"Бурштинові" затримання на Рівненщині: Аваков розкрив нові деталі і показав фото
Категорія
Україна
Дата публікації

"Бурштинові" затримання на Рівненщині: Аваков розкрив нові деталі і показав фото

"Бурштинові" затримання на Рівненщині: Аваков розкрив нові деталі і показав фото
Джерело:  online.ua

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що до  схеми з незаконного видобутку бурштину в Рівненській області  причетні 32 людини, в злочинне угрупування входили високопоставлені силовики і чиновники, а також представники криміналітету.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Facebook Арсена Авакова.


Як заявив Аваков, до злочинної схеми були причетні начальник внутрішньої безпеки поліції Рівненської області та його підлеглий, діючі та колишні співробітники поліції, глави двох районних державних адміністрацій, два керівника районних прокуратур, керівники лісгоспів.


«На Рівненщині працівниками Нацполіціі (Департамент захисту економіки, КОРД), ГПУ і СБУ викрито групу посадових осіб органів влади з числа працівників прокуратури, СБУ, діючих і колишніх посадових осіб поліції, які «кришували» видобуток бурштину», - написав Аваков.


«До злочинній схемі причетні 32 людини, в тому числі заступник прокурора обласної прокуратури, працівники УСБУ, колишні і діючі поліцейські. За «дозвіл» на видобуток каменю правоохоронці щодня отримували нечувані гроші. У разі незгоди - затримання старателів і вилучення техніки. В даний час вже проводиться більше ста санкціонованих обшуків», - продовжив міністр внутрішніх справ.


За його словами, військовою прокуратурою ГПУ було відкрито кримінальне провадження за кількома статтями Кримінального кодексу України: ст.225 (Створення злочинної організації), 3 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою), ч. 4 ст. 426-1 (Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень), ч. 3 ст. 240 (Порушення правил охорони надр), ст. 198 (Придбання або збут майна, завідомо здобутого незаконним шляхом) та ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ст.364 (Зловживання владою або службовим становищем).


Аваков також підкреслив, що очолював злочинне угруповання діючий заступник прокурора Рівненської області - Андрій Боровик. Його головними помічниками були керівник і співробітник структурного підрозділу обласного управління СБУ.


«Зацікавлені особи в незаконному видобутку бурштину на території Рівненської області повинні були щодоби платити представникам влади «данину» за дозвіл заняття їх незаконною діяльністю», - заявив Аваков.


«У разі відмови від сплати коштів за видобуток - затримання старателів, вилучення бурштину. Надалі учасники схеми замінювали вилучений бурштин на камені нижчої якості і меншою фракції. Замінені камені реалізовувалося ними за кордон», - повідомив Аваков.


Він також підкреслив, що в масштабній спецоперації з викриття та затримання злочинців були задіяні понад 500 правоохоронців.


За словами Авакова, проводяться 123 санкціоновані обшуки.


У той же час генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив, що в результаті спецоперації в Рівненській області в справі незаконного видобутку бурштину затримано п'ятьох осіб. За його словами, чотирьох затриманих в Рівному спецавтомобілями доставлять до столиці.


Генпрокурор також додав, що затриманий бізнесмен в Києві.


Як повідомляв ONLINE.UA,  заступник прокурора Рівненської області Андрій Боровик затриманий за підозрою в організації злочинного угруповання, яке займалося незаконним видобутком бурштину.







Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?