Навіщо Туреччина "вибачилася" перед Путіним - приватна розвідка США назвала кілька причин
Категорія
Світ
Дата публікації

Навіщо Туреччина "вибачилася" перед Путіним - приватна розвідка США назвала кілька причин

Навіщо Туреччина "вибачилася" перед Путіним - приватна розвідка США назвала кілька причин
Джерело:  Stratfor

Майже через три роки з моменту інциденту між Ізраїлем і Туреччиною навколо корабля «Маві Мармара» біля берегів Гази (в травні 2010 року військово-морськими силами Ізраїлю в нейтральних водах поблизу кордонів країни був зупинений конвой з шести судів c гуманітарним вантажем для жителів сектора Газа. В результаті опору, який чинився оглядовою групою пасажирами корабля «Маві Мармара», було вбито 9 і поранено 30 чоловік, - ONLIUNE.UA), обидві сторони, нарешті, нормалізували відносини. Тим самим дві стратегічні сили відновили робочі зв'язки в період великого геополітичного напруження в регіоні. Менш очікуваним, але більш значним було повідомлення Кремля про те, що

президент

Туреччини Реджеп Ердоган направив президенту Росії Володимиру Путіну лист з вибаченнями за збитий в листопаді військовий літак Су-24. І хоча

форму

лювання про "вибачення" було кілька разів уточнене, в тому числі турецькою стороною, і в підсумку вийшло не так категорично, як заявляв Кремль, потепління відносин Москви і Анкари залишається однією з найважливіших тем світової політики.
Американська приватна розвідувально-аналітична компанія Stratfor розповіла про те, які можливості відкриваються перед Росією і Туреччиною в зв'язку з принесеними турецькою стороною "вибаченнями", і наскільки вони вплинуть на відносини двох країн. Звіт приватної розвідки США є в розпорядженні ONLINE.UA.


Росіяни вже давно наполягали, що принесення вибачень має бути попередньою умовою для відновлення зв'язків з Туреччиною. Тепер, коли необхідні вибачення були принесені (щонайменше в інтерпретації Кремля, - ONLINE.UA), можна буде почати переговори з важливих питань, починаючи від турецького сприяння військово-морській присутності НАТО в Чорному морі до блокування Росією позицій Туреччини в Сирії. Інтереси, що глибоко розрізняються, однак обмежуватимуть турецько-російські відносини.


Після того, як був збитий російський літак, Москва призупинила безвізовий режим для турецьких громадян, обмежила імпорт турецьких товарів, посилила обмеження для турецьких організацій, що працюють в Росії, і порадила жителям країни утриматися від поїздок до Туреччини. У Сирії Росія доукомплектувала свої засоби протиповітряної оборони, проводила важкі авіаудари по повстанцях, яких підтримує Туреччина, і дала зрозуміти, що збиватиме турецькі літаки, що пролітають над Сирією. Москва, таким чином, обмежила військові можливості Анкари в Сирії, оскільки Туреччина не має ні найменшого бажання почати військове зіткнення з Росією.


Що найбільш небезпечно для Анкари, Росія навмисно налагоджувала відносини з загонами народної самооборони курдів (YPG), допомагаючи їх військовим операціям і - принаймні, згідно із заявами Анкари - можливо, навіть поставляла зброю Курдській робочій партії - турецькому сепаратистському угрупованню (яке проводить теракти в Туреччині, - ONLINE.UA). Це, а також співпраця Вашингтона з YPG в боротьбі проти Ісламської держави обмежило можливості Туреччини блокувати все більше накопичення сил курдів на сирійському кордоні, змушуючи Туреччину бути більш піддатливою до переговорів з Росією.


У Москви є свої причини хотіти відлиги у відносинах з Туреччиною. Перше - це переконати Анкару припинити підтримку повстанських угруповань в Сирії. Але, що більш важливо, Москва хотіла б обмежити співпрацю Туреччини з НАТО в планах щодо посилення присутності альянсу на російських кордонах. Так, наприклад, відповідно до географічного розташування і військово-морського потенціалу Туреччина добре підготовлена, щоб зіграти певну роль в плані з нарощування сил НАТО в Чорному морі.


Однак зрештою більші сили обмежать масштаб будь-якого російсько-турецького зближення. Анкара навряд чи вживатиме будь-яких заходів, які суттєво послаблять НАТО, адже вона вважає Альянс найсильнішим гарантом безпеки проти Росії. Тому Туреччина залишиться геополітичною основою для будь-яких прагнень Заходу створити противагу Росії в регіоні від Балкан до Чорного моря і Кавказу. Анкара також розробила глибокі зв'язки з сунітськими повстанцями Сирії, підтримуючи їх у боротьбі проти алавітів, контрольованих Дамаском і його російськими союзниками. Етнічні сирійські угруповання туркманів стали важливим компонентом в стратегії Анкари щодо стримування зростання YPG. Таким чином, можна очікувати поліпшення російсько-турецьких відносин після принесених вибачень, але лише до певного рівня.


Росія буде продовжувати використовувати сирійське поле бою як важіль тиску в її ширшому протистоянні із Заходом, і частка участі Туреччини в цьому протистоянні важлива для РФ. Водночас у Туреччині є нагальна необхідність обмежити курдську експансію на своїх кордонах, і це дає Росії сильний вплив на Туреччину до тих пір, поки Москва залишається активною в Сирії. Вибачення (або "жаль", як уточнювалося пізніше, - ONLINE.UA) є лише невеликою увертюрою до примирення, але основні відмінності залишаються.


Втім, в обох сторін тепер є можливість вести переговори з усіх питань, починаючи від тактичної координації на території Сирії до спроб відродити амбітні енергетичні проекти, такі як газопровід «Турецький потік», або навіть з питань встановлення меж і ведення переговорів про пересічні сфери впливу, як, наприклад, в Нагірному Карабасі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?