Глава СБУ детально розповів про крах задуму Путіна в Одесі
Категорія
Україна
Дата публікації

Глава СБУ детально розповів про крах задуму Путіна в Одесі

Глава СБУ детально розповів про крах задуму Путіна в Одесі
Джерело:  online.ua

Глава Служби безпеки України Василь Грицак

розповів про те, як СБУ запобігла планам Росії зі створення так званої «Бессарабської народної республіки» в Одеській області.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на інтерв'ю Грицака

ЛІГА.net

.


За словами голови спецслужби, в СБУ зупинили сценарії створення так званих Харківської, Херсонської, Миколаївської, Бессарабської "народних республік".


«В Одесі ситуація була просто катастрофічною. Ми були на порозі другого фронту, коли росіяни були готові з Придністров'я увійти в Одеську область під виглядом «ополчення». Про це ніхто не говорить», - заявив Грицак.


Відповідаючи на питання журналіста, чи правда, що, наполягаючи на обміні одеських сепаратистів, Росія де-факто визнала шефство над тими, хто реалізовував сценарій так званих народних республік в Одесі, Грицак сказав: «Проблема проста - невдала спроба створення «Народної ради Бессарабії», яку Москва програла».


Грицак в ході інтерв'ю намалював карту Одеської області, виділяючи район Бессарабії і дев'ять районів Одеської області, відокремлених від решти частини країни Дністровським лиманом.



Фото: ЛІГА.net


«Ключове... - вибух мостів і захоплення тонкого перешийка біля кордону з Придністров'ям, де базуються російські війська. Під виглядом «ополченців» в дев'ять відрізаних районів Одеської області заходять російські війська з Придністров'я - це початок проголошення так званої Бессарабської народної республіки на чолі з російськими офіцерами», - ділиться планами Кремля Грицак.


«Після захоплення частини Одеської області - дестабілізація Молдови і Румунії, спроби захоплення Одеси, другий фронт для української армії. Для російських військ у Придністров'ї відкривається шлях перекидання постачання з Криму. Це відкрило б для РФ найширші можливості дестабілізації південного заходу України і суміжних країн Європи - з Градами, Ураганами, танками і піхотними корпусами», - продовжив глава СБУ.


Він також додав, що у вузькому колі доповів про ситуацію в Одесі та підготовку планів щодо другого фронту президенту і начальнику Генштабу, і в керівництві країни були, м'яко кажучи, здивовані.


«Куратор проекту «Бессарабія» - Інал Ардзінба, перший заступник радника президента РФ Владислава Суркова. Ардзінбі оголошено підозру, він в розшуку. Гліщинська, яку ми віддали, була на прямому контакті з Ардзінбою. Другий - Діденко, який стрибав від Альфи з вікна і поламав собі ноги. Чому він тікав? За ним теж стояв Ардзінба», - продовжив Грицак.


«За нашою інформацією, в зв'язку з провалом проекту Бессарабія так звана група ФСБ в московській верхівці звинуватила в цьому групу Суркова- Ардзінби. План не вдався. Гібридна війна на південному заході України з виходом на Європу не почалася», - розповів Грицак.


«Що відбувалося в Молдові? Її лихоманило. У мене була розмова про це з керівництвом спецслужб Молдови. Росіяни провалилися. І це стало предметом серйозних розглядів в Москві», - згадує глава СБУ.


«Але навіщо Москві потрібні дві контактні особи, які разом з Сурковим і Ардзінбою курирували цю операцію? Моє скромне припущення: ці люди потрібні для того, щоб вони приїхали і розповіли, яку інформацію вони передали слідству, як була організована наша робота з ними ... Ну і, зрозуміло, щоб одне угрупування впливу в московській верхівці завдало удару іншому», - розповів Грицак.


«Зараз між ними розбирання - це наша оперативна інформація. І ці люди, яких ми віддали Москві в обмін на наших патріотів, допоможуть цим групам воювати між собою ... Якщо говорити далі, то у нас в розшуку не тільки Ардзінба, а й інші люди, про яких ми поки не будемо говорити», - заявив глава СБУ.


«Ми дуже добре почистили Одесу», - резюмував глава вітчизняної спецслужби.


Як повідомляв ONLINE.UA,

Василь Грицак заявляв, що обмін двох одеських сепаратистів знадобився Росії для того, щоб залучити їх до участі в боротьбі між різними групами впливу в Кремлі

.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?