Війна на Донбасі: в Росії розкрили найближчі плани Кремля
Категорія
Політика
Дата публікації

Війна на Донбасі: в Росії розкрили найближчі плани Кремля

Війна на Донбасі: в Росії розкрили найближчі плани Кремля
Джерело:  Нова газета

Росія спробує вийти з війни на Донбасі з максимальними вигодами для себе, але при цьому в Кремлі усвідомлюють, що силове вирішення проблеми вже неможливе без великої крові і переростання конфлікту в загальноєвропейський.
Таку думку висловив російський журналіст Андрій Липський, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на його статтю в «Новой газете».
«Кремль, схоже, реально зацікавлений у мирному врегулюванні в Східній Україні. Звичайно ж, за найбільш сприятливим для себе сценарієм», - зазначив він.
За його словами, «будь-яке силове рішення на користь Росії і підконтрольних їй ДНР-ЛНР вже неможливе без великої крові і переростання конфлікту в загальноєвропейський - а може, і далі, по наростаючій, і українська армія вже не та безсила руїна, що була два роки тому, і Захід, оговтавшись від кримсько-донбаського шоку 2014 року, зміцнює свої натівські ряди».
«Та й населення Росії вже не відчуває колишнього збудження від перспектив силового просування «русского мира» за межі країни, все більше концентруючись на проблемах власного виживання», - додав автор.
Крім того, в Кремлі задумалися про те, щоб хоча б частково «відреставрувати відносини з Заходом (і з міркувань безпеки, і з економічних мотивів), позбутися обтяжливої санкційної війни (особливо не вистачає доступу до фінансових ринків) і принизливої ​​ізоляції, яка обмежує можливості просування російських інтересів на міжнародному терені (тим більше що розрекламований в розпал антизахідного чаду «поворот на Схід» на практиці виявився швидше фейком, ніж переконливою реальністю)».
Ще одна причина виходу з конфлікту на Донбасі для Росії - «зняття фінансового тягаря утримування Донбасу - і зараз, і на майбутнє, адже і без нього грошей не вистачає».
«В реалізації своїх інтересів у цьому регіоні Росії вже немає необхідності постійно озиратися на «настрої » сепаратистських вождів. Збройні сили двох самопроголошених республік (до речі, тепер об'єднані) чисельністю, за різними даними, від 32 до 35 тисяч осіб (з різних регіонів України, в тому числі з Донбасу), зведені в два корпуси під фактичним керівництвом приблизно 1200 офіцерів, що мають за плечима школу вищих військових навчальних закладів Росії - від командування корпусами до командирів батальйонів», - зазначив журналіст.
На думку Липського, «з партизанщиною донбаського «Гуляй-поля» - з польовими командирами, козаками, реконструкторами, ліво-правими, «військовими активістами» з Росії, «дикими гусями» і просто бандитами - покінчено».
«Контроль лідерів ДНР-ЛНР за поновлюваними збройними силами «республік», і головне, їх фінансуванням, фактично втрачено. А це означає, що Росія має сьогодні набагато більше можливостей впливу на владу сепаратистських республік, ніж вчора. Що, втім, не заважає маніпулювати їх «думкою», якщо це необхідно для торгу з Україною і західними учасниками переговорів», - резюмував він.
Як повідомляв ONLINE.UA, 23 червня стало відомо про нагородження президентом РФ Володимиром Путіним російських генералів, які брали участь у війні на Донбасі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?