Путін і не тільки: список переможців і переможених від виходу Британії з ЄС
Категорія
Світ
Дата публікації

Путін і не тільки: список переможців і переможених від виходу Британії з ЄС

Путін і не тільки: список переможців і переможених від виходу Британії з ЄС
Джерело:  Fortune

Історичне рішення Великобританії вийти з Європейського союзу, прийняте на референдумі 23 червня, призвело до повного хаосу в п'ятницю вранці, коли прем'єр-міністр країни Девід Кемерон оголосив про свою відставку, перший міністр Шотландії Нікола Старджен натякнула на можливість другого референдуму - про незалежність від Великобританії, а на світовому ринку почалися заворушення.
Що буде далі, поки незрозуміло, адже у Великобританії можуть піти роки на вихід з ЄС і перегляд торгових і політичних зв'язків з Європою і рештою світу. Але на сьогоднішній день є як переможці, так і переможені в результаті цього приголомшуючого рішення.
Журналіст ділового журналу Fortune Клер Зіллман в своїй статті «Переможці і переможені в результаті історичного голосування Великобританії про вихід з ЄС», переклад якої зробив ONLINE.UA, розповіла про тих, кому вигідно рішення британців вийти з Євросоюзу, і про тих, хто від нього постраждає.


Переможці


Колишній мер Лондона

Борис Джонсон

був одним з найгучніших голосів, які закликали Великобританію вийти з Євросоюзу. У п'ятницю він сказав: перемога показала, що «британський народ висловився за демократію». Перш за все, заявив він, референдум означає, що Британія «зможе знову знайти свій голос в світі - голос, сумірний з п'ятою за величиною економікою світу (через падіння фунта в п'ятницю Великобританія наразі стала шостою за розміром економікою після Франції). Джонсон, мабуть, в захваті не тільки тому, що його сторона виграла, але і тому, що це може наблизити його до крісла прем'єр-міністра - тепер він є фаворитом серед тих, хто може прийти на зміну Кемерону.


Найджел Фарадж

, лідер партії UKIP, який побудував свою політичну кар'єру на агітації за вихід Великобританії з Євросоюзу, заявив в п'ятницю, що день голосування слід вважати «днем незалежності». Фарадж сказав, що євроскептиків часто відкидали як «екстремістів», але тепер «євроскептики були випущені на волю, як джин із пляшки, і назад в неї не повернуться». Проблема Фараджа, втім, в тому, що Великобританія знову «незалежна», тому чи буде тепер сенс в його партії?


Відвідавши своє поле для гольфу в Шотландії, кандидат в президенти США від Республіканський партії

Дональд Трамп

в п'ятницю похвалив голосування за Brexit, сказавши, що це вказує на те, що британський народ «повертає назад свою країну». Підприємець раніше підтримував ідею Великобританії розірвати зв'язки з ЄС, тому що, за його словами, «міграція - жахлива річ для Європи». Перемога кампанії за Brexit також дає більш сильний поштовх кампанії Трампа, бо доводить, що образа політичного керівництва країни і глобалізації, що жахає це керівництво - це формула перемоги.


Президент Росії

Володимир Путін

вважається, мабуть, єдиним світовим лідером, який підтримував вихід Великобританії з ЄС. Він ніколи офіційно не заявляв цього, але повідомлення з посольства Росії в Великобританії і послання державної медіамережі RT (російських пропагандистів за кордоном, - ред.) свідчать про те, що Кремль підтримує Brexit. Це тому, що Росії вигідно ослаблення Європейського союзу, адже вона вважає, що так легше налаштувати різних його членів один проти одного. Євросоюз запровадив санкції проти РФ після її вторгнення в сусідню Україну, і Великобританія була одним з найбільш войовничих прихильників цих заходів.


Крайні праві рухи в Європі інтерпретували голосування Великобританії за вихід з ЄС як підтвердження своїх власних зусиль зробити те ж саме.

Марін Ле Пен

, яка планує стати наступним президентом Франції на антиєвропейській і антимігрантській платформі, заявила в п'ятницю, що «як і багато французів, дуже рада, що британський народ виявив наполегливість і зробив правильний вибір. Те, що ми вважали неможливим вчора, тепер стало можливим».

Герт Вілдерс

, лідер голландського ультраправого і антимігрантського руху, закликав до проведення референдуму з питання членства Нідерландів в ЄС. «Тепер наша черга. Я думаю, що тепер голландцям повинна бути надана можливість висловити свою думку на референдумі», - сказав він.

Неонацистська партія Греції

«Золотий світанок» була також у нестямі від радості, вітаючи те, що її представники назвали «сміливим рішенням британського народу відмовитися від «командування» Брюсселя і фінансової олігархії Німеччини».


Переможені


Рано-вранці в п'ятницю прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон став найбільшим невдахою країни через результати голосування за Brexit, коли його авантюра з референдумом обернулася проти нього ж. Він "підпалив" свою політичну кар'єру і спадщину, знецінив відносини Великобританії з Америкою і, швидше за все, прискорив розпад своєї власної країни. Кемерон заявив в п'ятницю вранці, що він піде у відставку, позаяк британський електорат рішуче відхилив його проєвропейську позицію. «Британський народ прийняв дуже чітке рішення піти іншим шляхом, і в зв'язку з цим я думаю, що країні потрібне нове керівництво, яке поведе його в цьому напрямку, - сказав він в своїй заяві про відставку. - Я зроблю все, що можу, як прем'єр-міністр, щоб стабілізувати цей корабель в найближчі місяці, але я не думаю, що було б правильно мені залишатися його капітаном».



Світові ринки

зазнали струсу, коли стало відомо про перемогу кампанії за Brexit. Фунт впав більш, ніж на 10%, а в якийсь момент і до найнижчого рівня за більш ніж 30 років, зіткнувшись з гіршого втратою в курсі за один день (ставши причиною падіння економіки Великобританії за ніч з п'ятого на шосте місце за величиною в світі). Наслідки поширилися далеко за межі Британії - фондові ф'ючерси США обіцяють відкритися різким падінням. Тільки ф'ючерси Промислового індексу Доу-Джонса пророкують, що показник в момент відкриття може бути на 650 пунктів нижче, що буде шостим найгіршим падінням за день в їх історії.


Канцлер Німеччини

Ангела Меркель

була головним партнером по переговорах з Кемероном, коли він спробував реформувати взаємини Великобританії з ЄС в лютому перед тим, як планувати референдум. Вона пішла на деякі поступки Камерону, але, можливо, могла б зробити більше, щоб придушити занепокоєння Великобританії з приводу припливу мігрантів через принцип вільного пересування в Євросоюзі. Те, що вона не зуміла запобігти Brexit, означає, що Меркель зіткнулася з деморалізованим Європейським союзом і реальністю того, що з виходом Великобританії Німеччині доведеться робити більший внесок до бюджету Євросоюзу. Німеччина також більше інших країн ЄС постраждає від втрати доступу до ринку Великобританії, позитивне сальдо торгового балансу з якою у неї склало більше 60 мільярдів євро в минулому році.


Голосування не пішло так, як хотіла б кандидат в президенти США від Демократичної партії

Хілларі Клінтон

, і це, в свою чергу, підтверджує позицію її противника Дональда Трампа з цього питання. Вона вважає, що «трансатлантичне співробітництво має важливе значення, і що співпраця є найсильнішою, коли Європа об'єднується», згідно зі словами її політичного радника. Крім того, британський народ відкинув попередження президента

Барака Обами

, який сказав, що британцям потрібно буде «стати в кінець черги», якщо вони хочуть отримати торгову угоду з США після Brexit.


Час покаже


Поки неясно, хороші чи погані це новини для лідера Лейбористської партії

Джеремі Корбина

. З одного боку, двоє з його проєвропейських депутатів закликали до проведення голосування про висловлення недовіри його керівництвом; а з іншого боку, такий заклик і його відмова провести більш енергійну кампанію на користь того, щоб залишитися в ЄС, наводить на думку, що у нього сильніший контакт з робочим класом, який його партія нібито представляє, ніж у решті верхівки лейбористів. Brexit може зміцнити його позицію, дозволивши йому повернути свою партію до її соціалістичного коріння. Втім, чи допоможе це партії бути обраною на голосуванні в Великобританії, зі складу якої вийде Шотландія - інше питання.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?