Путін буде обережний: приватна розвідка США розкрила "українські" плани Кремля в Європі
Категорія
Світ
Дата публікації

Путін буде обережний: приватна розвідка США розкрила "українські" плани Кремля в Європі

Путін буде обережний: приватна розвідка США розкрила "українські" плани Кремля в Європі
Джерело:  Stratfor

Через менш ніж два тижні після

історичного референдуму в Великій Британії, на якому 51,9% виборців проголосували за вихід з Євросоюзу, приватна розвідувально-аналітична компанія США Stratfor надала свій аналіз того, як Росія Володимира Путіна використовуватиме Brexit для боротьби з санкціями, впровадженими за агресію проти України. Звіт і прогноз американської приватної розвідки є в розпорядженні ONLINE.UA.


Європа - не єдиний регіон, який постраждав в результаті рішення Великобританії покинути Євросоюз. Рішення також матиме значний вплив на Росію, особливо в тому, що стосується санкцій. У міру того, як континент фокусується на пом'якшенні і управлінні наслідками голосування за Brexit, у нього, ймовірно, буде менше ресурсів, які можна виділити проблемам, які перебувають за межами ЄС, зокрема, Україні, Сирії та Нагірному Карабаху - районам, де Росія відіграє важливу роль. Також цілком імовірно, що Європейський союз, принаймні, найближчим часом, буде менш зацікавлений в просуванні своїх політичних і економічних інтеграційних проектів в колишній радянській периферії. Таких, як, наприклад, програма Східного партнерства.



Джерело страхів Росії


Особливо важливими для Росії є запроваджені проти неї європейські санкції, зняття яких хоче Москва. Європейський союз вперше застосував санкції в березні 2014 року, приблизно в той час, коли пройшов незаконний референдум в Криму, в результаті чого півострів був анексований Росією. Коли Євросоюз застосував початкові санкції, вони обмежувалися 21 людиною в РФ і Україні, які були пов'язані з кримським референдумом. Починаючи з травня 2014 року, Євросоюз приймав нові санкції, пов'язані з підтриманими Росією "повстаннями" (виступами бойовиків і диверсантів з РФ, які привели до війни, - ред.) на сході України. Ці санкції почалися як обмежувальні заходи для пов'язаних з подіями осіб, а влітку 2014 року - коли боротьба загострилася, і після того, як на Донбасі був збитий малайзійський авіалайнер рейсу MH17 - вони були розширені і застосовані проти компаній і більш широких секторів російської економіки. Після одностайного прийняття обмежувальних заходів держави-члени ЄС переглядали їх кожні шість місяців, погоджуючись продовжити санкції в червні 2015 року, в грудні 2015 року і знову в липні 2016 року.


Продовжуючи підтримувати санкції, Європейський союз підтримував солідарність з прозахідним урядом в Україні і утримував тиск на Росію протягом більше двох років. Однак ознаки, що почали з'являтися недавно, свідчать про те, що єдність ЄС з цього питання похитнулася. Ще до референдуму в Великобританії деякі дружні Росії країни в Європейському союзі - в тому числі Італія, Греція та Угорщина - наполягали, що для продовження санкцій проти РФ слід провести більше дискусій і обговорень. Лідери країн виступали проти автоматичного продовження санкцій, і прем'єр-міністр Італії Маттео Ренці навіть допомагав президенту Росії Володимиру Путіну організовувати недавній економічний форум в Санкт-Петербурзі. Проросійських настроїв, звичайно, не вистачило, щоб зруйнувати одностайність ЄС. Проте нинішня ситуація показує зростаючу невизначеність з приводу майбутнього санкцій - незалежно від того, чи підкориться Москва вимогам європейців щодо реалізації Мінських угод.


Багатообіцяюча можливість


Ніщо не піддасть випробуванням єдність Євросоюзу більше, ніж переговори про вихід Великобританії з блоку. Оскільки Європейський союз вже прийняв рішення продовжити санкції до кінця року, розбрат на континенті не відразу вплине на Росію. Це, однак, підвищує ймовірність того, що давній консенсус Євросоюзу про санкції може зламатися на той час, коли буде проходити наступне голосування - найімовірніше, в січні 2017 року. Великобританія була одним з найпалкіших прихильників збереження сильного економічного тиску на Росію. Тепер, коли її статус в блоці є невизначеним, інші країни можуть бути більшою мірою готові відійти від своєї позиції - і Росія готова скористатися будь-якими сварками. З цією метою Москва, швидше за все, буде заохочувати кампанії про вихід серед фігур, налаштованих проти ЄС, таких як Марін Ле Пен у Франції і Герт Вілдерс в Нідерландах, в той же час нарощуючи енергійні спроби завоювати прихильність і симпатії країн, критично налаштованих щодо санкцій.


Проте Москва буде обережною в експлуатації цих сварок. Добре відомо, що будь-які серйозні її дії - чи підтримка військових наступів в Україні чи занадто агресивні спроби впливати на прийняття рішень в ЄС - можуть мати неприємні наслідки і зміцнити рішучість Євросоюзу проти неї. Крім того, Росія не захищена від економічних наслідків, до яких Brexit привів на глобальних ринках. Незважаючи на санкції, Росія і ЄС продовжують вести торгівлю і фінансову діяльність один з одним, хоча і не так активно. Російська економіка без того вже страждає від наслідків низьких цін на нафту; поширення по всій Європі великої політичної і фінансової кризи - не в інтересах Москви. Тому, навіть коли Москва буде намагатися отримати вигоду з чвар в Європі перед наступним голосуванням з питання санкцій, вона робитиме це обережно, щоб не перегнути палицю.


Прогноз Stratfor:


  • Санкції ЄС проти Росії гарантовано протримаються до кінця 2016 року, але Москва працюватиме в другій половині року на те, щоб послабити їх в 2017 році.

  • Щоб протистояти санкціям, Росія спиратиметься на розбіжність у думках в Європейському союзі, які тільки посиляться внаслідок Brexit.

  • Москва, проте, крокуватиме легкими кроками, щоб не провокувати своїх європейських противників перед наступним голосуванням щодо санкцій.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?