Західні ЗМІ принизили путінську Росію: резонансна стаття
Категорія
Світ
Дата публікації

Західні ЗМІ принизили путінську Росію: резонансна стаття

Західні ЗМІ принизили путінську Росію: резонансна стаття
Джерело:  The Boston Globe

Росія - зовсім не така країна, як вам здається. Її економіка менше, ніж у Південної Кореї. Її люди бідніші, ніж у Казахстані. Вона волочиться позаду Фінляндії за своїм технологічним розвитком. І її військовий бюджет менше, ніж у Саудівської Аравії.



У своїй статті «Путінська Росія - це бідний

п'яний футбольний хуліган» для The Boston Globe, переклад якої зробив ONLINE.UA, колишній канадський дипломат, старший науковий співробітник Школи міжнародних справ Мунка і засновник некомерційної організації Building Market Скотт Гілмор розповів, чому Росія не є великою державою, і голосно і резонансно порівняв країну з її ж футбольними фанатами.


Більшу частину XX століття дії Москви були важливі і впливали на території від Гавани до Ханоя. Але розвал Радянського Союзу залишив після себе зруйновану, розбиту оболонку замість країни. З падінням Берлінської стіни впав і статус Росії в світі.


Пияк Борис Єльцин був гідним представником країни, середня тривалість життя в якій знизилася на приголомшуючі п'ять років в результаті падіння країни. Були перевороти, промисловий колапс, поширення корупції та зменшення території. Після кількох поколінь, які жили в побоюванні дій з боку «Радянського ведмедя», Захід погладив його по голові, відправив йому якусь допомогу і в очікуванні повернувся до таких зростаючих держав, як Бразилія, Індія і Китай.


Але прихід до влади Володимира Путіна ознаменував кардинальні зміни в долі Росії. Бачення світом Росії почало змінюватися. Лідер з часто оголеним торсом (Путін свого часу любив так фотографуватися, - ONLINE.UA) свідомо культивував новий бренд - для себе і для країни. Нова путінська Росія стала країною, яка знову має значення.


Росія приймала Олімпійські ігри, "вдарила по носі" Грузію, відібрала Крим, вторглася в Україну, направила бомбардувальники в повітряний простір НАТО, побудувала військові бази в Арктиці і в цілому грала м'язами і позувала, як змащений маслом, постарілий, але все ще в формі бодібілдер. І ми (Захід, - ONLINE.UA) стали пильніше придивлятися, не помічаючи старечих ходунків, прихованих за лаштунками. Але більш уважний аналіз майже шокує.


Згідно з останніми даними Міжнародного валютного фонду, економіка Росії приблизно такого ж розміру, як Австралії і трохи менше, ніж у Південної Кореї. Як експортер вона зараз менш важлива, ніж Бельгія, Мексика і Сінгапур.


І вона бідна. Всесвітній банк оцінює ВВП Росії на душу населення нижче, ніж у Литви, Екваторіальної Гвінеї і Казахстану. Частина її населення, що живе нижче рівня бідності, більше, ніж в Індонезії, Індії або Шрі-Ланці. Вона займає 67-е місце в світі за показниками конкурентоспроможності і 66-те в Індексі розвитку людського потенціалу ООН.


Ці економічні проблеми створюють серйозні соціальні наслідки. Наразі там менше лікарів, ніж десять років тому. Середня тривалість життя в Росії на дев'ять років менше, ніж у Сполучених Штатах, і знижується. Рівень дитячої смертності в два-три рази вище, ніж в більшій частині західного світу. Рівень алкоголізму зараз найвищий на планеті, втричі більше, ніж в Північній Америці; і споживання алкоголю подвоїлося за останні 20 років. Тож не дивно, що російське статистичне агентство Росстат визначило старіння і скорочення демографічних показників як найбільшу проблему, що стоїть перед країною протягом наступних 30 років.


Інтелектуально Росія є далекою цяткою в дзеркалі заднього виду. Шановні радянські університети випускали освічених інженерів і лікарів для світу, що розвивається. Зараз Організація Об'єднаних Націй в своєму рейтингу поставила систему освіти в Росії позаду майже всіх європейських країн і на одному рівні з тихоокеанським островом Палау. Технологічний лідер, який запускав космічні супутники, наразі виробляє менше патентів на душу населення, ніж Ісландія. Наукові публікації країни цитуються рідше, ніж фінські.


Майже в кожному показнику, які стосуються здоров'я, багатства і впливу, Росія займає місце нижче навіть середніх держав. Що ж у них залишається? Переважно зброя і бомби. Маючи 8000 ядерних боєголовок, що на 700 більше, ніж у Сполучених Штатів, РФ займає друге місце в світі за кількістю бойових літаків, військових супутників і атомних підводних човнів. Військовий бюджет Москви збільшувався щороку з моменту приходу Путіна до влади в 1999 році.


Але навіть ці цифри оманливі. Згідно з даними, зібраними Стокгольмським інститутом дослідження проблем миру, військовий бюджет Росії, як і раніше, менше, ніж у Китаю і Саудівської Аравії. Це приблизно на одному рівні з Індією, Францією і Великобританією. І в дев'ять разів менше, ніж бюджет Пентагону.


Справа в тому, що якби не було Сирії, Криму, а також старіючих боєголовок, Росія отримала б стільки ж уваги світової спільноти, як Словаччина чи,

можливо, Уельс

. Невипадково саме з цими двома країнами Росія недавно грала на чемпіонаті Європи з футболу. В обох випадках результатами були гучні поразки росіян, незважаючи на те, що їх країни-противники в двадцять і в сорок разів менше відповідно. Незважаючи на ці нищівні поразки, які витіснили її на останнє місце в групі, збірна Росії, і її шанувальники, як і раніше, домінують в новинах.


Говорячи про Євро-2016, ми говоримо про російських хуліганів

, що бунтують на трибунах, нападників на інших глядачів і навіть на туристів, які їдуть додому потягом. Або дивуємося ворожій відповіді з Москви, коли заступник голови російського парламенту і член виконавчого комітету Російського футбольного союзу Ігор Лебедєв написав у Twitter: «Не бачу нічого страшного в бійці фанатів. Навпаки, молодці наші хлопці. Так тримати!"


Лебедєв розуміє урок, який викладає Путін - якщо ви не можете змагатися на полі, створіть якомога більше шуму за його межами. Росія настільки відстає економічно, технологічно, соціально і політично, що вона просто більше не має значення. Але вона все ще може привернути нашу увагу, і робить це.


Коли Росія наступного разу перемістить свої танки до кордону, ми повинні поставитися до цього серйозно. У неї багато танків (хоча і менше, ніж у Пакистану). Але ми також повинні пам'ятати, що вона не є світовою державою. За більшістю показників, вона навіть не середня держава. Росія - футбольний хуліган: бідний, п'яний, і засмучений, що більше не може виграти. Він може тільки кидати пивні пляшки з трибуни.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?