Режим Путіна може впасти раніше, ніж всі очікують - російський соціолог
Категорія
Світ
Дата публікації

Режим Путіна може впасти раніше, ніж всі очікують - російський соціолог

Режим Путіна може впасти раніше, ніж всі очікують - російський соціолог
Джерело:  online.ua

Про останній гучний арешт в Росії, те, як опозиція РФ прогавила шанс похитнути позиції

Володимира Путіна за допомогою виборів, і чому кінець нинішнього кремлівського режиму може настати швидше, ніж цього очікують, в інтерв'ю ONLINE.UA розповів російський соціолог Ігор Ейдман.


- Що відбувається в справі Микити Бєлих (колишнього опозиціонера, губернатора Кіровської області РФ, затриманого за підозрою в великому хабарі минулого тижня, - ONLINE.UA)?


- Важко точно визначити, що там було в реальності. У нас немає ніяких підстав вірити в офіційну версію посадки, адже вже неодноразово російські правоохоронні органи відверто фальсифікували справи.


Зараз найбільш правдоподібними уявляються дві версії посадки Бєлих. Перша: його хочуть використовувати проти Навального (одного з лідерів російської опозиції Олексія Навального, - ONLINE.UA). Тобто далі йому запропонують свободу взамін на якийсь компромат на Навального. Можливо,

генпрокурор Чайка (компромат на якого раніше оприлюднив Навальний

, - ONLINE.UA) спочатку посадив підприємця, близького до Бєлих, щоб зачепити самого губернатора, а через нього і свого особистого ворога Навального. Далі піде пресинг безпосередньо щодо Бєлих. Його шантажуватимуть і вмовлятимуть обмовити Навального.


Другий варіант: історію з Бєлих спробують використати як показову акцію перед виборами. Населенню треба показати боротьбу з корупцією. Євгенія Васильєва (фігурантка корупційного скандалу в Міноборони РФ, - ОNLINE.UA) на свободі, Анатолій Сердюков (міністр оборони РФ з 2007 по 2012 роки, відправлений у відставку після корупційного скандалу, - ONLINE.UA) взагалі не притягувався. Оточення Путіна завжди виходить сухим з ​​води, але людям треба показати боротьбу з корупцією. І кого взяти як цапа відбувайла? Беруть колишнього опозиціонера Бєлих. Його минуле робить його вразливим, тому що він в певний період був в опозиції. Ну, не колишніх чекістів і старих друзів Путін здаватиме як цапів відбувайл.



- Для російської опозиції така справа - це плюс чи мінус?


- Для російської опозиції це не матиме прямих наслідків. Багато хто зловтішається. Згадують слова гоголівського Тараса Бульби: "Ну що, синку, допомогли тобі твої ляхи?" Інші згадують Олександра Галича: «Ой, не шейте вы, евреи, ливреи, не ходить вам в камергерах, евреи! Не горюйте вы зазря, не стенайте, не сидеть вам ни в Синоде, ни в Сенате». Бєлих, звичайно, не козак і не єврей, але суть усіх цих порівнянь в тому, що колишньому ізгоєві-опозиціонеру, як би він не хотів стати для цієї влади своїм, ніяк в неї не вписатися. Це, безумовно, вірно. І випадок Бєлих це підтвердив.



Ігор Ейдман. Фото: krymr.com


- Чи є опозиційна діяльність в Росії трампліном у чинну владу, а не способом її заміни?


- Така життєва стратегія, напевно, не чужа деяким опозиціонерам. Це щось на зразок того, коли в молодших класах школи хлопчики намагаються привернути увагу дівчаток, смикаючи їх за кіски. Так і деякі "опозиціонери", напевно, намагаються привернути увагу влади, щоб і їх якось прибудували. Така підлувата стратегія могла бути успішною в минулому. Сьогодні влада стала більш жорсткою. Повторюється історія, близька до зразків 1930-х років, коли колишніх опозиціонерів не буває. Влада може спочатку кинути опозиціонерам якусь кістку, але потім згадати минулі образи і виставити рахунок.


- Наскільки доцільно брати участь у виборах, якщо не ставити собі за мету стати владою, а просто допомогти Путіну і його оточенню виглядати більш-менш пристойно?


- Думаю, що шанс вже упущений. Була «Демократична коаліція» Навального і Касьянова, яка могла підняти великий галас і движуху на виборах. Ясно, що демократичну коаліцію в Думу не пустили б, але вони могли реально претендувати на успіх, а владі довелося б знімати коаліцію в останній момент і дуже грубо. А це викликало б певне загострення політичної ситуації в країні. Але коаліція розкололася і навряд чи зможе реально протистояти владі на виборах.


- Помилки опозиції продиктовані її нездатністю до політичної боротьби, або тут все ж більше намагався Кремль?


- Ясно, що на опозицію чиниться сильний тиск. У цій ситуації люди заганяються в стан, коли їм важко працювати і співпрацювати. Конфлікти і розколи багато в чому викликані тиском Кремля. Розкол «Демократичної коаліції» спровокований відомими інформаційними провокаціями.



- І що робитиме опозиція?


- У російській опозиції багато талановитих і чесних людей, які зможуть виробити адекватну стратегію на майбутнє.



- Це після 2016 року?


- Ленін колись на зборах молодих робітників в Швейцарії говорив: "Ми, люди похилого віку, можливо, не доживемо до вирішальних битв цієї прийдешньої революції". А через місяць з невеликим Російська імперія впала. У політиці нерідко трапляються зовсім несподівані для всіх події. Не виключаю, що путінський режим впаде раніше, ніж всі очікують.


Олександр Куриленко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?