У Росії ухвалено резонансні закони, що обмежують права громадян
Категорія
Світ
Дата публікації

У Росії ухвалено резонансні закони, що обмежують права громадян

У Росії ухвалено резонансні закони, що обмежують права громадян
Джерело:  online.ua

Державна дума Російської Федерації підтримала в другому і третьому читаннях так званий «антитерористичний пакет», внесений депутатом Держдуми Іриною Яровою і сенатором Віктором Озеровим.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ТАСС.
Законопроекти, запропоновані Яровою і Озеровим, містять поправки в десятки законів.
Спочатку передбачалося, що "пакет Ярової" дозволить кремлівській владі позбавляти росіян громадянства і не випускати їх з країни, проте 23 червня профільний комітет Держдуми РФ з безпеки і протидії корупції вирішив виключити норми про позбавлення громадянства РФ з "антитерористичного пакету».
Комітет також вирішив виключити норму про тимчасову заборону на виїзд з країни росіянам, судимим за тероризм і екстремізм.
Зокрема, з тексту були виключені норми про позбавлення російського громадянства біпатридів за терористичні злочини та роботу на іноземні спецслужби.
При цьому в «пакеті Ярової» залишилися норми про право влади на доступ до всіх телефонних розмов та електронне листування громадян.
Крім того, впроваджується штраф до 1 млн рублів для месенджерів, таких як WhatsApp і Telegram, за нерозкриття Федеральній службі безпеки Росії даних для декодування повідомлень.
Також в Кримінальному кодексі Росії автори пропонують закріпити в числі злочинів проти миру і безпеки людства новий склад - "міжнародний тероризм" - і встановити відповідальність за нього аж до довічного ув'язнення.
Більшість поправок до «антитерористичного пакету» набудуть чинності вже 20 липня.
Загалом «антитерористичний пакет» передбачає доповнення Кримінального Кодексу РФ новими складами злочинів, які встановлюють відповідальність за неповідомлення про злочин терористичного характеру, сприяння екстремістської діяльності, а також вчинення акту міжнародного тероризму.
Як повідомляв ONLINE.UA, російський журналіст і письменник Аркадій Бабченко відреагував на законопроект про доноси, внесений депутатом Держдуми Іриною Яровою, і одним з перших повідомив про злочини президента РФ Володимира Путіна з проханням притягти його до кримінальної відповідальності. 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?