Європарламент влаштував перепалку через Brexit і видав гучну резолюцію
Категорія
Світ
Дата публікації

Європарламент влаштував перепалку через Brexit і видав гучну резолюцію

Європарламент влаштував перепалку через Brexit і видав гучну резолюцію
Джерело:  online.ua

У Європейському парламенті дебати з приводу  рішення Великобританії вийти з Євросоюзу  ознаменувалися взаємними звинуваченнями і різкими заявами, в той же час Європарламент все ж прийняв резолюцію про вихід Великобританії з ЄС.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ВВС.


Європарламент прийняв резолюцію, яка закликає негайно запустити процедуру виходу Великобританії з Євросоюзу. За резолюцію проголосували 395 європарламентарів, проти - 200, ще 71 утримався.


У документі йдеться про те, що переговори про вихід Британії з ЄС після Brexit повинні початися, ледь Лондон подасть офіційний запит.


"Волевиявлення народу слід цілком і повністю поважати, починаючи з негайною активації статті 50 Лісабонського договору", - сказано в тексті резолюції.


При цьому лідера націоналістичної Партії незалежності Сполученого Королівства (UKIP) Наджела Фараджа, ключового прихильника Brexit, під час його виступу освистали, назвали брехуном і звинуватили у використанні "нацистської пропаганди"


При цьому президенту Європарламента Мартіну Шульцу довелося навіть перервати дебати. Спершу він зробив зауваження Фараджу, а потім закликав депутатів не вдаватися до «методів поведінки прихильників UKIP".


Обурення присутніх викликали слова про те, що Європарламент "як політичний проект уже в минулому". Фарадж також заявив, що ніхто з присутніх депутатів не робив нічого путнього в своєму житті і не створив жодного робочого місця.


"Ви боролися за Brexit, британський народ підтримав вихід (Великобританії з Євросоюзу. - Ред.). Чому ви тут?", - Запитав Фараджа голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.


Юнкер також звинуватив лідера UKIP у брехні з приводу перенаправлення внесків Великобританії в бюджет ЄС на фінансування охорони здоров'я країни.


При цьому Юнкер закликав Великобританію якомога швидше "роз'яснити свою позицію" з приводу виходу з ЄС.


Раніше канцлер Німеччини Ангела Меркель, у свою чергу, заявила, що Лондон не збереже привілеї членства в Євросоюзі після відмови від зобов'язань перед ним.


Виступаючи перед бундестагом, Меркель пообіцяла, що Великобританія не зможе "зібрати вершки" під час майбутніх переговорів з ЄС. "Повинна бути і буде помітна різниця між тим, чи хоче країна бути членом сім'ї Європейського Союзу, чи ні", - заявила Меркель.


Спеціальна сесія Європарламенту 28 червня передувала зустрічі лідерів ЄС і британського прем'єр-міністр Девіда Кемерона - першої після того, як більшість британців на референдумі підтримали Brexit.


У той же час лідери Німеччини, Франції та Італії заявили напередодні, що ніяких "офіційних або неформальних" переговорів про вихід Британії з ЄС на цьому етапі не буде.


Після оголошення результатів референдуму прем'єр Великобританії Девід Кемерон заявив, що піде з посади прем'єр-міністра і лідера Консервативної партії.


Як повідомляв ONLINE.UA,  раніше президент Європарламенту Мартін Шульц запевнив, що "внутрішні процедури, пов'язані з виходом Великобританії з ЄС, не вплинуть на готовність до введення безвізового режиму для України". 


23 червня на референдумі в Великобританії перемогли прихильники виходу країни з ЄС: за проголосували 51,9% громадян, проти - 48,1%.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?