Гучне затримання в Росії: названі два можливих задуми Путіна
Категорія
Світ
Дата публікації

Гучне затримання в Росії: названі два можливих задуми Путіна

Гучне затримання в Росії: названі два можливих задуми Путіна
Джерело:  online.ua

Рішення про затримання колишнього опозиціонера, губернатора Кіровської області Росії Микити Бєлих, підозрюваного в отриманні великого хабара, могло мати дві причини: або показова боротьба президента РФ Володимира Путіна з корупцією, або ж особиста помста генпрокурора РФ Ігоря Чайки.
Про це в інтерв'ю ONLINE.UA розповів російський соціолог Ігор Ейдман.
«Зараз найбільш правдоподібними уявляються дві версії посадки Бєлих. Перша: його хочуть використовувати проти Навального (одного з лідерів російської опозиції Олексія Навального, - ONLINE.UA). Тобто далі йому запропонують свободу взамін на якийсь компромат на Навального», - зазначив експерт.
Також він припустив ймовірність сценарію, коли «генпрокурор Чайка (компромат на якого раніше оприлюднив Навальний, - ONLINE.UA) спочатку посадив підприємця, близького до Бєлих, щоб зачепити самого губернатора, а через нього і свого особистого ворога Навального».
«Далі піде пресинг безпосередньо щодо Бєлих. Його будуть шантажувати і вмовляти обмовити Навального», - аналізує соціолог.



Інший варіант початку цієї справи - що «історію з Бєлих спробують використовувати як показову акцію перед виборами».


«Населенню треба показати боротьбу з корупцією. Євгенія Васильєва (фігурант корупційного скандалу в Міноборони РФ, - ОNLINE.UA) на свободі, Анатолій Сердюков (міністр оборони РФ з 2007 по 2012 роки, відправлений у відставку після корупційного скандалу, - ONLINE.UA) взагалі не притягувався», - нагадав Ейдман.


Крім того, «оточення Путіна завжди виходить сухим з ​​води, але людям треба показати боротьбу з корупцією».


«І кого взяти в якості цапа відбувайла? Беруть колишнього опозиціонера Бєлих. Його минуле робить його вразливим, тому що він в певний період був в опозиції. Ну, не колишніх чекістів і старих друзів буде Путін здавати в якості цапів відбувайлів», - підкреслив експерт.


У той же час він визнав, що «точно визначити, що там було в реальності» - досить складно.


«У нас немає ніяких підстав вірити в офіційну версію посадки, адже вже неодноразово російські правоохоронні органи відверто фальсифікували справи», - резюмував він.


Як відомо, Микита Бєлих був затриманий в Москві ввечері 24 червня в одному з ресторанів центру Lotte Plaza на гарячому при отриманні великої суми грошей готівкою в євро.


25 червня Басманний суд Москви заарештував губернатора на два місяці за звинуваченням в отриманні хабара в особливо великому розмірі (загальна сума - 400 тисяч євро, або 24,1 мільйона рублів).


За версією російського слідства, гроші йому дали за вчинення дій на користь особи, яка контролює «Нововятский лижний комбінат» і «Лісогосподарську керуючу компанію». В обладміністрації пройшли обшуки.


Більше читайте в

інтерв'ю Ігоря Ейдмана на ONLINE.UA: Режим Путіна може впасти раніше, ніж всі очікують - російський соціолог

.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?