Генсек НАТО розповів про військову відповідь путінської Росії
Категорія
Світ
Дата публікації

Генсек НАТО розповів про військову відповідь путінської Росії

Генсек НАТО розповів про військову відповідь путінської Росії
Джерело:  online.ua

Росія нарощує свою військову міць, і це є причиною того, що в НАТО вживають заходів по зміцненню колективної безпеки, заявив  Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на« Радіо Свобода ».


«Ми вже кілька років спостерігаємо, як Росія нарощує військову міць від Баренцева моря через Балтику, Калінінград і аж до Чорного моря і східного Середземномор'я. Це - одна з причин, по якій НАТО приводить свої збройні сили у відповідність з ситуацією, підвищує їх боєготовність. Саме з тієї ж причини ми збільшили присутність військ НАТО в східній частині Союзу. Але ми також не хотіли б нової холодної війни», - заявив Столтенберг.


«Ми не хочемо конфронтації з Росією, саме тому ми приймаємо виключно оборонні заходи. Вони відповідають нашим міжнародним зобов'язанням, включаючи Основоположний акт НАТО - Росія (Основоположний акт Росія - НАТО про взаємні відносини, співробітництво і безпеку, підписаний 27 травня 1997 року на Парижі. - Ред)", - додав Столтенберг.


Відповідаючи на питання, чи дійсно в Калінінграді розміщені "Іскандери" з ядерною бойовою частиною, Генсек

НАТО сказав: «Можу сказати тільки, що перед нами більш самовпевнена Росія, яка з 2000 року в три рази збільшила витрати на оборону, яка придбала нові і більш сучасні системи озброєнь, і яка вважала за можливе застосувати військову силу проти незалежної країни - України».


За його словами, все це разом є причиною того, що НАТО зміцнює колективну оборону.


«Такого розвитку, як відбувається зараз, не було з часів холодної війни, але при цьому ми підкреслюємо, що нової холодної війни ми не хочемо. Холодна війна пішла в історію, і ми хочемо, щоб вона там і залишалася. Саме тому ми намагаємося розвинути більш конструктивні відносини з Росією, відносини співпраці», - резюмував Столтенберг.


Як повідомляв ONLINE.UA,  раніше Йенс Столтенберг заявляв, що в НАТО мають намір забезпечити наявність надійної і безпечної системи ядерного стримування. 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?