Україну попереджають: ймовірність великої війни з Росією зростає
Категорія
Політика
Дата публікації

Україну попереджають: ймовірність великої війни з Росією зростає

Україну попереджають: ймовірність великої війни з Росією зростає

Нинішня ситуація на окупованому бойовиками Донбасі небезпечна тим, що вона може перерости в масштабну війну з Росією і стати початком довгострокового конфлікту на території України.
Таку думку висловив радник президента, директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на його інтерв'ю ZN.UA.
«Нинішнє поширене, але від цього не менш помилкове сприйняття щодо "затишшя" криє в собі макронебезпеку. Формується тривожне відчуття "затишшя перед бурею", особливо з огляду на ту активність, яку продовжує розгортати Росія на території ДНР / ЛНР, а також Криму (про який багато хто регулярно забуває). Перспектива масштабних бойових зіткнень проявляється на горизонті все виразніше», - підкреслив експерт.
На його думку, нинішні методи аналізу ситуації багато в чому залежать від концепцій попередніх 20 років незалежності.
«Відмова від закостенілих і неефективних підходів йде дуже болісно, ​​з серйозними відкатами до "звичної" для багатьох реальності. Нинішній короткий, судячи з усього, період - чи не остання можливість серйозно заново оцінити поточний стратегічний контекст розгортання військово-політичної ситуації в Україні і навколо України, а також почати думати про те, якою може бути наша відповідь на нові виклики українській державності та національній безпеці», - заявив він.
Горбулін зазначив, що «робити це ми повинні, виходячи не з наших абстрактних припущень про реальність, а беручи до уваги факт, що "велика війна", до якої все наполегливіше готується і яку провокує Росія, цілком може стати реальністю».
«А Росія справді готується. Для нас особливо тривожною є ситуація на наших кордонах. Наприклад, в Білгородській області Росія будує одну нову (всього в 25 км від українського кордону) і відновлює стару радянську військову базу», - додав він.
Крім того, експерт зазначив, що «в травні 2016 року стало відомо, що в Ростовській області розгорнуто нову мотострілкову дивізію чисельністю близько 10 тисяч чоловік, а в Брянську область перекинута 28-я окрема мотострілецька бригада разом з технікою і озброєнням (під потреби нових підрозділів тільки в цій галузі вже відводять приблизно 142 га)».
«Загалом же Росія створює 3 нові дивізії - дві в Західному військовому окрузі, одну в Південному. Кожна дивізія - приблизно 10 тис. чоловік. Крім того, посилюється військове угруповання в Криму. У 2015 році Росія поповнила Чорноморський флот більш ніж 200 одиницями нової військової техніки, в їх числі - 40 бойових кораблів і суден забезпечення, ЧФ були передані більше 30 літальних апаратів, в тому числі сучасні багатоцільові винищувачі Су-30СМ, а частини берегових військ поповнилися 140 одиницями новітньої автобронетанкової техніки», - додав аналітик.
За словами Горбуліна, «все це нагромадження сил не може тривати нескінченно, особливо з огляду на ослаблення східного кордону РФ (частина військ в Західний військовий округ перекидається звідти)».
«Росія пояснює це необхідністю "адекватно відповісти на посилення НАТО", але є обґрунтовані побоювання, що робиться це з зовсім іншою метою. Навряд чи можна серйозно поставитися до припущень, що скупчення такої маси військовослужбовців і військової техніки - всього лише "гра м'язами": це все дуже недешеві "ігри", і вони цілком виправдані, якщо передбачається подальше використання цих сил за прямим призначенням. І саме ми - перші на шляху всієї цієї військової машини на чолі з агресивним і цинічним російським керівником», - попередив він.
На думку експерта, Україна повинна чітко розуміти, що «військова загроза з боку Росії не піде ніколи».
«Причому ймовірність зростання цієї загрози (і перехід її до активної фази) тим вище, чим менш успішною буде робота Росії по дестабілізації України іншими методами. Питання в тому - чи готові ми визнати реальність війни і готуватися до неї повноцінно? Тим більше що це посилюється ширшою і важливою проблемою, з якою ми стикаємося вже зараз: з міжнародним контекстом російсько-української війни», - резюмував він.
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше президент РФ Володимир Путін зробив резонансну заяву щодо війни з НАТО.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?