Бої на Світлодарській дузі: в мережі пояснили, що сталося на Донбасі
Категорія
Україна
Дата публікації

Бої на Світлодарській дузі: в мережі пояснили, що сталося на Донбасі

Бої на Світлодарській дузі: в мережі пояснили, що сталося на Донбасі

Координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук розповів про бої на Світлодарській дузі, встановлення контролю над якою є для України ключем до взяття під контроль всіх окупованих територій Донбасу.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Facebook Тимчука.
"Протягом останніх місяців події на ділянці від Світлодарська до Новозванівки (район Попасної) розвивалися досить інтенсивно. Головною причиною цього була активна оборона українських військ на цій ділянці. Більш того, в деяких випадках українські війська не тільки оборонялися, але і «втручалися» в так звану «сіру зону», поступово відтісняючи формування бойовиків і російських військ на південь. Зі зрозумілих причин це не викликало захоплення у командування російсько-терористичних військ", - написав він.
Тимчук зазначив, що в останні дві доби головні події розгорнулися на ділянці між н.п. Лозове і Нижнє Лозове по обидва боки траси Е40. Бойовики вирішили різко наростити зусилля і, потай підтягнувши артилерію і посиливши свої передові підрозділи, одним коротким, але потужним нічним ударом відкинути сили АТО до їх початкових укріплень в районі на південь від Луганського.
Однак, за словами Тимчука, «військова розвідка ДНР» недооцінила боєготовність 54-ї омпбр ЗСУ.
"Ударна група противника, яка висунулась через пологий поворот траси Е40 (до двох рот з танковим взводом і до десятка ББМ), з вихідної позиції в районі між н.п. Нижнє Лозове і Логвинове, тут же потрапила під щільну вогневу обробку сил АТО з замаскованих і обладнаних позицій. Одночасно підрозділи ЗСУ, розділившись на дві підгрупи, завдали удару ударній групі противника, що зупинилася, з двох сторін, переносячи удар в її тил (фактично - по опорному пункту бойовиків, який прикривав її лівий фланг). Характерно, що в цей час артилерія противника завдала вогневі удари по власній ударній групі і опорному пункту. Під ударами українських військ і «дружнього вогню» ударна група противника відійшла, а позиції, що «звільнилися», зайняли сили АТО", - йдеться в зведеннях "ІС".
За даними Тимчука, командування російсько-терористичних військ тут же почало вживати відповідних заходів:

  • з резерву ОК «Донецьк» ( «1-й АК ДНР») на цю ділянку став висуватися один із резервних підрозділів - батальйон 100-ї омсбр;

  • протягом короткого відрізка часу бойовики кілька разів завдавали потужних вогневих ударів зі ствольної артилерії (в основному 122-мм) по залишених висотах і другому ешелону українських підрозділів, намагаючись перешкодити закріпленню підрозділів сил АТО;

  • після перегрупування ударна група терористів була перенаправлена лівіше колишнього напрямку (оскільки захоплені позиції дозволяли українським бійцям прострілювати значну ділянку не тільки траси Е40, але і район н.п.Логвінове).


"В результаті, судячи з усього, українське командування дійшло висновку, що подальші активні дії противника на цьому напрямку малоймовірні. Після чого, отримавши наказ на залишення зайнятих раніше позицій, сили АТО подбали про знищення укріплень супротивника і кинутого їм БК і повернулися на вихідні рубежі", - написав Тимчук.


Як підсумок, координатор групи "ІС" зазначив:


  • "Сили АТО продемонстрували високий рівень боєготовності і здатність ефективно реагувати на зміну оперативної обстановки, при цьому не порушуючи умови Мінських домовленостей;

  • Ніхто Вуглегірськ, Санжарівку , інші н.п. не оточував і не штурмував;

  • «Сотні убитих карателів і десятки одиниць знищеної техніки» існують виключно в уяві пропаганди «ЛДНР»;

  • Ніяких проривів і тим більше «перевірок і тренувань проривів» ніхто не влаштовував, для терористів може бути тільки один висновок: будь-яка їх провокація повинна закінчуватися ударом по зубах".


Як повідомляв ONLINE.UA, раніше були

опубліковані відео та подробиці битви на Світлодарській дузі

.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?