У Росії придумали новий дикий фейк про українців: з'явилися відео та викриття
Категорія
Світ
Дата публікації

У Росії придумали новий дикий фейк про українців: з'явилися відео та викриття

У Росії придумали новий дикий фейк про українців: з'явилися відео та викриття

Деякі  російські ЗМІ  поширили відео, в якому українські військові нібито живцем закопують "ополченця".
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на  Радіо Свобода.
У відеоролику чоловіки у військовій формі і в балаклавах кидають людину в яму, а потім засипають землею. Про це відео повідомили канал Міноборони Росії "Зірка" і російський канал "РЕН-ТВ". Правда, обидва канали відзначили, що "справжність відео не підтверджена". Ролик, який показали російські ЗМІ, завантажили на кілька YouTube-каналів, а також поширили в соціальних мережах і на проросійських сайтах.
Українські журналісти проаналізували відеоряд і знайшли нестиковки, які вказують на те, що це відео - постановка.


Вони звернули увагу на те, що нашивка "український прапор" на формі, в яку одягнені чоловіки, не є доказом того, що вони - бійці Збройних сил України. Місцевість також неможливо ідентифікувати, а отже, не можна стверджувати, що подія відбувається в Україні. Підозру спочатку викликає те, як обережно один з чоловіків сипле землю туди, де знаходиться голова так званого "ополченця" на 2-й хвилині 40-й секунді відео. А на 2-й хвилині 10-й секунді також видно, що людина в ямі продовжує дихати.


Доказом того, що це відео не справжнє, є монтаж (склейка кадрів) на 2-й хвилині 57-й секунді. У цей момент камера нібито змінює фокус, тому що дуже близько перед нею проходить людина. Як тільки камера знову фокусується (приблизно через 1-1,5 секунди), можна побачити значні зміни в кадрі, а саме:
1. Палка, яку раніше кинули в яму, кудись зникла.


2. Кількість насипаної землі в ямі сильно збільшилася. (За такий короткий проміжок часу чоловіки нібито засипали майже всю яму)


3. За ці пару секунд друга людина в формі змінила своє розташування і зовсім по-іншому взяла лопату.


Журналісти відзначають, що всі ці зміни не могли відбутися за такий короткий проміжок часу.
Раніше повідомлялося, що російські ЗМІ видали черговий пропагандистський "репортаж" про наплив відпочиваючих з України в окупований Крим.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?