росії,

забороною російським спортсменам (легкоатлетам, - ред.) брати участь в Олімпійських іграх

через допінг і загрозою виключення збірної країни з чемпіонату Європи з футболу через буйних фанатів (нагадаємо,

Росія сама вилетіла з Євро-2016, програвши Уельсу

, - ред.), чиновники в Берліні почали висловлювати стурбованість, що відносини з Москвою можуть непоправно постраждати.


У поєднанні з цими страхами, зростає розчарування владою України і її проблемами з імплементацією свого боку Мінських угод - ухваленням закону, який дозволив би провести вибори на окупованій території східної України (відзначимо, що Росія і бойовики не виконують своєї частини угод, не припиняючи обстріли на Донбасі, - ред.).


Загалом деякі німецькі та європейські чиновники почали шукати відповіді на запитання, на скількох фронтах Європа може собі дозволити вести боротьбу, в той час, як вона зіткнулася з такими серйозними загрозами, як Брекзіт (можливий вихід Великобританії з Євросоюзу, - ред.), атаки з боку бойовиків "Ісламської держави" і криза біженців.


«Люди втомилися від конфронтації з Росією. Вони не люблять напруженості і бачать, що Україна робить недостатньо для проведення реформ», - сказав старший науковий співробітник Трансатлантичної академії у Вашингтоні Ульріх Шпек.


«Зіткнувшись з ІДІЛ, Путін виглядає не так уже й погано. Через втому існує зростаючий ризик того, що кількість прихильників скасування санкцій збільшуватиметься», - висловив Шпек думку, яку висловлюють також посадові особи в Сполучених Штатах, які впровадили свої санкції відносно Росії через Україну.



Розкол


Останніми тижнями розкол між сторонами «великої коаліції» уряду Меркель розрісся, адже міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр веде кампанію за більш примирливий підхід до Росії, і покрокове послаблення санкцій.


На вихідних він викликав здивування, припустивши, що НАТО ризикує спровокувати Росію військовими маневрами в Східній Європі. «Що ми не повинні зараз робити, так це загострювати ситуацію погрозами застосування військової сили і вигуками бойових гасел», - сказав він в інтерв'ю газеті Bild.


Є два способи розглядати заяви Штайнмайера. Перший - це що він грає «хорошого поліцейського» на контрасті з «поганим поліцейським» Меркель, і що безкомпромісна німецька позиція щодо санкцій навряд чи істотно зміниться.


«Що змінилося в політиці стосовно Росії? Я думаю, що нічого не змінилося, - сказав один високопоставлений німецький дипломат. - Проте з наближенням терміну закінчення дії санкцій ми повинні показати, що робимо все можливе, щоб взаємодіяти з Росією».


Інший варіант інтерпретації - в тому, що коментарі Штайнмайера вказують на більш глибокий розкол між консерваторами Меркель і соціал-демократами (СДПН) глави МЗС Німеччини, який тільки зростатиме в міру наближення виборів в країні в 2017 році. Деякі чиновники побоюються, що це може послати партнерам Берліна сигнал про відсутність єдності, підірвавши консенсус ЄС.


Одне безсумнівно - внутрішня політика Німеччини грає важливу роль в дискусії щодо Росії. На Штайнмайера останній місяць чиниться значний тиск з боку лідера СДПН Зігмара Габріеля, щоб він пом'якшив риторику щодо Росії, кажуть наближені до політиків офіційні особи.


Символічні поїздки


Габріель є ймовірним претендентом на зміну Меркель на виборах в наступному році і щосили шукає проблеми, які можуть підняти рейтинги СДПН і відокремити її від консервативного канцлера.


Росія - природний перший вибір для СДПН. Для багатьох в партії ставлення до Москви було сформовано політикою залучення «Остполітік» колишнього канцлера Віллі Брандта в 1970-і роки і підтримкою возз'єднання Німеччини Радянським Союзом, що розвалювався.


«Ми не можемо допустити, щоб успіхи «Остполітік» Віллі Брандта були загублені», - попередив колишній канцлер від СДПН Герхард Шредер, друг Путіна і колишній наставник Штайнмайєра.


Пізніше в цьому місяці Габріель планує поїхати в Росію, щоб зустрітися з Путіним в його приватній резиденції в Московській області. Того ж дня, 27 червня, новий прем'єр-міністр України Володимир Гройсман повинен зробити свій перший офіційний візит до Берліна для переговорів з Меркель.


Символізм двох зустрічей не залишиться непоміченим партнерами Німеччини, дехто з яких вже говорить про поступове зняття санкцій.


Прем'єр-міністр Італії Маттео Ренці і президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер взяли участь у великому російському економічному форумі інвесторів, який відбувся в Санкт-Петербурзі минулого тижня - подібні візити були б немислимі рік тому.


Словаччина, один з найбільших скептиків щодо санкцій проти Росії, починає своє головування в ЄС у липні.


Міністр закордонних справ країни Мирослав Лайчак в понеділок у Люксембурзі сказав Reuters: «Я бачу зростаючий попит на політичне обговорення питання санкцій після цієї їх пролонгації, і я очікую, що воно відбудеться».

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?