Теракт у Стамбулі та зближення Туреччини з Росією: перші висновки приватної розвідки США
Категорія
Світ
Дата публікації

Теракт у Стамбулі та зближення Туреччини з Росією: перші висновки приватної розвідки США

Теракт у Стамбулі та зближення Туреччини з Росією: перші висновки приватної розвідки США
Джерело:  Stratfor

В результаті

в

ибухів в аеропорту імені Ататюрка в Стамбулі ввечері у вівторок, 28 червня, загинули 36 осіб, ще 160 поранені. Американська приватна розвідувально-аналітична компанія Stratfor оприлюднила перші висновки по "гарячих слідах" теракту і спрогнозувала не тільки іміджеві та економічні втрати Анкари, але і перспективу її зближення з Москвою.
Звіт приватної розвідки США є в розпорядженні ONLINE.UA.


Туреччина бореться з трьома окремими гілками терористичних загроз, включаючи курдські угрупування. Але мета атаки - один з найбільш завантажених аеропортів світу Ататюрк в Стамбулі - припускає, що відповідальність за цю трагедію, швидше за все, несе "Ісламська держава" (цю інформацію вже підтвердила і турецька влада, - ONLINE.UA). Жорстока атака в останні дні Рамадана (священного для мусульман місяця, - ONLINE.UA) передбачає прагнення показати антитурецькі і антизахідні настрої. За останні кілька місяців в Туреччині стався ряд великих нападів терористів-смертників на туристичні об'єкти в мегаполісах. "Ісламська держава" вчинила теракти біля центрального залізничного вокзалу Анкари в жовтні 2015 року, на площі Султанахмет в Стамбулі в січні і на вулиці Істікляль в Стамбулі 19 березня. Теракти, об'єктами яких стали популярні туристичні визначні пам'ятки, відрізнялися від тих, які курдські угрупування проводили приблизно в той же час, і які були спрямовані проти військових і урядових об'єктів.


Атака на жвавий аеропорт Стамбула, особливо під час напруженого літнього туристичного сезону, є значним ударом по турецькій владі. Анкара намагається позиціонувати свою національну авіакомпанію Turkish Airlines як компанію достатнього рівня для того, щоб конкурувати з провідними світовими перевізниками, і її амбітні плани щодо розширення на глобальному рівні залежать від питань безпеки та ефективності Стамбула в якості транзитного вузла для пересадки. Напад лише сприятиме подальшому поглибленню рішучості Анкари зберегти свої закони по боротьбі з тероризмом, які стали каменем спотикання в переговорах з Євросоюзом через кризу мігрантів з питання лібералізації візового режиму і в переговорах про приєднання до ЄС. Крім того, це напад, швидше за все, завдасть ще більшої шкоди індустрії туризму Туреччини, на частку якої припадає 12% ВВП країни. Міністерство культури і туризму повідомило 28 червня, що відвідування Туреччини в травні скоротилося на 34,7% - найбільше падіння, зафіксоване з 1990-х років. Проблема безпеки в Туреччині залишатиметься ключовим стримуючим фактором для туристів, особливо в світлі нападу на аеропорт.


Напруженість у відносинах між Москвою і Анкарою

також завдає шкоди індустрії туризму Туреччини. З того чапу, як відносини між Росією і Туреччиною зіпсувалися наприкінці 2015 року через збитий російський літак, російські туристи витримують дистанцію (іншими словами - практично не їздять до Туреччини, - ONLINE.UA). Тепер, коли країни починають налагоджувати відносини, Туреччина сподівається відродити російський туризм в країні. Прохолодне примирення також порушує питання про те, чи буде Туреччина продовжувати свої давні плани наступу в північній Сирії. Напади "Ісламської держави" дають Туреччини вкрай необхідний привід розширити свої операції біля кордону з Сирією, де Анкара хотіла б утримати курдські Загони народної самооборони. Але вона може ризикнути зробити це, тільки якщо досягне тактичного розуміння у відносинах з Росією. Туреччина також провела облаву на бойовиків "Ісламської держави" з російського Північного Кавказу, що є ще одним ключовим моментом, який вестиме Туреччину до активізації співпраці з розвідувальними службами Росії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?