Стало відомо, навіщо Росія забрала двох одеських сепаратистів
Категорія
Україна
Дата публікації

Стало відомо, навіщо Росія забрала двох одеських сепаратистів

Стало відомо, навіщо Росія забрала двох одеських сепаратистів
Джерело:  news.liga.net

Обмін двох одеських сепаратистів знадобився Росії для того, щоб залучити їх до участі в боротьбі між різними групами впливу в Кремлі.
Таку думку висловив голова СБУ Василь Грицак, передає ONLINE.UA з посиланням на його інтерв'ю ЛІГА.net.
За його словами, одеські сепаратисти Олена Гліщинська і Віталій Діденко, яких Україна обміняла на Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва, безпосередньо підпорядковувалися першому заступнику радника президента РФ Владислава Суркова - Іналу Ардзінбі, який в Кремлі відповідав за перетворення Одеської області на сепаратистський анклав на кшталт ДНР/ЛНР.
"Гліщинська, яку ми віддали, була на прямому контакті з Ардзінбою. Другий - Діденко, який стрибав від «Альфи» з вікна і поламав собі ноги. Чому він тікав? За ним теж стояв Ардзінба", - сказав Грицак.
Також він додав, що "у зв'язку з провалом проекту «Бессарабія» так звана група ФСБ в московській верхівці звинуватила в цьому групу Суркова-Ардзінби".
"Адже план не вдався. Гібридна війна на півдні з виходом на Європу не почалася. Подивіться аналітику за минулий рік - весна і літо. Що відбувалося в Молдові? Її лихоманило. У мене була розмова про це з керівництвом спецслужб Молдови. Росіяни провалилися. І це стало предметом серйозних розглядів в Москві", - зазначив голова СБУ.
У той же час на питання про те, навіщо Росії знадобився обмін людей, які разом з Сурковим і Ардзінбою курирували сценарій війни в Одесі, глава СБУ сказав: "Моє скромне припущення: ці люди потрібні для того, щоб вони приїхали і розповіли, яку інформацію вони передали слідству, як була організована робота з ними, на чому вони прокололися, де провалилися».
«Все це треба, щоб проаналізувати недоліки на майбутнє. Ну і, зрозуміло, щоб одне угрупування впливу в московській верхівці завдало удару іншому. Зараз між ними розбирання - це наша оперативна інформація. І ці люди, яких ми віддали Москві в обмін на наших патріотів, допоможуть цим групам воювати між собою", - резюмував Грицак.
Як повідомляв ONLINE.UA, 14 червня відбувся обмін двох одеських сепаратистів - Олени Гліщинської і Віталія Діденка, на українців, засуджених у Росії - Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?