Гучне затримання бійців "Айдара": прокуратура детально пояснила причини
Категорія
Україна
Дата публікації

Гучне затримання бійців "Айдара": прокуратура детально пояснила причини

Гучне затримання бійців "Айдара": прокуратура детально пояснила причини
Джерело:  online.ua

Генеральна прокуратура оприлюднила свідчення учасників кримінального провадження, на яких ґрунтується обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою  екс-начальнику штабу батальйону "Айдар" Валентину "Баті" Лихоліту.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу ГПУ.


«Обраний В.Лихоліту запобіжний захід грунтується на доказах, отриманих під час судових засідань в інших справах щодо подій не тільки 2014 року, а й 2015 років», - сказано в повідомленні.


У відомстві підкреслюють, що, згідно зі свідченнями одного з підозрюваних, "ввечері 30.07.2014 по команді "Баті"- Лихоліта був вишикований особовий склад батальйону" Айдар ", поруч стояв" Рубіж "- Радченко. При цьому "Батя"- Лихоліт сказав, що необхідно поїхати на зачистку в місто Сєвєродонецьк. Надалі "Рубіж" - Радченко серед бажаючих відібрав близько 10 осіб. Дані особи поїхали в Сєвєродонецьк, а саме в офіс депутата Сєвєродонецької міської ради громадянина С. В кабінеті громадянина С. "Батя" - Лихоліт разом з "Рубіжом" - Радченко обговорювали деталі нападів на домоволодіння мера міста і його двох заступників".


Крім того, цей же підозрюваний зазначає, що "вранці 01.08.2014 на капоті одного з автомобілів в ангарі за місцем базування батальйону "Айдар" (далі - "висота"- Ред.) були розкладені кошти, отримані в ході нападів, більше 10 рівних частин, а також речі, якими заволоділи нападники. Боєць батальйону "Айдар" привіз на "висоту" Батю, а бійці, які були присутні в ангарі, доповіли Баті про події, що мали місце вночі».


«Після цього Батя наказав кошти поділити між собою, а майно роздерибанити. Батя отримав таку ж частку, як інші", - цитують в ГПУ свідчення свідка.


Очевидець також зазначив, що "троє постраждалих утримувалися в підвальному приміщенні ковбасного цеху в селі Половинкине Старобільського району Луганської області, а "Рубіж" - Радченко неодноразово проводив допити цих осіб".


Разом з тим, в прокуратурі зазначають, що "свідок №5 показав, що постійно до бази батальйону "Айдар" в Половинкине під керівництвом Лихоліта бійці приганяли автомобілі, які безпідставно відбирали у громадян".


При цьому за словами т.зв. "Свідка 6", Лихолит пропонував йому вбити двох військовослужбовців з числа батальйону "Айдар" в обмін "на допомогу в отриманні українського громадянства".


Також один з постраждалих показав, що "неодноразово спілкувався з Батьком за допомогою мобільного зв'язку по поверненню йому мисливської зброї та документів, які були викрадені під час нападу 23.08.2014", при цьому, відзначаючи, що "Батя обіцяв допомогти з поверненням вищевказаних речей, якщо (потерпілий - Ред.) допоможе з фінансуванням його передвиборної кампанії на виборах народних депутатів до Верховної Ради України, яка проходила у вересні-жовтні 2014 року".


Нагадаємо,  мер Сєвєродонецька Валентин Казаков та його заступники звинуватили Лихоліта в тому, що бійці його батальйону відібрали у них фотоапарат та інші матеріальні цінності. 


Як повідомляв ONLINE.UA,  обраний Печерським райсудом Києва запобіжний захід Лихоліту у вигляді двох місяців арешту викликав акцію протесту на Хрещатику.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?